Що подивитися у львівських театрах: перелік вистав на лютий

У Львові театри оновили свій репертуар на місяць. Там можна знайти вистави з різноманітними сюжетами про кохання, амнезію, диктатуру, внутрішні страхи, лісовичків та «ухилянтів».

ІА Дивись.іnfo переглянула репертуар львівських театрів та склала добірку цікавих вистав, які можна подивитися у лютому.

Комедійна рок-драма «Урок»

Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»

«Урок» є інтерпретацією однойменної п’єси французького драматурга ХІХ ст. Ежена Йонеско. У виставі зображено боротьбу між демократією і тоталітаризмом, висміюючи автократію та агресію у всіх їхніх проявах. На сцені можна побачити таких персонажів: вчителя, ученицю та служниць. Вони розкривають перед глядачем усю сутність тиранії та безжалісної боротьби за владу.

Вчитель оусоблює образ тирана та божевільного диктатора, що тероризує свою ученицю, а потім вбиває її. Жертви для нього — лише статистика, не більше. Служниця, за ідеєю режисера, перевтілюється в образи війська, медіапропаганди та коханки, яка є слугою будь-якого із цих режимів. Так, автор п’єси попереджає, що тиранія немає ні краплі гуманності, бо тиран завжди залишиться тираном і йому не місце у демократичного та цивілізованому світі.

«У постановці Алли Федоришиної ця історія набуває нового значення (сенсу) й асоціюється з українськими героями на тлі війни, яку розпочала Росія проти України. П’єса звучить у жанрі сатири з натяком на те, що страх і тиранія бояться висміювання. І це може стати потужною зброєю для українського народу, який «сміючись» над російською агресією, перемагає її», – розповіли в театрі.

Режисерка-постановниця та сценографка: Алла Федоришина, заслужена артистка України. Під час вистави можна почути живий звук рок-гурту «Sunflowers».

Коли дивитися: 17 лютого о 18:00 год (прем’єра).

Кадр з вистави. Фото: Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»
Кадр з вистави. Фото: Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»

Трагікомедія «Клуб “Зневіра”»

Театр Лесі

«Клуб “Зневіра”» – не просто вистава, а химерна вечірка у стилі кабаре за мотивами новели «Intermezzo» Михайла Коцюбинського. У постановці можна побачити шестеро меланхолійних гультяїв, які святкують свою зневіру, висміюють сучасний соціально-політичний лад та розповідають про власні внутрішні страхи.

««Клуб “Зневіра”» – це дуже красива вистава, на якій можна як посміятись, так і поплакати. Вистава про надію, яка нагадує нам, що в темні часи важливо радіти та любити себе. Я горджуся командою, яка створила таку щиру і відверту історію, а найбільше режисером Владиславом Білоненко, який вперше дебютував з виставою на нашій сцені. Це дуже хороший початок», –  розповіла директорка-художня керівниця Театру Лесі Українки, Ольга Пужаковська. 

«Вистава про життєве, про чуттєве і болюче. Про те, що відкидає тебе в далеке дитинство і змушує вилити на себе холодну воду реалізму. Про наші особливості та ідеальний світ, який кожен з нас уявляв, будучи дитиною», – каже одна з глядачок Христина про постановку.

Вистава є дебютною роботою режисера Владислава Білоненка на малій сцені театру Лесі Українки. Сценограф – Олексій Хорошко. Художниця з костюмів – Марія Антоняк.

Коли дивитися: 2, 3, 16 і 28 лютого.

Кадр з вистави. Фото: Христина Корол
Кадр з вистави. Фото: Христина Корол

Комедія «Тюбік»

Театр імені Марії Заньковецької

У виставі «Тюбік» розповідається про «ухилянтів», які різними способами прагнуть уникнути мобілізації. Найпопулярніші, з яких це: стати батьком трьох дітей; отримати документи з інвалідності; знайти дружину біля стін пенсійного фонду; бути ще раз студентом хоч і в сорок років. На прикладі Євгена можна побачити як «ухилянти» ховаються від військкомату в шафі, багажнику авто чи навіть під кухонним столом.

У комедії порушується дилема, яка постає перед ухилянтом – ненависть до війни та рашистів, відчайдушне бажання нашої перемоги, біль за пошматовану Україну, але й – величезне почуття страху за своє життя. Водночас тут порушується питання: «якби всі були “тюбіками”, то кому б ми скидалися на байрактари?»

«П'єса «Тюбік» – мій спосіб переосмислити у комічній формі власний біль. Мій чоловік пішов воювати в перші тижні повномасштабного наступу, а більшість наших друзів, родичів і знайомих – досі ухиляються, придумуючи безліч виправдань. Часто я чую від інших, що не всі створені для війни. Мій чоловік теж абсолютно цивільної професії. Йому і в голову не приходило сховатися і казати, що він буцімто не народжений для війни», – каже Ірина Феофанова.

«У цій п’єсі цілком правдива історія звичайної української сім’ї, таких сімей тисячі – хтось побачить себе, хтось – себе частково. Кожен свого часу був «тюбіком» – це нормальний процес дорослішання чоловіка. У буцімто поверховості, комічності цієї п’єси та простоті ситуації, через призму досвіду, що я пережив – бачу зовсім інший пласт глибоких духовних переживань людини, якими складно ділитися. Через комедію я хочу поговорити про серйозні речі, які зазвичай ми не можемо сформулювати словами, а засобами театру є змога передати їх в рази точніше», – режисер Назар Павлик про виставу.

Режисер вистави – Назар Павлик, який з початком повномасштабного вторгнення служив у лавах ЗСУ. Авторка п’єси є Ірина Феофанівна.

Коли дивитися: 17 та 18 лютого (прем’єра).

Афіша до вистави. Фото: Театр імені Марії Заньковецької

«Таємниця лісовичка»

Львівський театр ляльок

У виставі зображений казковий світ лісовичків – чарівник істот, які мешкають у лісі. Серед них є різні персонажі: як добрі, так і злі. Одного разу в зимовому лісі загубилася дівчинка. Так, під час вистави глядачі мають змогу дізнатися, чи хтось зможе допомогти їй вибратися з лісу, а також спробують дати відповіді на запитання: «Чи просто навчитися відрізняти правду і щирість від лицемірства та лестощів?».

Режисер – Володимир Підцерковний. Автор – Сергій Ковальов. Художниця – Каріна Чепурна.

Коли дивитися: 10 лютого о 12:00 год та 14:00 год.

Дивитися відео з вистави:

Імпровізація «Амнезія, або Маленькі подружні злочини»

Театр імені Леся Курбаса

Вистава «Амнезія, або Маленькі подружні злочини» поставлена за п’єсою сучасного французького драматурга Еріка Емманюєля Шмітта. Особливістю постановки є жанр – тренінг з акторської імпровізації. У виставі зображено історію стосунків чоловіка та жінки, під час яких вони пізнають себе. Основгою темою постановки є амнезія, яка, за словами Еріка Емманюеля Шмітта, є «брехня для того, щоб повернутися і віднайти тебе».

«ТЕАТР – це кожного разу інша історія. Навіть, якщо історія та сама. Вона викликає імпровізацію, аби залишатися живою. Імпровізація у цьому випадку – це і намагання максимально розімкнути структуру, рамки сюжету. Це жива історія не лише персонажів, але й її творців: акторів, режисера, автора. Це історія, розвиток якої передбачити не можливо», – зазначає про виставу Наталія Сняданко.

Режисер-постановник – Володимир Кучинський. Художник-постановник – Володимир Кауфман. Художник з костюмів – Наталія Шимін.

Коли дивитися: 2 та 14 лютого о 18:00 год.

Кадр з вистави. Фото: Ольга Дмитрів
Кадр з вистави. Фото: Ольга Дмитрів

Комічна опера «Любовний напій»

Львівська національна опера

«Любовний напій» – це лібрето  за твором французького автора Феліче Романі. У комічній опері зображена  зворушлива історія кохання однієї пари. Одного разу Немиріно закохується в Адіно та хоче з нею бути. Однак дівчина зовсім не звертає увагу на юнака. В такому разі він просить в мандрівного лікаря Дулькамари чарівний напій, який має допомогти у відносинах з дівчиною.

«Живий дотепний сюжет цієї витонченої любовної комедії, різноманітність життєрадісних мелодій, утримують увагу глядачів на протязі 185-ти років, а прекрасні арії, в числі яких славнозвісна «Una furtiva lagrima», входять до золотого фонду оперної класики», – підкреслили про постановку в Львівській опері.

Диригентка-постановниця – Ірина Стасишин. Режисерка-постановниця – Галина Воловецька. Хормейстер-постановник – Василь Коваль. Балетмейстер-постановник – Ігор Храмов.

Коли дивитися: 4 та 11 лютого.

Кадр з вистави. Фото: Львівська національна опера
Кадр з вистави. Фото: Львівська національна опера

Міфічна феєрія «Малюємо перемогу разом»

Перший український театр для юного глядача

Вистава «Малюємо перемогу разом» присвячена Герою України Дмитру Коцюбайлу (позивний «Да Вінчі»). У ній оповідається про боротьбу добра зі злом. Головний герой – молодий художник Дмитро. Він малює українські краєвиди. Крім того, персонаж допомагає згуртуватися людям задля боротьби проти ворога. Так, у вистава нагадує, що українці мають пам’ятати про своє минуле та власних предків, а також – продовжувати прагнули до волі і свободи.

Режисерка-постановниця – Ольга Гапа. Авторка ідеї сценографії – Ася Кравчук. Художниця-постановниця – Вікторія Поглод. Художник з костюмів – Оксана Лозинська. Хореографія – Ярослава Гриценко. Композитор – Ігор Гринів.

Коли дивитися: 7, 11, 17 та 25 лютого.

Афіша до вистави. Фото: Перший український театр для юного глядача

Вистава для дітей «В гості до сонечка»

Театр «І люди, і ляльки»

У виставі оповідається історія двох курчаток. Одного разу вони прокинулися та не побачили на небі сонечка. Тоді вони вирушили в незвичайну мандрівку, щоб прийти в гості до небесного світила. Так, вони мають дізнатися причину його відсутності.

Режисер-постановник та композитор ― Марцін Мажец. Художник ― Ельвіра Босович. Переклад – Ельвіра Босович.

Коли дивитися: 9 та 10 лютого.

Фото: Театр "І люди, і ляльки"

Комедія «Про що мовчать чоловіки»

Палац культури залізничників «Рокс»

Виставу «Про що мовчать чоловіки» вперше показали на Бродвеї у 1995 році. Відтоді вона стала популярною у театрах в різних країнах та перекладена 35 мовами світу. Постановка отримала престижну міжнародну театральну премію Лоуренса Олів’є (Olivier Awards).

Так, в сюжеті вистави зображено психологію чоловіків та особливості їхніх стосунків зі жінками. Крім того, мистецький твір допоможе глядачу відповісти на таке провокативне питання: «Про що ж мовчать чоловіки?».

Автор п’єси – американський сімейний психолог Роб Беккер. У головній ролі – Олексій Гнатковський.

Коли дивитися: 12 лютого.

Афіша з вистави. Фото: Палац культури залізничників «Рокс»

Крім того, ІА Дивись.info час від часу переглядає українські видавництва, складає перелік книжкових новинок та популяризує культуру читання. А в «Національний тиждень читання»ми розпочинаємо нову рубрику «Що почитати у львівських бібліотеках». Усі добірки книжок можна переглянути тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: