Торік на Львівщині у понад 80 дітей діагностували кашлюк

немовля
Фото: volyn24.com, ілюстративне

2023 року у Львівській області виявили 85 випадків кашлюку, тоді як роком раніше — один випадок.

Про це повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Там кажуть, що більшість пацієнтів, а саме 81, це діти. Більш ніж пів сотні малюків не мали щеплення проти цієї хвороби, а 27 — вакциновані, втім із порушенням Національного календаря щеплень.

Натомість 23 випадки кашлюка зареєстровано серед дітей до одного року.

«Саме для немовлят кашлюк – особливо підступний! У кожному другому випадку на кашлюк хворіли малюки від народження до 4-х років. Значну частку хворих на кашлюк становлять діти 5-9 років — 26 випадків упродовж 2023 року», — йдеться в повідомленні центру.

Що таке кашлюк

Це інфекційне захворювання дихальних шляхів, найпоширенішим симптомом якого є напади сухого кашлю, пояснюють у Міністерстві охорони здоров'я України.

На початку захворювання кашлюк часто плутають із звичайною застудою, адже йому притаманні: слабкий кашель, температура, нежить. Проте не слід його недооцінювати.

Кашель при кашлюку може тривати приблизно 8 тижнів і супроводжуватись апное (тобто тимчасовим припиненням дихальних рухів).

Серед частих ускладнень захворювання – пневмонія, рідше – судоми та ураження головного мозку. Чим менший вік дитини, тим небезпечніший для неї кашлюк.

Читайте також: Які щеплення необхідні людям і чому в Україні вакцинація досі залишається проблемним питанням

Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації, яка передбачена Календарем профілактичних щеплень. Щеплення безоплатні та проводяться дитині у 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

Інфографіка: МОЗ України

*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: