У Шевченківському гаю покажуть виставку ікон на склі з колекції Остапа Лозинського

6 січня у Львові в Шевченківськом гаю відбудеться відкриття першої цілісної виставки народної ікони на склі з колекції Остапа Лозинського - «Крихкіші за скло». Вона присвячена другій річниці смерті львівського художника та іконописця.

Про це повідомили на сторінці Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького (інша назва - Шевченківський гай) у фейсбуці.

Там розповіли, що на виставці покажуть одну з найбагатших сучасних колекцій української ікони на склі з Покуття, Гуцульщини та Буковини, яку зібрав Остап Лозинський за останніх десять років свого життя (1983-2022 рр.). Загалом його колекція становить понад сотню пам’яток і є, за словами музею, мабуть, найціннішою та найбільшою цілісною колекцією ікони на склі.

«Основу колекції заклали ще його батьки - Тарас та Роксоляна Лозинські - відомі львівські цінителі та збирачі українського мистецтва. На час, коли Остап серйозно зацікавився колекціонуванням, їхня збірка нараховувала сімнадцять ікон. На відміну від своїх батьків та колекціонерів старшого покоління, які ще застали твори народного мистецтва здебільшого на місці - in situ, майже усі свої ікони Остап придбав уже через другі-треті руки: в антикварних магазинах, на базарах та барахолках, у продавців старовини в інтернет-мережі, а також у старших колекціонерів та їхніх нащадків. Давні ікони купував за гроші, які заробляв власним іконописом - таким чином йому вдалося зібрати ще майже дев’яносто творів», - зазначили в Музеї народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького.

Виставковий проєкт створений за кураторства мистецтвознавця та іконописця, керівника відділу науково-освітньої та виставкової роботи Музею Романа Зілінка.

Виставку ікон «Крихкіші за скло» можна буде переглянути до 26 травня 2024 р.

Довідка

Остап Лозинський – український художник, іконописець, голова Львівської міської громадської організації «Асоціація музеїв та галерей», викладач, куратор всеукраїнських та міжнародних виставкових проєктів, засновник галереї сучасного сакрального мистецтва Iconart.

Помер художник 6 грудня 2022 року внаслідок ускладнень від коронавірусу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: