Польський Уряд підпише угоду з фермерами для припинення блокади кордону з Україною — ЗМІ

cfd5bc5d8b43af4d25db6e2f5aed973d
Фото: Міністерство інфраструктури України

У Польщі уряд вирішив надати письмові гарантії своїм фермерам, аби ті припинили блокаду кордону з Україною.

Міністр сільського господарства й розвитку села Польщі Чеслав Секерський у суботу, 6 січня, у Жешуві підпише угоду з представниками руху "Ошукане село", аби ті припинили блокування пункту перетину кордону з Україною в Медиці.

Про це повідомляє Rzeczpospolita.

Газета стверджує, що підписана угода дозволить автоперевізникам зняти блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною. 

Повідомляється, що на суботу міністерство організовує зустріч із фермерами, але остаточне рішення ще не було прийнято до вечора п’ятниці.

Фермери з асоціації «Ошукане село» повернулися до блокування переходу між Україною та Польщею в Медиці. Перша блокада тривала місяць, з 23 листопада по 24 грудня 2023 року, і була призупинена напередодні Різдва після зустрічі з міністром сільського господарства Чеславом Сєкерським і державним секретарем Міхалом Колодзейчаком.

Зараз фермери повернулися до блокування польсько-українського кордону, хоча уряд пообіцяв задовольнити їхні вимоги, які стосуються як питань імпорту продуктів харчування з України, так і суто польських фінансових питань.

Газета стверджує, що Секерський вирішив надати письмові гарантії виконання трьох вимог фермерів-протестувальників: надання субсидій на кукурудзу, гарантії непідвищення податків і дешеві кредити.

Щодо субсидій Польща звернулась до Європейської комісії, аби отримати схвалення. Скасування підвищення податку на 21% має затвердити польський Сейм, а гарантування кредитів забезпечать місцеві органи влади, які потім отримають компенсацію з держбюджету.

Публічно рух "Ошукане село" також вимагало поширити заборону на імпорт сільгосппродукції з України на додаткові продукти, такі як м’які фрукти, цукор, спирт, мед, яблучний концентрат, яйця та м'ясо птиці.

Хоча про схвалення частини вимог уряд Польщі повідомив аграріїв, ті вимагали письмових гарантій, і саме тому Секерський нібито поїде до Жешува в суботу, 6 січня, для укладання угоди. Після цього фермери мають припинити блокаду.

Читайте також: Яка ситуація на пункті пропуску «Медика – Шегині», що на Львівщині

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: