Центр із виробництва антибіотиків створять у Львові

image - 2024-01-24T162223.341
Фото: ЛОВА

У Львові на лабораторній базі TзОВ «Експлоджен» буде українсько-німецький центр з виробництва антибіотиків - «CENtR».

Про це повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації.

Там розповіли, що CENtR розпочне свою роботу вже в середині 2024 року.

Так, українсько-німецький центр зразкових досліджень природних сполук (CENtR) втілюватиме у життя біотехнологічна компанія TзОВ «Експлоджен» спільно з Інститутом фармацевтичних досліджень Саарланду імені Гельмгольца у партнерстві з науковцями кафедри генетики та біотехнології Львівського університету. 

У конкурсному доборі з поміж більш ніж 50 проєктів Федеральне Міністерство освіти і досліджень Німеччини BMBF, обрало чотири. Загальне фінансування кожного центру – близько 2,5 мільйонів євро на чотири роки. 

«Вибір теми досліджень невипадковий – саме в царині вивчення актиноміцетів науковці кафедри генетики та біотехнології Університету активно працюють упродовж 35 років і мають незаперечний світовий авторитет. Серед низки різних напрямів дослідження біоактивних природних речовин пріоритетним для науковців CENtR стане пошук саме протибактерійних сполук. Це викликано нагальною потребою у нових антибіотиках, які були б дієвими проти хвороботворних бактерій, що стійкі до усіх наразі відомих медичних препаратів», – пояснив головний науковий співробітник кафедри генетики та біотехнології біологічного факультету професор Богдан Осташ.

Він також додав, якщо проблему стійкості до антибіотиків у світовому вимірі не вирішити у найближчі роки, то до 2050 року це призведе до додаткових 10 мільйонів смертей і фінансових втрат у розмірі 80 трильйонів євро. 

Довідка

Команда науковців CENtR – це здебільшого працівники чи випускники біологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка, які стажувалися у провідних наукових закладах світу і мають великий досвід у дослідженні хімії та біології природних сполук. CENtR ставить собі за мету розкрити генетичну та хімічну різноманітність ґрунтових бактерій актиноміцетів для того аби виявити нові сполуки з антибактерійною та іншими біоактивностями, з перспективою подальшого медичного застосування.

За даними ЛОВА, очікується, що CENtR як громадська організація по завершенню фінансування з боку BMBF, буде функціонувати завдяки підтримці з боку комерційних партнерів цього проєкту (компанії «Ензим», «Експлоджен»), а також завдяки участі Львівського університету у міжнародних наукових конкурсах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: