Чесність, компетентність та охайність, або Як обрати автосервіс

IMG_4546
Фото: архів ІА Дивись.info

Більшість водіїв побоюються, що на першому-ліпшому автосервісі їх можуть обдурити, а також виникають сумніви щодо компетентності майстрів. Обидві тези є важливими та зберігають заощадження керманичів.


Колонка автомобільного експерта Юрія Стефанишина

Якщо у вас спустилось колесо, то, аби виправити цю ситуацію, необхідно мінімум часу та до 100 гривень видатків. Але натомість нам пропонують зняти диск, поставити три дорогі латки, повністю замінити резину. Таким чином ми вже витратимо щонайменше 1600 гривень.

Або ж вас можуть обдурити, сказавши, що замінили мастило у коробці автомат. Таких прикладів є безліч.

Водночас виникає третій фактор — охайність самого автосервісу та майстрів. Це важливо, адже не хочеться, аби майстер сів за кермо вашої машини весь у мастилі та забруднив авто. Бо після цього вам доведеться витратити гроші на хімчистку.

Тож на що має зважати клієнт? Перше — чесність з боку працівників автосервісу. Друге — компетентність майстрів, тобто вони не вдають із себе професіоналів, якщо такими не є. І третє — охайність працівників СТО.

До цих пунктів також можна додати прозорість. Завжди потрібно просити чек-лист із описом виконаних робіт. Ідеально було би, якби до цього документу прикріплювали фотографії. Тому що на таких автосервісах відразу «відсіюють» недобросовісних працівників.

Обладнання, з яким працює спеціаліст, також є вагомим фактором. Якщо у них є все необхідне для діагностики вашого авто, це означає насамперед те, що власники СТО дбають про якісне виконання робіт.

Для того, аби натрапити на хороший автосервіс, варто зважати насамперед на ті, які хвалять звідусіль. «Сарафанне радіо» досі залишається ефективним методом. Якщо вам рекомендують певну локацію, варто поставити наступні запитання:

  • Скільки років ця людину вже обслуговують на цьому автосервісі?
  • Чи виконують на цьому СТО роботи, які потрібні саме мені?

Коли ви вже записуєтесь на автосервіс, варто поставити такі запитання:

  • Скільки років вони працюють у цій галузі? Вам мають відповісти, що багато років і всі працівники є професіоналами. Обов'язково це повинно бути у ввічливій формі.
  • Чи ви надаєте звіт по виконаних роботах?
  • Чи ви застеляєте салон авто, аби його не вимазати під час виконання робіт? Питання на перший погляд дурне, але це ваше авто і ваші кошти.

Під час спілкування із менеджером ви маєте відчути. що людина є компетентною. Сервіс або майстерня із обслуговування авто має надавати документацію із виконаних робіт. Виробник та номери запчастин мають бути вказаними у цьому звіті. І при бажанні автосервісу мають бути фотодокази виконаних робіт (невдовзі це зрештою має стати нормою).

Також зважайте на відгуки, на які можна натрапити у Мережі — гугл-карти, дошки оголошень, сторінки у соцмережах тощо. Якщо середня оцінка є у межах 4+, отже це нормальний сервіс.

Звертайте увагу на те, скільки компаній є на ринку. Якщо вона з'явилась нещодавно, потрібно, знову ж, переконатись, що вони все ж є компетентними.

Цінова політика — доволі суперечлива тема. Тому що є дві категорії майстрів. Перша — працівники, яким байдуже на фінансове становище клієнта і вони мають завдання — отримати за свою роботу якомога більшу платню. Тому через непорядність багатьох автотехніків, орієнтуватись на критерій ціни — не завжди вдала ідея.

З іншого боку, розглянемо майстра, який є хорошим фахівцем. Він розбере всю машину, аби знайти запчастину, заміна якої обійдеться тільки у 40 гривень. І він візьме за виконану роботу високу ціну, бо йдеться про діагностику. А за діагностику дуже багато клієнтів не готові платити, бо вони не розуміють, чому йдеться про таку високу, на перший погляд, оплату (в межах 2-3 тисяч гривень).

Тим самим клієнти самі відбивають бажання у майстрів добре виконувати свою роботу. Раджу справді хорошим працівникам давати чайові, аби заохочувати їх до роботи, бо таких майстрів є дуже мало.

Запис до хороших майстрів переважно довгий. Тому, якщо вам кажуть, що можуть вас обслужити через два тижні, це не просто так. Краще зачекати, аби не втратити хорошого спеціаліста.

Загалом же є два варіанти розвитку подій у співпраці із автосервісом:

  • Зв'язуєтесь із менеджером. Записуєтесь, спілкуєтесь із майстром та навіть візуально визначаєте, наскільки він компетентний та впевнений у тому, що робитиме. Окрім цього, вас мають тримати у курсі виконання робіт та давати чіткі відповіді на ваші питання.
  • Якщо ви приїхали на сервіс і вам нагрубіянили, а майстер переконує, що впорається сам без ваших уточнень — краще шукати інше СТО.

Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: