Яка якість поверхневих вод басейнів річок Західного Бугу та Сяну на Львівщині, – моніторинг

вода
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

У грудні 2023 року басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну провели черговий моніторинг якості поверхневих вод в межах української частини басейну Вісли, що розташований у Львівській області.

Про дані моніторингу детальніше повідомили в пресцентрі Львівської обласної військової адміністрації.

Там розповіли, що моніторинг здійснили на двадцяти трьох затверджених пунктах спостережень, зокрема на 17-ти створах суббасейну Західного Бугу та 6-ти – в межах суббасейну Сяну. 

Згідно програми державного моніторингу, в межах української частини басейну річки Вісли розташовані 8 пунктів спостереження на транскордонних ділянках та один створ – в місці питного водозабору.

Де найкраща та найгірша якість води

За даними моніторингу на Львівщині найкращу якість води спостерігали в річках Завадівка та В’яр (Вігор). Натомість в грудні найнижчу виявили:

  • у річці Полтва – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, важких металів;
  • у річці Західний Буг нижче гирла Полтви – за вмістом органічних і біогенних речовин;
  • у річці Свиня нижче Жовкви, річці Малехівка в селі Малехів, річці Марунька нижче Винник – за вмістом органічних та біогенних речовин;
  • у річці Рата у Межиріччі – за вмістом поліароматичних вуглеводнів.

«Найбільшим забруднювачем річки Західний Буг залишається Львів. Для покращення якості поверхневих вод за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2023 році на території області реалізували 10 природоохоронних заходів з будівництва чи реконструкції споруд для очищення стічних вод, системи роздільної каналізації, каналізаційних мереж і споруд на них, загальною вартістю понад 70 млн грн», – розповіла т.в.о. директорка департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.

Дані моніторингу

Підкреслимо, що за минулий рік виконали роботи з будівництва/реконструкції систем очищення побутових стоків у шести населених пунктах Львівської області: Глинянах, Пустомитах, Давидові, Солонці, Дрогобичі, Міженці. Також збудували каналізаційні мережі у Глинянах, Добрянах, Давидові, Пасіках-Зубрицьких.

У ЛОВА зазначили, що аналізи якості води включали визначення фізико-хімічних та хімічних показників, у тому числі вмісту органічних і біогенних речовин, пестицидів, важких металів, поліароматичних і галогенованих вуглеводнів, алкілфенолів, трихлорбензолів, медикаментів.

Дані моніторингу також є доступними на сайті ЕкоЗагроза - за посиланням тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: