Польські фермери отримають 230 млн євро компенсації через війну в Україні, - ЗМІ

ольдбж
ілюстративне фото з відкритих джерел

Європейська комісія виділила 230 млн євро допомоги для польських фермерів, щоб відшкодувати їхні збитки, які завдало вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє Radio Opole.

Як повідомляється, оголошена допомога складатиметься з обмежених сум у формі прямих субсидій. Від цього зможуть виграти виробники кукурудзи, які ризикують втратити фінансову ліквідність через труднощі на аграрному ринку, спричинені війною між Росією та Україною.

Підтримка не перевищуватиме 280 тис. злотих. євро на бенефіціара і буде надана не пізніше 30 червня 2024 року.

Європейська комісія заявила, що програма є «необхідною, відповідною та пропорційною для усунення серйозного зриву в економіці» Польщі. У цю допомогу включили доплати для виробників кукурудзи, які були однією з вимог учасників блокади кордону з Україною.

За реалізацію субсидій відповідатиме Агенція з реструктуризації та модернізації сільського господарства. Однак коли саме розпочнеться прийом заявок, поки невідомо. Міністерство сільського господарства запропонувало ставки в залежності від воєводства, інформує Nasza Miasto.

Що передувало

Нагадаємо, Україна й Польща узгодили план для розблокування кордону. У зустрічі брали участь заступники міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та Юрій Васьков і новопризначений заступником голови Мінінфраструктури Польщі Павел Ганцаж.

Вона стала продовженням переговорів віце-прем’єра з питань відновлення України Олександра Кубракова та нового міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака у Варшаві.

Чому польські перевізники блокують кордон

6 листопада польські перевізники розпочали блокаду кордону з Україною на трьох пропускних пунктах: «Краківець — Корчова», «Ягодин — Дорогуськ», «Гребенне — Рава-Руська». Згодом до них долучилися польські фермери, які блокували пункт «Медика — Шегині».

Причиною страйку називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. Він звільнив українських перевізників від необхідності отримувати дозволи на двосторонні й транзитні перевезення до держав ЄС. 

Протестувальники вимагають, зокрема, повернути необхідність отримання дозволів для українських транспортних фірм. Також вони хочуть, щоб Польщі не треба було ставати в е-чергу в Україні, бо їм, кажуть, подекуди доводиться жити в машинах по два тижні. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: