Фіктивний шлюб для відстрочки від мобілізації: хто несе відповідальність

чваипрт
фото: з відкритих джерел

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Військовозобов'язаних чоловіків від 18 до 60 років можуть залучити до війська. Відтак, в інтернеті продовжують з'являтися оголошення про пошук наречених задля уникнення призову. Критерій вибору один: інвалідність I або II групи.

Яке покарання передбачене за фіктивний шлюб із людиною з інвалідністю для уникнення мобілізації або виїзду за кордон — IA.Дивись.info розповів юрист Володимир Марусяк.

Про мобілізацію в Україні

Варто зазначити, що законопроєкт про зміни до мобілізації та військової служби, який зареєстрував уряд 25 грудня 2023 року, відкликали з Верховної Ради. Через це правила мобілізації та військової служби залишись такими, як були до того.

Зараз увесь перелік підстав для відстрочки від мобілізації перелічений у законі про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Цей документ діятиме до моменту, коли президент підпише ухвалений Верховною Радою законопроєкт зі змінами.

У законі вказано, які категорії чоловіків та жінок не можуть бути призвані до війська. Отже, під час воєнного стану не мобілізують українців за такими категоріями:

  • за сімейними обставинами;
  • за станом здоров'я;
  • за професійною діяльністю;
  • у разі бронювання;
  • або ж тих, хто здобуває освіту, викладає або займається наукою

В усіх цих випадках особа отримує витяг щодо рішення про надання відстрочки й залишається на військовому обліку. Водночас бронювання означає перебування на спеціальному обліку в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

Хоч це і не зазначено у списку, однак опікуни людей з інвалідністю дійсно можуть уникнути призову:

«На даний час ми керуємося статею 23 Закону України "Про мобілізаційну роботу та мобілізаційну підготовку". У цій статті є підстави для відстрочки, зокрема для військовозобов'язаних, які здійснюють догляд або мають на утриманні чоловіка чи дружину з I або II групою інвалідності, - пояснює Володимир.

Відстрочка від мобілізації в Україні гарантується законом усім, хто має відповідні підстави, вказані в законі Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію. ТЦК мають підтверджувати наявність відстрочки, вони не уповноважені її забирати або скорочувати.

фото: з відкритих джерел

Відстрочка від мобілізації триває стільки, скільки існують підстави, через які вона виникла, підтверджені документально. Якщо ж ідеться про бронювання, то вона діє на час, передбачений законом, поки роботодавець працівника виконує державне замовлення, завдання для ЗСУ чи із забезпечення безпеки України, або поки працівника не звільняють.

Підтвердити наявність відстрочки можна в ТЦК під час уточнення даних, надавши завірені нотаріусом копії документів, що це підтверджують, та заяву на її отримання або продемонструвавши виписку з книги протоколів щодо рішення комісії ТЦК про надання відстрочки.

Пошуки фіктивної дружини у Facebook

У популярній серед українців соціальній мережі є групи для знайомств та спілкування, серед них - «захоплення знайомства осіб із інвалідністю». Час від часу там з'являються повідомлення від жінок або чоловіків з оголошеннями про пошук фіктивної дружини з інвалідністю I або II групи. У постах або коментарях до них чітко вказують, для чого потрібна жінка: або для відстрочки, або для виїзду за кордон.

Далі — скриншоти-прикладів дописів.

пост у фейсбуці, скриншот Дивись.infо
коментарі у фейсбуці, скриншот Дивись.infо
коментарі у фейсбуці, скриншот Дивись.infо
коментарі у фейсбуці, скриншот Дивись.infо
пост у фейсбуці, скриншот Дивись.infо

Яке покарання очікує на фіктивне подружжя

Укладення фіктивних шлюбів з метою отримання права на пільги, одержання пенсій, допомог та інших платежів, забезпечення права на спадок, можливості «прописатися» у квартирі чи будинку другого з подружжя — усе це в Україні є та було поширеним явищем ще до війни, зазначає експерт:

«Фіктивний шлюб не має на меті настання реальних наслідків для чоловіка чи дружини. Це фікція, коли юридично подружжя зареєстроване, але вони не ділять побут та обов'зки, притаманні чоловіку та дружині, а також не проживають разом».

У контексті мобілізації, додає Володимир, метою укладання фіктивного шлюбу є отримання військовозобов'язаними відстрочки або можливості виїхати за кордон:

«У цьому випадку покарання очікує на чоловіка та жінку, але за різними статтями. Чоловік несе відповідальність за незаконний перетин кордону, а жінка — за допомогу в переправленні особи через державний кордон».

фото: з відкритих джерел

Як довести фіктивність шлюбу

Фіктивний шлюб можна визнати нечинним тільки за рішенням суду. Для цього потрібно довести, що його укладено без наміру створити сім‘ю.

«Довести фіктивність шлюбу не так просто. Це хіба що потрібно використовувати матеріали негласних слідчих дій, до прикладу, прослуховування телефонних дзвінків або помешкання, де зафіксована розмова про фіктивність шлюбу. В іншому випадку треба організувати стеження за парою — чи проживають разом, чи мають спільний побут, чи проводять разом дозвілля».

Це потрібно підтвердити документами, показами свідків, фотографіями тощо. Оскільки кожна справа є індивідуальною, то і докази можуть бути різними. Також суди враховують наявність дошлюбних стосунків пари, тривалість шлюбу, причини відсутності дітей тощо.

фото: з відкритих джерел

Як запобігти ситуації

Можливо запровадити додаткові механізми для уникнення поширення такого явища як шлюб для уникнення мобілізації, вважає фахівець. В першу чергу, можна прибрати категорію опікунів людей з II групою інвалідності як тих, що мають право на відстрочку. А залишити натомість тільки опікунів I групи.

Зазначимо, що до I групи належать випадки, коли людина перебуває у важкому стані здоров'я і не здатна сама себе обслуговувати. Такі люди потребують постійного нагляду, догляду і допомоги.

II група інвалідності — це випадки, коли у людини є стійкі, виразно важкі функціональні порушення в організмі. При цьому вона здатна сама про себе піклуватися і не потребує постійного нагляду чи сторонньої допомоги.

«Можна ще удосконалити цю процедуру. До прикладу, вказати те, що чоловік отримує відстрочку або має право виїжджати за кордон у випадку, якщо він із дружиною не менше року проживає разом. Щодо виїзду за кордон, то виїжджати та повертатися подружжя теж має разом» - міркує Володимир.

Крім того, він наголошує на необхідності впровадження освітницьких заходів, оскільки багато людей не розуміють наслідки укладення фіктивних шлюбів.

фото: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: