Вікіпедія українською мовою святкує 20-річчя

івуапкверпатаивам
фото: з відкритих джерел

20 років тому була створена перша стаття українською мовою у Вікіпедії, найбільшій онлайн-енциклопедії людства. За два десятиліття до розвитку Вікіпедії українською долучилися тисячі волонтерів і волонтерок, які створили понад 1 мільйон 306 тисяч статей.

30 січня 2004 року в онлайн-енциклопедії Вікіпедія з’явилася перша стаття українською мовою. Статтю під назвою «Атом» започаткував киянин Юрій Ковальов, який на той момент проживав у місті Фуджі, Японія. Ця дата вважається Днем народження української Вікіпедії.

Уже за чотири роки українськомовний розділ Вікіпедії нараховував понад 100 тисяч статей, а на початку 2020 року була створена мільйонна стаття. Сьогодні загальна кількість статей в українській Вікіпедії — 1 мільйон 306 тисяч, і за цим показником вона посідає 14 місце серед усіх 326 мовних розділів онлайн-енциклопедії. Для порівняння, на першому місці — англомовна Вікіпедія з понад 6 мільйонами 774 тисячами статей. 

Сайт української Вікіпедії продовжує бути одним із найчастіше відвідуваних в українському сегменті інтернету. Понад мільярд відвідувань за рік сайт вперше мав у 2022 році, така ж статистика збереглася і в 2023-му.

20 років існування Вікіпедії української мовою, понад мільйон створених статей, у яких загалом зроблено понад 41 мільйон редагувань — це результат роботи тисяч волонтерів, які у вільний час доповнюють і редагують Вікіпедію. На сьогодні в українському розділі онлайн-енциклопедії активними є 3392 редактор(к)и. Приєднатися до спільноти дописувачів Вікіпедії можуть усі охочі.

«Український мовний розділ Вікіпедії не просто існує 20 років. Увесь цей час проєкт розвивали і далі розвивають тисячі волонтерів і волонтерок, які покращують вміст онлайн-енциклопедії, будують вікіспільноту, долучаються до міжнародного вікіруху. Ідея, з якої у 2001 році розпочалася Вікіпедія — створити в інтернеті незалежну і відкриту для всіх базу знань, що обов’язково є надійними і перевіреними, тепер — цілком реальний сайт. Який сьогодні є одним із найбільш відвідуваних у мережі. Допомогти підтримувати українськомовний розділ цього сайту активним і якісним можете і ви, адже долучитися до спільноти редакторів Вікіпедії та інших вікіпроєктів може кожен і кожна», — коментує Ілля Корнійко, голова Правління ГО «Вікімедіа Україна».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: