Яким було повітря у Львові 2023 року, — дані моніторингу

IMG_0221
Ілюстративне фото. Автор: Микита Печеник

Упродовж минулого року у Львові 76% часу повітря було чистим.

Про це свідчать результати моніторингу ЛУН Місто Air, передає ІА Дивись.info.

Там додають, що 24% часу протягом 2023 року повітря у місті було прийнятним.

«Підвищення показників у Львові спостерігалось у січні-квітні, у першій половині вересня та грудня», — сказано в моніторингу.

Команда щосекунди протягом року вимірювала якість повітря та ділиться результатами. Оцінювали концентрацію наддрібних часток PM2.5 — серед їх джерел авто, опалення, пожежі.

AQI (Air Quality Index) – індекс якості повітря, що розроблений Агенцією з охорони довкілля США і використовується у багатьох країнах світу. Чим більше значення AQI, тим вищий рівень забруднення повітря і негативніший плив на здоров'я.

Як обчислювали показники

Якість повітря оцінювали на основі показників станцій ЛУН Місто AIR за концентрацією PM2.5 - наддрібних часток, які утворюються зокрема в результаті процесів горіння. Серед джерел цих часток — автомобілі, опалення, пожежі тощо. Всесвітня організація охорони здоровʼя приділяє цим наддрібним часткам особливу увагу, бо вони негативно впливати на серце, дихальну систему. 

Дані відображені у AQI (Air Quality Index) — американському індексі якості повітря, що використовується у багатьох країнах світу. Чим нижче значення AQI, тим краще для здоровʼя.

Показник AQI до 50 - повітря чисте, 51-100 - прийнятне, 101-150 - нездорове для чутливих людей, 151-200 - нездорове, 201-300 - дуже нездорове, від 301 - повітря небезпечне

Розрахунки щодо річних показників ЛУН Місто AIR робили на основі медіан за добу по місту в цілому. Тобто на окремих станціях у окремі періоди показники могли бути іншими - більшими чи меншими ніж на графіках. 

Раніше ми розповідали, що львів'яни можуть встановити станцію для моніторингу якості повітря просто в себе вдома.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: