Румунські фермери припинять блокувати кордон з Україною, - ЗМІ

укпергкопилвідж
фото: Euractiv

Міністерство сільського господарства Румунії та представники основних сільськогосподарських організацій у понеділок досягли угоди, в результаті якої були задоволені кілька вимог фермерів, які протестували протягом шести днів та кілька днів блокували кордон з Україною.

Про це повідомляє Euractiv.

Міністр сільського господарства Флорін Барбу повідомив, що угода охоплює 13 вимог фермерів, але обговорення триватимуть і далі, щоб знайти компроміс щодо решти вимог. Так, відомо, що уряд зобов'язався повністю субсидувати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно ввести в дію положення про субсидовані відсоткові кредити.

За словами Маріуса Міку, одного з представників фермерів на переговорах, які тривали понад три години, угода не означає негайного припинення протестів, оскільки на їхню тривалість можуть вплинути майбутні переговори з перевізниками, які триватимуть до четверга. Міку додав, що важливо, аби уряд надав дозвіл на відступ від обов'язкових правил сівозміни та 4% перелогових земель у кожному господарстві до 31 січня.

Крім того, уряд прийняв запити на компенсацію збитків, спричинених імпортом з України. Заходи включають чітке маркування зернових та інших товарів, а також електронний моніторинг пломб за допомогою GPS в порту Констанца.

Водночас міністр сільського господарства Румунії заперечив, що Румунія прагне запровадити мита на імпорт зерна з України. Таким чином він спростував заяву міністерства сільського господарства Угорщини, в якій мовилося про те, що п’ять східних країн ЄС, серед яких Румунія, знову вимагають від Євросоюзу ввести імпортні мита на зерно з України. Угорське міністерство повідомило, що міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини направили відповідний лист до Єврокомісії.

Нагадаємо, румунські аграрії блокували в’їзд вантажних авто до України на двох пунктах пропуску. На виїзд до Румунії в єЧерзі вчора ввечері, 15 січня, перебували 600 вантажівок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: