Перше періодичне видання, засноване у Львові понад 200 років тому: Gazette de Leopol

photo_5271672009509687680_x
Колаж: ІА Дивись.info

У цей день 248 років тому у Львові вийшов перший примірник «Gazette de Leopol» — першого відомого періодичного видання у тогочасній Україні.

ІА Дивись.info розповідає про цю сторінку в історії міста.

У перекладі назва видання звучить як «Львівська газета», яка у перший рік друкувалась на чотирьох аркушах французькою мовою. Перше видання побачило світ на перетині нинішніх львівських вулиць Ставропігійській, 11 та Федорова, в одній із кам'яниць, яку свого часу орендував друкар із Відня Антоні Піллер. Він започаткував тут друкарню.

«Львівська газета» виходила французькою мовою, а на сторінках преси повідомлялось про політичні події у європейських країнах. Новини у виданні були короткими. Нині їх можна порівняти із повідомленнями у Telegram-каналах.

Джерелами інформації слугували тодішні французькі газети, а також видавець перекладав інформацію із німецьких видань.

У заголовку до газети зображувався герб Австрії з квітами обабіч, а його гасло у перекладі звучало як «У затінку твоїх крил».

Перший номер „Gazette de Leopol”. Джерело: вікіпедія

Це було видання у форматі 18×23 см. До 15-х чисел випускали додатки двох типів:

  • Supplements (Додатки): повідомлення та новини.
  • Les annonces (Оголошення): рекламні оголошення.

Перше число починалося відразу інформаційним повідомленням і не містило програми видання чи звернення до читачів. Але в додатку до першого числа газети, що мав назву Les Annonces publiques de la Ville de Leopol et de ses environs (Прилюдні оголошення з міста Львова та його околиць), на самому початку було надруковано виклад завдань видання та запрошення до співпраці в ньому зацікавлених осіб.

Там пропонували звертатись із оголошеннями, які можуть бути цікавими або корисними городянам (нові винаходи, продаж/купівля майна, пошук роботи, оголошення про заплановані події). У зверненні до вельмож містилася пропозиція інформувати публіку через газету про всі незвичайні події, що відбуваються в їхніх родинах.

За підрахунками, повідомлень зі Львова було 12. Там описувався ярмарок, а також релігійна сфера.

Перше число побачило світ 15 січня 1776 року, а останнє — цього року у грудні, тож можна припустити, що газета виходила лиш рік. Про це стверджує також польський бібліограф Король Естрайхер.

«Львівська газета» виходила майже щотижня — у перший рік з'явилось 52 випуски. Донині зберігся тільки перший річник газети.

Фотокопії примірників «Львівської газети» є у Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка.

Газета мала своє рекламне бюро, розміщене в центрі міста на площі навпроти митної контори. Його діяльність була істотною складовою видання: майже в кожному виданні друкувалося багато приватних оголошень.

Раніше ми досліджували, як змінюється архітектура Львова з роками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: