Глава МВС Естонії заявив про готовність допомогти із мобілізацією українців

96_main-v1703323487
ФОТО: EPA/ RADEK PIETRUSZKA

В Естонії проживає близько 7500 громадян України призовного віку

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив, що за необхідності Таллінн готовий допомогти Україні з мобілізацією її громадян. Про це повідомляє Postimees.

За словами міністра, в Естонії наразі проживає близько 7500 громадян України призовного віку. Але, додав він, важливо розуміти, що багато хто з них звільнений від мобілізації. Наприклад, мобілізація не стосується українців, які постійно проживають за кордоном, але може торкнутися тих, хто приїхав до Естонії після повномасштабної війни і нині залишається в країні із тимчасовою посвідкою на проживання.

“За українським законодавством від мобілізації також звільняються батьки-одинаки, батьки щонайменше трьох дітей, батьки дітей з інвалідністю та люди, які доглядають близьку людину. Тобто критеріїв, за якими людина не підлягає мобілізації, досить багато”, - пояснив Ляенеметс.

Відповідно до міжнародного права Україна не має можливості мобілізувати своїх громадян, які проживають в Естонії, оскільки для цього потрібна угода між державами, додав міністр. 

Він має намір офіційно повідомити владі України, що якщо вона планує призвати українських громадян в Естонії до армії, то Таллінн готовий укласти такий договір з Києвом.

“Естонія не залишиться осторонь. Ми із задоволенням готові укласти такий договір та допомогти Україні. Ми маємо уявлення про те, де в Естонії проживають ці люди. Ми готові сприяти доставці цих людей з Естонії до України, якщо вони цього потребують”, - додав міністр.

Нагадаємо, що військові просили Зеленського мобілізувати ще 450-500 тисяч людей.

Читайте також якими є запропоновані зміни у законопроєкті щодо мобілізації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: