Забута тропічна недуга, або Що таке проказа

korona-e-2
Фото-ілюстрація. Джерело: архів редакції. Автор: Микита Печеник

Торік у спеціалізованому медзакладі лікувались троє українців, у яких діагностували лепру або проказу, як нарекли хворобу в народі. Це хронічне інфекційне захворювання, що вражає переважно шкіру, периферичні нерви, слизову оболонку верхніх дихальних шляхів та очі. 

ІА Дивись.info розповідає, що відомо про цю недугу, чи реально її вилікувати та про її симптоми.

Що таке проказа і як передається

Щороку у 200 тисяч людей діагностують лепру, а несвоєчасне лікування призводить до згубних наслідків. Проказу досі діагностовують у понад 120 країнах, зокрема, в Азії, Африці та Південній Америці. Називають її тропічною недугою, втім у зоні ризику також залишаються українці.

Лепра є виліковною хворобою, а звернення по медичну допомогу на ранніх стадіях допомагає уникнути інвалідності. 

Інфікуватися проказою можна внаслідок тривалого й тісного побутового контакту. Збудник передається від хворої людини найчастіше з виділеннями з носа під час кашлю чи чхання, а також контактним способом. Це захворювання не надто заразне: лише в трьох людей зі 100 розвиваються якісь ознаки. 

Лепра: які є симптоми

Інкубаційний період лепри триває близько 5 років. У деяких випадках симптоми можуть розвинутися протягом одного року, а в інших — до 20 років.

На ранній стадії інфікування лепрою спостерігаються шкірні зміни. Травми і вторинні інфекції призводять до деформації кисті, втрати пальців і дистальних відділів кінцівок, може розвинутися сліпота. Хворі без отримання специфічного лікування стають людьми з інвалідністю.

Захворювання зазвичай проявляється ураженням шкіри та периферичних нервів. Лепру діагностують при виявленні хоча б однієї з таких основних ознак: 

  • виражена втрата чутливості на блідій (гіпопігментованій) або червоній ділянці шкіри; 
  • потовщений або збільшений периферичний нерв зі втратою чутливості та/або слабкістю м'язів, що іннервуються цим нервом; 
  • наявність кислотостійких бацил у мазку зі шкіри.

Ураження шкіри може бути одиночним або множинним з певною втратою чутливості.

Як лікують проказу

Лепра — мінливе захворювання, що вражає різних людей по-різному залежно від їхньої імунної відповіді.

Для лікування проти прокази застосовують мультимедикаментозну терапію. Також можуть знадобитися консультації ортопеда, офтальмолога, невропатолога, фізіотерапевта. Вакцини проти лепри не існує.

Людям, хворим на лепру, не потрібен карантин. При лікуванні вони не будуть заразними після початку прийому препаратів.

Статистика інфікування проказою в Україні та світі

Впродовж десятиліть в Україні фіксували поодинокі випадки інфікування лепрою. Лікування пацієнти отримують у спеціалізованому медзакладі — лепрозорії. Діє установа в Одеській області.

За даними Центру громадського здоров'я України, наприкінці 2023 року було відомо про трьох пацієнтів з проказою. Це літні чоловіки, яким 84, 75 та 69 років.

Позаторік, 2022-го, понад 120 країн заявили про нові випадки інфікування лепрою. Переважно недугу діагностовували в мешканців Бразилії, Індії та Індонезії.

У Всесвітній організації охорони здоров'я стверджують: щороку проказу виявляють у 200 тисяч осіб, а 5,9% з них — діти.

Унаслідок цієї хвороби чотири мільйони людей по всьому світові мають інвалідність.


*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: