На Львівщині від ускладнень грипу померла дитина

діти
фото ілюстративне

У Львівській області від початку нинішнього року понад 11 тисяч мешканців звернулись до медиків із ознаками вірусної інфекції. За цей період через ускладнення грипу померла дитина.

Про це повідомила генеральна директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко на брифінгу 11 січня.

«З початку року один випадок був летальним, дитину привезли з грипом та тяжкою пневмонією, врятувати її, на жаль, не вдалося», — сказала вона.

У перший тиждень 2024 року за медичною допомогою звернулися 11 тис. 705 жителів Львівщини з ознаками вірусної інфекції. З них у 258 діагностували коронавірус.

Станом на сьогодні у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні перебуває 47 дорослих, в дитячому відділенні лікарні – 38 пацієнтів. У відділенні інтенсивної терапії – двоє пацієнтів та один – на ШВЛ.

Рівень епідемічного поширення гострих респіраторних вірусних інфекцій та COVID-19 на Львівщині розцінюють як середній. Підвищена захворюваність спостерігається на території Львівського та Стрийського районів.

За результатами досліджень відомо, що зараз одночасно циркулюють вірус грипу А, коронавірус (різні види штаму омікрон), риносинцитіальний вірус

«Збільшення захворюваності на ГРВІ є типовим для зимового періоду, однак занепокоєння викликає збільшення числа пацієнтів з ускладненим перебігом захворювань. Часто це наслідки того, що люди пізно звертаються до лікаря. Самолікування може лише ускладнити ситуацію та спричинити важкий перебіг хвороби, тому вкрай важливо дотримуватися рутинних правил особистої гігієни та простої істини: захворів – сиди вдома», — додала Іванченко.

Вона додала: найбільш дієвим способом захиститися від грипу та ковіду є вакцинація. Імунітет сформується через 14 днів після вакцинування. І вакцинуватись варто навіть зараз, коли хворіють всі навколо, адже загроза захворіти зберігається до квітня-травня.

Від початку епідемічного сезону у Львівській області проти грипу вакцинувалися 15 416 осіб, з них 8 098 – особи з групи медичного та епідемічного ризику. Однією дозою проти коронавірусу вакцинувались 1 102 787 осіб, другу дозу отримали 1 039 527 осіб, першу бустерну – 211 689, другу бустерну – 25 259 жителів Львівщини.

Особливо важливо отримати бустерну дозу вакцини проти коронавірусу людям старше 60 років, особам з цукровим діабетом, ожирінням, хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи, людям з імунодефіцитом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: