Гідротерапія, або Як цивільні та воїни відновлюються за допомогою вправ у воді

image-41
Заняття у басейні Superhumans. Фото: ІА Дивись.info

У Центрі протезування та реабілітації Superhumans українські та іноземні військовослужбовці, а також цивільні, які зазнали поранень і травм внаслідок повномасштабної війни, можуть, зокрема, займатись у спеціальному басейні. Це дає можливість значно урізноманітнити комплекс вправ до, під час та вже після протезування.

Про це ІА Дивись.info поспілкувалась із фізичним та гідротерапевтом Нестором Бабським.

«За потреби, до басейну можна занурити навіть спеціальну бігову доріжку чи велотренажер, які є в Центрі. Також одним натиском кнопки можна запустити симулятор течії: сильний струмінь під водою дозволяє пацієнтові плисти ніби проти стрімкої гірської річки, що дозволяє збільшити навантаження. Ну а після занять на вибір пацієнтів - три гідромасажери, подібні до джакузі. Вони дозволяють розслабити напружені мʼязи», - розповідає він.

Басейн також обладнаний рейковою системою підтримки пацієнта, що кріпиться до стелі над басейном, і підйомником для людини в кріслі колісному. Але оскільки всі пацієнти Superhumans здатні пересуватися самостійно (адже неможливо запротезувати та навчити ходити, скажімо, пацієнта з паралічем), а також завдяки зручності бортів басейну, пацієнти такими засобами користуються вкрай рідко, а як правило намагаються зайти до та вийти з води самостійно. Навіть коли йдеться про пацієнтів, у яких залишилась лише одна своя рука, додав Нестор.

підйомник Гульмана, завдяки якому пацієнт може переміститись до басейну. Фото: ІА Дивись.info

Як каже Нестор Бабський, який працює із пацієнтами у басейні, завдяки гідротерапії відбувається правильне навантаження на серцево-судинну систему. Це зміцнює її.

«Ми використовуємо вправи з акваеробіки й акватерапії. Так покращується функціональна здатність м'язів пацієнтів, їхній тонус. Збільшується діапазон руху в суглобах. Заняття в басейні є хорошою допротезною реабілітацією, бо після неї пацієнт приходить вже готовим до майбутніх навантажень, які його чекають на суші», — зазначає фахівець.

Окрім цього, під час занять гідротерапією пацієнти можуть:

  • покращити дихальну функцію організму завдяки гідростатичному тиску води;
  • підвищити витривалість.

Про Superhumans center

Це найсучасніша в Україні спеціалізована клініка з протезування, реконструктивної хірургії та реабілітації для тих військових та цивільних, дорослих та дітей, що постраждали від війни в Україні. 

Superhumans Lviv створено на базі одного з чинних військових госпіталів на Львівщині. Втім проект є приватною ініціативою. Фінансується винятково за кошти донорів та партнерів. Жодної копійки з державного бюджету на клініку не витрачають.

У центрі уже працює лабораторія протезування, виробництво протезів, відділення реабілітації, гідротерапія та психологічний супровід на період реабілітації в центрі. На початку 2024 року запрацює відділення реконструктивної хірургії. До кінця 2024 року запрацює палатний фонд на 70 ліжок, відділення реанімації та 2 надсучасні операційні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: