Що буде з курсом валют у новому році

гроші 1
фото ілюстративне

Перший тиждень 2024 року навряд чи стане якимсь знаковим для ринку валют, адже він перебуватиме під впливом закладеної ще у вересні-грудні кон’юнктури.

Про це ІА Дивись.info повідомив Тарас Лєсовий, начальник департаменту казначейства ГЛОБУС БАНКУ.

Зокрема це стосується дії режиму «керованої гнучкості» та досить точковому втручанню регулятора на міжбанк для досягнення балансу між попитом і пропозицією (до слова обсяги валютних інтервенцій поступово скорочуються, в цілому у січні їхній обсяг може буди в межах 2-2,5 млрд $). Сюди ж варто додати можливе післясвяткове скорочення активності на ринку — до 20%, що позитивно позначиться на курсовій стабільності. 

Крім того, після скасування валютних обмежень на готівковому ринку створенні умови для єдиного курсу валют (власне цей єдиний курс вже діє, а будь-які розбіжності між курсами фінустанов можна вважати “боротьбою за клієнта” і вони не перевищують 0,1-0,15 грн). 

Третій аспект ринку — це шлях на скорочення «розриву» між курсами міжбанку та готівкового ринку. Наступного тижня можна очікувати, що ця різниця не перевищить 0,3-0,6 грн. 

Четвертий — достатні міжнародні запаси валюти (понад 38 млрд $), що дають змогу досить довго утримувати баланс на валютному ринку без шкоди для економіки (найголовнішим є те, що ми отримали чіткі запевнення міжнародних партнерів, що у 2024 році Україна зможе отримати стільки грошей, скільки потребуватиме для покриття «шалених» видатків, а це за уточненням урядовців близько 38 млрд $).

П’ятий - міжбанк “вільний” у своєму курсоутворенні, саме тому на ринку відбуваються дуже часті зміни курсів то вгору, то вниз, про це такі зміни не шкодять ринку, а саме є виразником “живого” ринку.

Ще один важливий аспект: ситуація на міжбанку прямо впливає на готівковий ринок, на якому курси виставляються з огляду саме на безготівковий ринок з додаванням власного прибутку в розмірі 0,3-0,5 грн. Тобто загальна ситуація на валютному ринку багато в чому залежить від міжбанку.

Якщо вести мову про головні виразники ситуації на валютному ринку впродовж 1-7 січня, то вони будуть такими:

  • Поточні коливання курсів на міжбанку не перевищать 0,2 грн, але вони можуть буди різновекторними;
  • Різниця між курсами покупки та продажу на міжбанку залишатиметься “копійчаною”: до 0,1 грн;
  • очікуваний «коридор» коливань на міжбанку буде в межах 37,5-38 грн / $ та 39-40,5 грн / €;
  • На готівковому ринку різниця між курсами покупки та продажу, як і поточні курсові зміни не перевищать 0,3 грн;
  • «Коридор» валютних змін на готівковому ринку буде в межах 37,5-38,5 грн / $ та 39-41 грн / €.

За всіма ознаками, перший тиждень року буде досить прогнозованим, а будь-які суттєві зміни є малоймовірними. Ринок живе в умовах поступової лібералізації, а всіх дії регулятора для досягнення цієї мети повністю себе виправдовують і є досить ефективними, додає наш співрозмовник.


Нагадуємо, 4 жовтня Національний банк України вперше за понад рік підвищив офіційний курс долара після відмови від фіксованого курсу.

З третього жовтня теперішнього року Національний банк України перейшов до режиму керованої гнучкості обмінного курсу гривні. Це значить, що тепер курс визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься центробанком директивно.

В НБУ пояснюють: роблять це, аби посилити стійкість української економіки та валютного ринку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: