Що подивитися в січні у львівських театрах: добірка вистав

Традиційно у Львові театри оновили свій репертуар на місяць. Серед списку можна знайти вистави з різними сюжетами: про авантюрну подорож до Берліну, мандрівку шляхом дитинства та пізнання власної ідентичності, бароковий вертеп, Всесвітні потоп, кохання та справжню дружбу.

ІА Дивись.іnfo переглянула репертуар львівських театрів та склала добірку цікавих вистав, які можна подивитися у січні.

«Я, “Побєда” і Берлін» Кузьми Скрябіна

Театр імені Марії Заньковецької (сцена стрих)

У основі сюжету вистави «Я, “Побєда” і Берлін» зображено, як головний герой приймає авантюрну пропозицію подорожі до Берліну, щоб «штовхнути» антикварну машину та дітей-манекенів на її «борту» за грубі гроші. Там він прагне подивитися «чуда» Західної Європи. Протягом подорожі з ним трапляються різні кумедні ситуації. Така історія, сповнена іронії над собою, над 90-ми роками в Україні, закордоном, пригодами українців в Берліні та всім, що лише траплялося на очі чи під руку Кузьмі.

«“Живіть так, щоб було з чого поржати”, – ця цитата Кузьми чудово характеризує повість «Я, “Побєда” і Берлін». Це справжня авантюра, яка могла статися тільки з молодою, просякнутою «рок-н-ролом» людиною. Емоційна основа історії пов’язана з відчуттям сильної любові до «свого», яку ми так гостро відчуваємо на чужій землі. Бачу цю виставу запальною, веселою і дуже рідною, бо саме ці колективні відчуття я спостерігаю, коли йдеться про Скрябіна. Адже репертуар кожнісінького музиканта-українця важко уявити без його прекрасних пісень», – розповіла ІА Дивись.іnfo режисерка Вероніка Літкевич.

Текст вистави – Кузьми Скрябіна. Також під час постановки буде звучати його музика наживо.

Режисерка – Вероніка Літкевич. Сценічний простір – Марія Хомякова. У головній ролі Кузьми: Ярослав Федорчук, Ярослав Дерпак.

Коли дивитися: 25 та 26 січня (прем'єра).

Фото: Театр імені Марії Заньковецької

«Сто перших слів»

Театр Лесі Українки

«Сто перших слів» – це виставка, що допоможе зануритися у свої найпотаємніші спогади, відчути запахи батьківського дому, торкнутися старих іграшок, почути мамину колискову, прогулятися вуличками різних міст України від Львова до Харкова, або потрапити у чарівну атмосферу вертепу.

Так, постановка є своєрідною мандрівкою шляхами дитинства, дорослішання та сьогодення. Мандрівка, що приведе додому. Вистава про пошуки того, що об’єднує і гуртує українців, дослідження колективної пам'яті, спроби зазирнути у глибини ідентичності та познайомитися з собою наново.

Режисер вистави – Дмитро Захоженко, драматургиня – Ніна Захоженко. Композитором вистави став поет та музикант Григорій Семенчук.

«“Сто перших слів” – це унікальний театральний продукт, коли вистава – це не те, на що ти дивишся, а те, що з тобою відбувається і якісь твої почуття, переживання, думки стають найважливішим. Ця постановка – пропозиція мандрівки власними спогадами, країною і також театром. Є можливість побувати в багатьох локаціях, куди зазвичай не пускають глядачів, тож я запрошую всіх прийти, долучитися і пройти з нами цей шлях», – коментує ІА Дивись.іnfo драматургиня вистави «Сто перших слів» Ніна Захоженко.

Коли дивитися: 19 січня о 18:00 год.

Кадри з вистави «Сто перших слів». Авторка фото – Христина Корол:

«Зоря благодатна»

Львівський театр ляльок

«Зоря благодатна» – традиційний український бароковий вертеп. Постановка відтворена зі записів Миколи Маркевича в сценічній редакції Сергія Брижаня. У виставі всі колядки виконані багатоголоссям, є живі інструменти (бандура та контрабас, трикутник, маракаси, барабани та інші).

«Ми відтворили автентичну вертепну традицію із записів дослідника Маркевича. Саме ляльковий вертеп став основою вертепної традиції в Україні, а його світська частина основою комедійного театрального. Ця традиція була частково загублена, адже всіляко переслідувалася і заборонялася Росією. Та ми прагнемо її відроджувати і говорити про неї», – розповіли ІА Дивись.іnfo про постановку в Львівському театрі ляльок.

Режисер – Володимир Підцерковний. Художниця – Уляна Ших.

Коли дивитися: 13 січня о 12:00 та 14:00 год.

Кадри з вистави «Зоря благодатна», фото – Львівський театр ляльок:

«Марко Проклятий, або Східна легенда»

Театр Леся Курбаса

Вистава «Марко Проклятий, або Східна легенда» – драматична симфонія, яку створили за мотивами текстів Василя Стуса. Тут використано мотиви давніх українських легенд про Марка Проклятого, Мамая та східна легенда про Манкурта (персонаж, якого силоміць позбавили пам'яті про свій рід).

«Стус є одним з небагатьох творців міцних структур мови, міцного, місткого слова. Бо тільки таке слово може передавати глибинний зміст архетипів культури. Для театру, де закоріненість слова, звукосполучення у процеси підсвідомого є особливо відчутна, очевидним є і та непересічна роль, яку відіграватиме поезія Василя Стуса у подальшому становленні української мови», – зазначив режисер-постановник вистави.

Режисер-постановник – Володимир Кучинський. Музичне оформлення – Наталія Половинка.

Коли дивитися: 19 січня о 18:00 год.

Кадри з вистави «Марко Проклятий, або Східна легенда», фото – Оля Дмитрів:

«Наталка Полтавка»

Львівська національна опера

Опера «Наталка Полтавка» Миколи Лисенка створена за однойменною п’єсою Івана Котляревського. Вперше оперу показали у 1889 році. У сюжеті постановки історія кохання Наталки та Петра, які долають усі перешкоди на шляху до омріяного щастя.

«Ми відштовхуємося від ясності нашого буття і хочемо відобразити це в декораціях і костюмах. На сцені бачимо шлях до сонця. У такій гамі і костюми, в яких є кодований шлях фольклорний, шлях українського життя, його етнографічне відображення», – підкреслює режисер-постановник Роман Валько про виставу.

Режисер-постановник – Роман Валько. Диригентка-постановниця – Ірина Стасишин.  Балетмейстер-постановник – Сергій Наєнко.

Коли дивитися: 19 січня о 18:00 год.

Кадри з вистави "Наталка Полтавка", Львівська національна опера:

«Балаган чесності»

Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»

Вистава «Балаган чесності» створена у стилі комедії дель-арте за п’єсою одного з найвідоміших італійських драматургів та нобелівського лауреата Луїджі Піранделло «Насолода від чесності». Вперше виставу показали ще в 1917 року в Туріні (Італія). В Україні ж прем’єра відбулася в 2020 році.

У виставі зображена історія маркіза Фабіо, який прагне одружити свою вагітну коханку з Бальдовіно. Однак останньому не зовсім правдиво вдасться зіграти таку роль фіктивного чоловіка.

«Жив собі король, і був він абсолютно прозорий. Настільки прозорий, що не в стані був приховати жодних своїх намірів та думок. Цим з великим задоволенням і натхненням користувалися королівські міністри. Міністри, відповідно, процвітали, а королівство – занепадало. Король все бачив, страждав, але нічого вдіяти не міг», – Львівський академічний духовний театр «Воскресіння» про зміст вистави.

Режисер – Ігор Задніпряний. Художник – Ірина Задніпряна.

Коли дивитися: 21 січня о 18:00 год.

Кадри з вистави «Балаган чесності», автор фото – Микола Кметь:

«О восьмій вечора на Ковчезі»

Перший український театр для юного глядача

Вистава «О восьмій вечора на Ковчезі» створена за текстом німецього драматурга Ульрих Губа. Крім того, у ній є вірші українського поета Віктора Неборака. У сюжеті постановки зображена історію про Всесвітній потоп.

Одного разу голуби повідомили пінгвінам, коли їм потрібно прийти до Ноєвого ковчегу. Однак вони не хочуть залишати свого друга-пінгвіна. Так, у виставі у легкій манері та з гумором переосмислюються вічні питання людства, зокрема питання Бога.

Режисер – Юрій Мисак. Художник-постановник – Мар’ян Савіцький. Композитор – Юрій Саєнко.

Коли дивитися: 16 січня о 12:00 год.

Кадри з вистави «О восьмій вечора на Ковчезі», фото – Перший театр для юного глядача:

«Сніжинка для вовчика»

Театр «І люди, і ляльки»

«Зворушлива історія про дружбу, про вміння відпускати тих, кого ми любимо. Про те, як вони повертаються до нас з першим снігом, з першою зірочкою чи з ранковим щебетом птахів... Історія про безпосередність дитячих сердець, про віру, що усі дороги під силу здолати, коли вмієш любити та співпереживати», – так розповідають про виставку в театрі.

Постановка — Надія Крат та Олексій Кравчук. Ляльки, сценографія — Ельвіра Босович.

Коли дивитися: 20, 21, 26, 27, 28 січня.

Кадри з вистави "Сніжинка для вовчика": Театр «І люди, і ляльки»:


Крім того, ІА Дивись.info час від часу переглядає українські видавництва, складає перелік книжкових новинок та популяризує культуру читання. А в «Національний тиждень читання»ми розпочинаємо нову рубрику «Що почитати у львівських бібліотеках». Усі добірки книжок можна переглянути тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: