У космос з «Кобзарем» та гімном України: як буковинець Каденюк підкорив Всесвіт

920484

Леонід Каденюк — український астронавт, який вперше розгорнув у космосі український прапор. Нинішнього року минає 27 років із першого польоту в космос українця, а сьогодні поки що єдиний астронавт нашої незалежної держави міг би святкувати 73-й день народження.

ІА Дивись.info розповість про його шлях до зірок з нагоди уродин.

ІА Дивись.info розповість про його шлях до зірок з нагоди уродин.

Буковинець з масштабною мрією

Майбутній астронавт народився 28 січня 72 роки тому у селі Клішівці Чернівецької області в сім’ї вчителів. Місцеву школу хлопець закінчив зі срібною медаллю, бо диктант із української мови написав на четвірку.

Після цього він вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків. Щоби потрапити на навчання, Каденюку довелось дописати собі один рік, оскільки туди брали із сімнадцяти років, а підліткові було лише шістнадцять.

Леонід про це, щоправда, зізнався комісару. Після довгих вмовлянь останній подзвонив у РАГС і попросив виписати нову метрику.

«Може коли-небудь ми будемо зустрічати його на космодромі з квітами. Давайте допоможемо цій молодій людині», – сказав тоді комісар по телефону.

Та цим не обійшлося. Підробку виявили під час відбору в загін космонавтів. Як згадував сам Каденюк, його викликали до начальника Центру підготовки космонавтів, той спитав, що ж за збіг: за документами, брат Леоніда народився 28 січня 1951-го, а сам Каденюк того ж дня, але роком раніше.

У відповідь на питання про дивний збіг Леонід сказав, що з братом вони — двійня.

«...народилися з різницею в 15 хвилин, і не намагаючись виправдовуватися, що, мовляв, батьки так розрахували, я сказав правду. У відповідь Георгій Тимофійович сказав, що його фронтові друзі, щоб потрапити в авіацію, приписували собі і по 5 років. Потис мені руку, і на цьому питання було закрито», - пригадував космонавт.

Сім'я Каденюків. Фото: Національний технічний університет України
"Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"

У 26 років Каденюк випускається з Центру підготовки льотчиків-випробувачів із дипломом, а ще через 12 років отримує диплом літакобудівного факультету Московського авіаційного інституту.

Упродовж кар'єри Леонід Каденюк здійснює польоти на понад пів сотні типах та моделях літаків різного призначення. За підрахунками, космонавт за все життя провів у небі понад дві тисячі чотириста годин. Себто Каденюк відпрацював у небі сто повних діб без посадки.

Небесна людина

1995 року, коли Каденюку було 44, його відбирають до групи космонавтів Національного космічного агентства України. Другий президент України Леонід Кучма мав особисту розмову із тодішнім президентом Америки Білом Клінтоном, під час якої домовився про політ українця, за який Україна не заплатила ані гривні.

Каденюк пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі «Колумбія» як фахівець з корисного навантаження.

Історичний для України день настав 19 листопада 1997 року. Тоді перший (і до наших днів єдиний) космонавт незалежної України на кораблі NASA полетів у космос. Каденюк здійснив політ у складі американської команди на шатлі Columbia, який наступного року використали для зйомок американського фільму «Армагеддон» (1998 року).

У космосі Каденюк пробув до п'ятого грудня.

Космонавт Каденюк серед екіпажу, у членів якого були свої завдання, виконував роль науковця-біолога.

Екіпаж проводив експерименти з трьома видами рослин: ріпою, соєю і мохом. Космонавти мали з’ясувати як стан невагомості впливає на їхній ріст та розвиток.

Україна з космосу 

На дев'яту добу польоту, яка припадала на 29 листопада 1997 року, був запланований перший зв'язок з Україною.

«Хто мене чує, доброго дня моїй Україні! З висоти космічного польоту хочу подякувати за ті зусилля, завдяки яким представник України перебуває на борту шатлу. Думаю, що ми відкрили нову сторінку в історії нашої країни», - сказав Каденюк уперше за історію України з космосу.

Каденюк з іншими астронавтами місії «STS-87» у Космічному центрі імені Ліндона Джонсона («Johnson Space Center»), вересень 1997 року. Фото: NASA

З собою у космічну подорож Леонід Каденюк взяв портрет Тараса Шевченка та «Кобзар», який він після цього подарував Національному музею імені поета в Каневі.

Під час цього польоту вперше у космосі побували герб і прапор України, а також пролунав гімн: «Перед польотом кожному запропонували вибрати якусь мелодію для пробудження. А я собі думаю: чом би не гімн України? Таким чином на борту «Колумбії» двічі грав наш гімн. Американці, включно з командиром екіпажу Крегелом, ставали струнко. У невагомості це кумедно виглядало — вони висіли десь між підлогою і стелею», – згадував Каденюк.

До слова, американцям наш гімн дуже сподобався.

Фото: ДПМ при КПІ ім. Ігоря Сікорського

Космонавт помер 31 січня 2018 року через кілька днів після свого дня народження. Йому виповнилось 67 років. Леоніду стало зле під час традиційної пробіжки у київському парку. Медики діагностували серцевий напад. Похований астронавт на Байковому кладовищі у Києві.

***

ІА Дивись.info досліджує та розпловідає про видатних людей з Галичини, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: