Генеральний секретар фінансів УНР та відомий економіст: ким був Михайло Туган-Барановський

Михайло Туган-Барановський.
Михайло Туган-Барановський. Джерело фото: НАН України

Михайло Туган-Барановський – економіст, генеральний секретар фінансів Української Центральної Ради (УНР), один з фундаторів Української Академії наук, автор низки праць про кооперацію та періодичні кризи в країнах.

Сьогодні минають 105 років від дня смерті видатного економіста. З цієї нагоди ІА Дивись. info пропонує пригадати головні факти про життя та наукові діяльність Михайла Туган-Барановського.

«На університетській лаві почував себе українським патріотом»

20 січня 1865 року в селищі Солоне, що на Харківщині, в сім’ї Івана та Ганни Туган-Барановських народився син. Його назвали Михайлом. Цікаво, що батько майбутнього економіста належав до давнього роду нащадків Чингізхана. Матір – також походила з старовинного роду з Полтавщини та була нащадком князя Гедиміна. Таким чином, сам Михайло вважав себе наполовину українцем, а наполовину – татарином.

Спочатку Михайло навчався у Другій московській гімназії, потім у Першій київській, а тоді – в Харківській. Після здобуття середньої освіти, у 1884 році, вступив до Харківського університету на фізико-математичний факультет.

«Народився я в Харківській губернії. За походження наполовину українець. У ранній юності і на університетській лаві почував себе українським патріотом»,

– зазначав Михайло Туган-Барановський.

Однак вищу освіту вчено вдалося отримати екстерном. Зокрема він отримав дипломи з двох напрямків: природничо-математичного та правничо-економічного.  Крім того, у 1892 році навчався у Великій Британії. Тут він отримав знання з фабричного законодавства.

Михайло Туган-Барановський. Джерело фото: massovoodessa.blogspot.com

Пошуки себе в житті та науковій діяльності

Перша наукова праця Туган-Барановського вийшла у 1890 році в журналі «Юридичний Вісник». Стаття має назву «Вчення про граничну корисність господарських благ як причина їхньої цінності».

Через чотири роки з’явилася його ще одна праця – «Промислові кризи у сучасній Англії, їхні причини та вплив на народне життя». Згодом за неї він отримав ступінь магістра політичної економіки в Московському університеті.

У 1898 році вийшла його праці, в якій він аналізує капіталістичний розвиток в Росії. За неї він отримав ступінь доктора. Після цього він працював у Санкт-Петербурзькому університеті.

В цей час економіст, який був прихильником марксизму, переосмислює свої погляди. Тому в 1901 році припинив працю з представниками так званого тоді «легального марксизму» в Російській імперії. Так, у своїх наступних працях Туган-Барановський схиляється до поглядів неокантіанців щодо суспільства.

В той же 1901 рік він повертається до України. А саме його висилають на Полтавщину через учать в студентській демонстрації. Тут він мешкав у селищі Пізники (Лохвицький повіт) в родині свого знайомого Федора Русинова. В давнього товариша була донька Ольга. Перебуваючи там, Михайло закохався в неї, а згодом – одружився.

У 1905 році саме він сприяв встановленню в Полтаві першого в Україні пам'ятника Тарасу Шевченку.

Генеральний секретар фінансів Центральної Ради

Михайло Туган-Барановський брав участь в подіях української національної революції. Зокрема, у 1917 році він став генеральним секретарем фінансів Центральної Ради. В цей час він став головою та ініціатором створення Українського товариства економістів.

У 1918 році він започаткував Інститут економічної кон`юнктури та народного господарства. Крім того, вчений був одним з фундаторів створення Української академії наук, де у 1919 році, став головою соціально-економічного відділення. Також за його ініціативи був створений Демографічний інститут та Український державний університет (Київ).

Туган-Барановський вивчав український кооперативний рух. Також він вважав, що має бути створена власна українська валюта.

Праця Михайла Туган-Барановського (ліворуч) та книга про нього (праворуч). Фото: з відкритих джерел

Його наукові теорії визнали вчені з різних країн

Однією з найвідоміших праць економіста є«Промислові кризи у сучасній Англії, їхні причини та вплив на народне життя». Саме це дослідження було поширеним серед інших дослідників за кордоном.

Вагомий внесок в наукову думку Туган-Барановський завдяки своїй теорії періодичних криз. Такі погляди можна прослідкувати в низці його статей та праць, які переклали на французьку та німецьку мови. Загалом науковий доробок вченого складає близько 140 праць. З них відомі такі, як-от:

  • «Кооперація, її природа і мета»;
  • «Вплив ідей політичної економії на природознавство та філософію»;
  • «Український народ в його минулому та теперішньому»;
  • «Соціальна теорія суспільного розподілу»;
  • «Паперові гроші та метал» та інші.

Зокрема саме наукові погляди Михайла Туган-Барановського мали неабиякий вплив на відомого англійського економіста – Джона Мейнарда Кейнса.

Праці Михайла Туган-Барановського. Джерело фото: massovoodessa.blogspot.com

У 1919 році вчений видав підручник «Основи політичної економії». Крім того, за свою діяльність редагував низку наукових видань.

«Його економічні теорії зробили помітний слід майже в усіх країнах Європи.. А Україна дала світові видатного і оригінального економіста-мислителя…»

– зазначив доктор економічних наук Степан Злупко про Туган-Барановського.

Раптова смерть

Михайло Туган-Барановський помер 21 січня 1919 року. Тоді він їхав у складі делегації Української Народної Республіки в потязі до Парижа.

Перед цим  у нього було день народження і його саме виповнилося 54 роки. Водночас Туган Барановському було погано, у нього підвищилася температура. А на зупинці Затишшя біля Одеси у вченого стався серцевий напад.

На  його честь назвали вулицю у Львові

У Львові є вулиця імені Туган-Барановського. Вона розташована в личаківському районі міста та  сполучає вулиці Пекарську і Тершаковців. Свою назву вулиця отримала у 1992 році.

До цього, від 1944 року, вулицю найменували імені радянського льотчика-випробувача Валерія Чкалова. А ще раніше –  вулиця мала назву Сакраменток (з 1825 року).

Вулиця імені Туган-Барановського у Львові. Фото: Сергій Криниця

Крім того, вулиці, названі імені вченого є в Первомайську та Полтаві. Також відомий Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського, який у 2014 році евакуювали до Кривого Рогу через тимчасову російську окупацію міста.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Крім того, в межах проєкту «Декомунізація Львова» ІА Дивись.info розповідає містянам про видатних українців, на чию честь перейменували вулиці, що колись носили «радянські назви». Про це детальніше читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: