На Львівщині в двох містах встановили стенди доповненої реальності

стенд
Стенд доповненої реальності, фрагмент княжого замку ХІІ ст. у Белзі. Фото: ЛОВА

У межах обласної програми розвитку туризму та курортів у Бродах та Белзі встановили стенди доповненої реальності. На них відтворені: замковова вежа, яка була підірвана у 1812 році на території Бродівського замку та фрагмент княжого замку ХІІ ст.

Про це повідомили в пресцентрі Львівської обласної військової адміністрації.

Там розповіли, що на території Бродівського замку стенд відображає реконструйований на основі доступних джерел вигляд в’їзної замкової вежі. Водночас у Белзі можна побачити фрагмент княжого замку ХІІ століття, якого теж вже немає. Вартість такого проєкту складає 124 тис. грн.

Під час створення стендів фахівці дослідили історію обраних пам’яток, зібрали інформацію та фотоматеріали, що відображають їхній первісний вигляд, розробили концепцію порталів доповненої реальності, яка враховує історичну та архітектурну спадщину. Тоді створили цифрові експонати на комп’ютері та перевірили їх на відповідність оригіналам, а також - відобразили втрачені фрагменти на склі. 

Стенд доповненої реальності у Бродах. Фото: ЛОВА
Стенд доповненої реальності в Белзі. Фото: ЛОВА

Керівник управління туризму та курортів Львівської обласної військової адміністрації Тарас Лозинський зазначив, що мета проєкту полягає в створенні сучасного інформаційного  культурного продукту, завдяки якому можна побачити вигляд архітектурних пам’яток до стану руйнації. За його словами, це сприятиме промоції культурної спадщини, додасть атракційності, допоможе підняти імідж місцевості та залучити туристів.

Дослідницькими роботами займався аспірант кафедри архітектури та реставрації НУ «Львівська політехніка» Ілля Литвинчук. Він підкреслив, що доцільність проєкту зі стендами доповненої реальності має багатоцільовий вимір:

«По-перше, в Україні чи не найбільша частина пам’яток та об’єктів культурної спадщини втрачена повністю або частково, що заважає візуальному сприйняттю  історичного середовища, втрачена його цілісність. Стенди доповненої реальності – це важливий інструмент інтерпретації культурної спадщини у всій Європі і дуже добре, що Україна теж починає опановувати цей інструментарій візуалізації втраченої культурної спадщини».

Крім того, дослідник зауважив, що значна частина частково втрачених об’єктів культурної спадщини знаходиться у стані тривалої руїни протягом століття-двох-трьох. Це означає, що сам вигляд руїни є історичним і міжнародні реставраційні хартії, підписантом яких є Україна, не рекомендують їх «відбудовувати» чи «покращувати», а виключно консервувати. Тому він зауважує, що візуальна графічна реконструкція – це єдиний варіант відобразити уявлення первісного вигляду пам’ятки для пересічного громадянина. 

«По-третє, часто ми стикаємось з певною гіпотетичністю у своїх реконструкціях первісного вигляду пам’ятки через брак архівних матеріалів, які теж можуть не зберігатись. Тому, графічне відображення і доповнена реальність дозволяють, при потребі, уточнити той вигляд об’єктів, який нам потрібен, який може змінитися під час віднайдення нових матеріалів», – каже Ілля Литвинчук. 

Читайте також Найпопулярнішою туристичною локацією на Львівщині став заповідник

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: