Укус — необов'язковий: як діяти власникам хвостатих, якщо запідозрили контакт зі скаженою твариною

index-5
Ілюстрація: o.ko25 для Дивись.info

Напередодні у курортній Східниці на Львівщині та довколишніх селах запровадили двомісячний карантин через сказ, який виявили у кота та лисиці. Випадки недуги серед тварин у регіоні фіксувають все активніше, а місцева влада закликає вакцинувати домашніх улюбленців.

ІА Дивись.info розпитала у львівського ветеринара Андрія Курача, що варто знати про щеплення від сказу та коли варто бити на сполох.

Що це за хвороба і чим вона небезпечна

Сказ — гостре інфекційне захворювання тварини і людини. Воно характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової систем.

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через: укус; подряпину та мікроушкодження шкіри; потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

Медики стверджують: у разі інфікування сказом, потрібно вжити невідкладних заходів із лікування, оскільки недуга поширюється стрімголов. Якщо ж зволікати - смерть є неминучою, пояснюють у Центрі громадського здоров'я України.

До слова, за січень 2023 року кількість зареєстрованих випадків сказу серед тварин зросла з 2 до 10 у порівнянні з першим місяцем минулого року, повідомляє департамент охорони здоров'я Львівської обласної військової адміністрації.

Основними симптомами захворювання є: відмова від їжі, млявість, слинотеча, ненависть до води (гідрофобія), несподівана зміна поведінки тварини (агресія переростає у ласкавість і навпаки).

За статистикою, саме кішка є найчастішою причиною зараження людей.

Вакцинація тварин – це єдиний та ефективний спосіб профілактики сказу. Її  потрібно проводити вперше у 3-місячному віці. Далі – раз на рік.

Вакцинація тварин проти сказу

В Україні вакцин проти недуги для тварин є багато. Популярністю користується Рабістар, у якій є інструкція щодо застосування сам для вимушеної імунізації. Андрій Курач каже, що ефективність цього препарату становить майже 100%.

Тварині вводять чотири ін'єкції:

  • першу — через 24-36 годин після укусу підозрюваної на сказ тварини.
  • другу — ще через 12 годин після першої ін'єкції.
  • третю — через 12 годин після другої.
  • четверту — через 14 - 16 днів після третьої ін'єкції.

«Вірус є у слині хворої тварини. Слина має потрапити в рану від укусу, подряпину на тілі чи на кон'юктиви очей. Тобто ослинення настільки ж небезпечне, як і укус», — пояснює ветеринар.

Зі слів Андрія Курача, навіть якщо здорова тварина облизала свіжу слину скаженої і у неї є рани на слизовій рота, вона може інфікуватись.

«Алгоритм власника простий: необхідно впродовж 24-36 годин після цього відвідати ветеринара. Віруси можуть жити і розмножуватись тільки в тканинах живого організму. У навколишньому середовищі вони швидко гинуть. Тому розбризкана слина скаженої тварини є заразною нетривалий час. Ризики зараження можна знизити, якщо змити цю слину під струменем води зі шкіри і шерсті тварини», — каже наш співрозмовник.


*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: