Естонія надасть Україні допомогу на €1,2 мільярда до 2027 року: у яких країни відносинах

ш
фото: скріншот з відео, Дивись.інфо

Президент Алар Каріс оголосив, що Естонія виділить Україні допомогу в розмірі 1,2 млрд євро до 2027 року. Загалом відносини України та Естонської Республіки мають давню історію і на сьогодні характеризуються високим рівнем довіри та партнерства.

Про це він сказав на спільній пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським.

Також президент Естонії вважає допустимим знищувати військові об’єкти на території Росії. Тому не має бути жодних обмежень на поствку зброї Украні. 

«Надаючи нашу підтримку, ми не можемо запобігти тому, щоб знищувати об'єкти на території агресора для того, щоб уповільнити просування російських військ. І тому не повинно бути жодних обмежень на ті озброєння, які передаються Україні», - сказав він.

Крім того, він заявив, що Європа повинна збільшити військове виробництво в рамках ЄС.

За його словами, Естонія разом із країнами ЄС обговорює, "як можна використати активи агресора".

«Росія не лише хоче захопити Україну. Вона кинула виклик демократичному світу», - зазначив Каріс.

Візит Зеленського до Естонії

Президент України Володимир Зеленський прибув до столиці Естонії, Таллінна, у рамках офіційного візиту 11 січня.

Про це інформує міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба супроводжує президента в цьому візиті.

«Велика честь вітати добрих друзів та союзників Володимира Зеленського та Дмитра Кулебу у Таллінні. Ми даємо потужний сигнал та запевнення Україні, що Естонія твердо стоїть на їхньому боці, і разом ми переможемо у цій війні», – зазначив Тсахкна.

Варто додати, що для Зеленського візит до Естонії буде першим після початку повномасштабного вторгнення росії та другим за час його перебування на посаді президента України. У ролі президента України вперше він відвідав Естонію восени 2019 року.

фото: Президент України Володимир Зеленський і президент Естонії Алар Каріс - пресслужба ОП України

Естонія підтримує Україну

Естонія рішуче засуджує російську агресію проти України з перших днів війни. Надається послідовна політична підтримка, військова, гуманітарна та фінансова допомога. 14 березня 2022 року депутати Рійґікоґу першими закликали країни-члени ООН вжити невідкладних заходів для створення забороненої для польотів зони над Україною. 21 квітня 2022 року Рійгікогу ухвалив заяву «Про воєнні злочини та геноцид російської федерації в Україні» - Естонія стала першою країною, яка визнала злочинні дії росії (російського політичного та військового керівництва та збройних сил рф) проти України геноцидом. 18 жовтня 2022 р. Рійгікогу ухвалив заяву про засудження анексії території України та оголошення російського режиму терористичним.

Підтримка України є одним із зовнішньополітичних пріоритетів, закріплених 10 квітня 2023 року у коаліційній угоді нового Уряду на чолі з К.Каллас і схваленій 18 травня 2023 року урядовій Програмі дій на 2023-2027 роки.

Естонія була однією з перших країн, які почали підтримувати Україну військовою допомогою. З початку російської агресії проти України Естонія надала нашій державі військово-технічної допомоги на понад 400 млн євро, що становить понад 1% ВВП Естонії. Естонія серед лідерів за обсягами надання військової допомоги із розрахунку на душу населення.

У березні 2023 р. Уряд Естонії виділив 25,4 млн євро на покриття витрат, пов’язаних з тимчасово переміщеними особами з України. Кошти розподілені між Міністерством культури (навчання естонської мови на рівні А1), Міністерством соціального захисту (надання медичних і соціальних послуг) і МВС (посилення нагляду на кордоні та моніторингу міграції). З початку російської агресії Естонія вже надала Україні гуманітарної допомоги на 23,1 млн євро, з яких урядова допомога - 4,1 млн євро, приватна - 19,0 млн євро

Естонія також приєдналася і чітко дотримується усіх політичних та економічних санкцій, запроваджених ЄС щодо рф, зокрема і персональних. Естонія однією з перших заборонила транслювання російських телеканалів. Уряд Естонії продовжує зусилля з метою реалізації на практиці вже прийнятого політичного рішення про відмову від російського газу і нафти. 17.04.2022 Естонія закрила свої порти для російських суден. Естонія активно лобіює запровадження ЄС санкційних пакетів щодо рф, включно з ембарго на нафту і газ. З 19.09.2022 Урядом заборонено в'їзд до Естонії громадянам рф, незалежно від того, яка країна видала шенгенську візу (винятки носять гуманітарний характер).

Естонія стала першою країною, яка розпочала практичне відновлення одного з регіонів України - Житомирської області. Під час Першого регіонального форуму з відновлення постраждалих внаслідок російської агресії територій Житомирської області (27 вересня 2022 року) було підписано Меморандум між Житомирською ОВА, Овруцькою громадою та Естонським центром міжнародного співробітництва про спорудження дитячого садка в Овручі. 2 червня 2023 року відбулася офіційна церемонія відкриття першої черги дитсадка на 4 блоки. Додатково Уряд Естонії профінансує будівництво другої черги дитсадка на додаткові 4 блоки. Естонська сторона також розглядає інші інфраструктурні проєкти з відновлення у Житомирській області, зокрема серед наступних пріоритетних проєктів - відбудова автомобільного мосту у м.Малин. Естонська сторона готова виділити 1 млн євро на цей проєкт, нині триває підготовка відповідної документації.

фото: з відкритих джерел

Офіційні контакти між державами

Контакти та візити на найвищому та високому рівнях.

10 січня 2023 року - телефонна розмова Президента України В.Зеленського з Президентом Естонії А.Карісом.

11 січня 2023 року - телефонна розмова Міністра закордонних справ України Д.Кулеби з Міністром закордонних справ Естонії У.Рейнсалу.

7 лютого 2023 року - телефонна розмова Міністра закордонних справ України Д.Кулеби з Міністром закордонних справ Естонії У.Рейнсалу.

22 лютого 2023 року - телефонна розмова Президента України В.Зеленського з Президентом Естонії А.Карісом.

3 березня 2023 року – зустріч Президента України В.Зеленського з Міністром закордонних справ Естонії У.Рейнсалу та зустріч Міністра закордонних справ України Д.Кулеби з Міністром закордонних справ Естонії У.Рейнсалу під час міжнародної конференції United for Justice (U4J, «Об’єднані заради справедливості») у м.Львів.

21-23 березня 2023 року – візит Міністра закордонних справ Естонії У.Рейнсалу в Україну.

31 березня 2023 року – участь Президента Естонії А.Каріса у Бучанському саміті у форматі онлайн.

24 квітня 2023 року – візит Прем’єр-міністра Естонії К.Каллас в Україну.

28 квітня 2023 року – спільний візит Міністрів закордонних справ NB8 в Україну за участі Міністра закордонних справ Естонії М.Цахкни.

9 травня 2023 року – участь Президента Естонії А.Каріса в онлайн-саміті лідерів держав Core Group зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

13 травня 2023 року – зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України О.Корнієнка з Президентом Естонії А.Карісом на полях Конференції Леннарта Мері у м.Таллінн.

31 травня 2023 року - телефонна розмова Міністра закордонних справ України Д.Кулеби з Міністром закордонних справ Естонії М.Цахкною.

1-2 червня 2023 року - візит Президента Естонії А.Каріса і Міністра економіки та інформаційних технологій Естонії Т.Рійсало в Україну.

2 червня 2023 року – візит Міністра закордонних справ Естонії М.Цахкни в Україну.

2 червня 2023 року – зустріч Голови Верховної Ради України Р.Стефанчука з Президентом (Спікером) Рійгікогу Естонії Л.Хуссаром у рамках Саміту президентів парламентів НАТО (м.Вільнюс).

Двосторонні міжпарламентські відносини знаходять підтримку з боку груп дружби Верховної Ради України та Рійгікогу (Парламенту) Естонської Республіки. На постійній основі підтримуються контакти та розвивається плідна співпраця.

фото: /oporaua.org

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: