НАЗК залучатиме штучний інтелект до перевірки декларації

image-21

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) змінює свій підхід до відбору та перевірки деклараці.

Про це повідомив заступник голови НАЗК, Артем Ситник під час брифінгу 21 грудня. 

Протягом останніх півтора року, коли було призупинено обов'язкове подання та перевірка декларацій, НАЗК розробили ІТ-продукти для впровадження нового підходу та оптимізації роботи уповноважених осіб. 

Всі подані декларації будуть оцінюватися за рівнем ризику, та лише ті, які мають найменший рейтинг ризику, можуть пройти автоматизовану перевірку за допомогою штучного інтелекту.

Цей механізм включає порівняння даних декларації з іншими реєстрами та застосування «формул» для виявлення потенційного незаконного збагачення, наявності непідтверджених активів та інших ознак.

Тим не менше, отримання висновку про успішне пройдення автоматизованої перевірки не свідчитиме про те, що декларація була піддана повній перевірці; це буде підтвердження того, що у неї мінімальний рівень ризику.

«Результати автоперевірок побачить і суспільство: у публічній частині Реєстру декларацій буде відповідна позначку біля таких декларацій. Трохи згодом буде додано і відповідний фільтр, який дозволить побачити кількість посадовців, які пройшли таку перевірку, а також визначити, в яких органах та галузях таких декларантів найбільше», — підсумував Артем Ситник.

Інформація про успішне пройдення автоматизованої перевірки декларації буде надсилатися декларанту через його особистий кабінет у Реєстрі декларацій, і це стартує вже з 27 грудня. Відповідні відомості будуть доступні у Реєстрі декларацій.

Отримання цього повідомлення не дозволяє подавати виправлену декларацію, проте це може бути використано для правильного заповнення наступної декларації або коригування даних у реєстрах, якщо вони виявляться неактуальними.

Автоматизовану перевірку можуть пройти лише декларації, подані за 2021 рік та наступні звітні періоди (для попередніх років це неможливо). Процес автоперевірки може займати від тижня до півтора місяців.

Зауважимо, що наразі тривають кампанії з декларування. Згідно з ними, щорічні декларації за 2021-2022 роки повинні бути подані до 31 січня 2024 року, а за 2023 рік - до 31 березня 2024 року включно. Протягом 30 днів можна один раз подати виправлену декларацію. На 20 грудня 2023 року посадовці вже подали понад 1 мільйон 50 тисяч декларацій за 2021 та 2022 роки (з них 578,7 тисяч - за 2021 рік та 471,7 тисяч - за 2022 рік).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: