Мовою тіла: Театр імені Марії Заньковецької у Львові готує прем’єру пластичної вистави за відомим романом

вистава
Кадр з вистави «1984. Occupation». Фото – Поліна Корзун

У Львові 13-14 січня на Великій сцені Національного театру імені Марії Заньковецької відбудеться перша прем’єра 2024 року. У театрі покажуть пластичну драму за одним із найвідоміших романів світової літератури – антиутопією «1984» Джорджа Орвелла.

Детальніше про нову виставу ІА Дивись.info  розповіли в театрі.

Там підкреслили, що така пластична драма з’явилася в репертуарі театру вперше. Так, Постановка відбуватиметься лише «мовою тіла» акторів та актрис театру, а також професійних танцівників.

Вистава має назву «1984. Occupation» (1984. Окупація), адже її режисерка Влада Бєлозоренко та балетмейстер Олексій Бусько переосмислюють сюжет роману крізь призму подій війни в Україні.

Ідея та постановка вистави «1984. Occupation»

Влада Бєлозоренко вперше співпрацює із трупою театру імені Марії Заньковецької. У виставі вона втілює й особистий досвід, адже батьки режисерки прожили в окупованій Росією Херсонщині протягом восьми місяців.

«Мої батьки прожили в окупації на Херсонщині 8 місяців. Донецьк і Луганськ в окупації – вже понад 9 років. Люди на тих землях перебувають в неіснуючій «країні», вона вигадана хворими головами іноземних окупантів, а закони, яким вона підпорядкована – руйнація. Ще влітку 2022-го, щодня підтримуючи батьків, бачила, як одного дня – вони «тримались», а наступного – втрачали надію. Дивом виживали після прильоту касетних снарядів й відмовлялися йти на референдум», – розповідає режисерка.

Режисерка Влада Бєлозоренко. Фото – Поліна Корзун

Вона зазначає, що якось усвідомила, переживши окупацію – люди назавжди залишаться зраненими. Адже велика частина їх особистості – скалічена і зґвалтована. За її словами, окуповані й деокуповані території України – наша рана на тілі держави.

«Ця постановка нагадуватиме нам і світу, що поруч з фізичною війною щодня в окупації точиться інша війна – війна людини за свою людяність, за свою особистість та волю», – додає Влада Бєлозоренко.

У сюжеті вистави можна побачити вигадану країну Океанія, яка щоденно перебуває у стані війни, законсервована у своїх кордонах та в інформаційному просторі. Водночас, за задумом постановниці, ця історія завершиться світлом та надією на зцілення.

Кадр з вистави «1984. Occupation». Фото – Поліна Корзун

Пластичне вирішення вистави втілив балетмейстер театру Олексій Бусько. Він понад 10 років був провідним солістом у театрі сучасного танцю «Київ Модерн-Балет», у різних балетах й танцювальних компаніях України та за кордоном, а нещодавно приєднався до команди львівського театру імені Марії Заньковецької. Над пластикою у цій виставі він працює переважно з акторами і актрисами театру, лише чверть запрошених виконавців – професійні танцівники.

«“1984” – складний і актуальний матеріал. Для його втілення Влада Бєлозоренко вибрала форму саме пластичної вистави, і це для нас неабиякий виклик. Віднайти, передати зміст пластикою тіла – це цілий всесвіт!», – розповідає балетмейстер.

Балетмейстер театру Олексій Бусько на репетиції. Фото – Поліна Корзун.

Музичне вирішення вистави «1984. Occupation» здійснив український композитор Антон Байбаков, а сценографію та костюми – Алія Байтенова.

«Це наша спільна з режисеркою перша вистава після дворічної паузи. Ми акумулювали стільки відчуттів, думок, власного досвіду – що взятися за постановку «1984» стало внутрішньою необхідністю. Постановчий процес – як кисень. У цій виставі ми запитуємо себе, чи можна залишитися СОБОЮ в умовах тиску і відсутності свободи? Віримо, що – «Так!», і шукаємо прогалини у кордонах окупації», – зазначає Алія Байтенова.

Вона також каже, що в основі візуального рішення постановки – машина-шредер, яка знищує документальну пам’ять, культуру, мову. Так, книжки, документи, фотографії перетворюються на кучугури переробленого матеріалу. Костюми – безликі, і тільки в маленьких деталях пробивається індивідуальність.

Кадр з вистави «1984. Occupation». Фото – Поліна Корзун
Кадр з вистави «1984. Occupation». Фото – Поліна Корзун

Виконавці постановки «1984. Occupation»: Ігор Білиць, Артур Рожицький, Діана Каландарішвілі, Жанна Ференц, Соломія Кирилова, Василь Баліцький, Олесь Федорченко, Олег Андрощук, Ігор Возьний, Тарас Волох, Оксана Галів, Марина Мазур, Олександра Мироненко, Марія-Галина Павлик, Максим Омелянчук, Антон Сафонов, Мирослава Солук, Данило Хромов, Єлизавета Цілик, Марта Шпеник, заслужені артисти України Назарій Московець, Наталія Поліщук-Московець, Наталія Боймук, народний артист України Ярослав Мука.

Квитки на виставу – тут.

Довідка

Влада Бєлозоренко – українська театральна режисерка, викладачка, засновниця Театру-студії «11» у Києві. Поставила близько 70 вистав, серед них – для театрів Києва, Херсону та Миколаєва. 

Алія Байтенова – сценографка та художниця костюмів, акварелістка, графік. Мала низку персональних виставок. Поставила понад 30 вистав на сценах багатьох театрів України та за її межами: у Київському національному театрі оперети, Молодому театрі, Національному театрі опери та балету / «Схід Опера», Театрі імені Т. Шевченка, Сумському театрі імені М. Щепкіна, Чернігівському театрі імені Т. Шевченка та ін.

Джордж Орвелл – англійський письменник та журналіст (1903-1950 роки життя). Вважається, що саме він актуалізував термін «холодна війна» у політичній сфері. Автор всесвітньовідомих творів, як-от: «1984» та «Колгосп тварин». Зокрема, у популярній антиутопії «1984» зображує жорстокий світ майбутнього, де: «Війна – це мир», «Свобода – це рабство», а «Незнання – це сила».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: