Наростили шкіру та пересадили стовбурові клітини: львівські лікарі вберегли ногу дитині від ампутації

423315671_710334864570266_8551156176542092476_n
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У Лікарні Святого Миколая, що у Львові, травматологи вберегли кінцівку від ампутації 13-річному хлопчику. 

Про це повідомили в Першому медичному об’єднанні Львова.

Там розповіли, що ногу Микола травмував під час дорожньо-транспортної пригоди. Тоді автобус переїхав йому ногу на пішохідному переході у Львові. Внаслідок цього уся стопа дитини залишилася без шкірного покриву. 

За словами першого медичного об’єднання, під час лікування закордонні медики запевняли, що він не зможе ходити. Тому єдиний вихід в такому випадку - ампутація стопи. 

Водночас  львівські спеціалісти протягом року боролися за ногу хлопця. Вони наростили дитині нову шкіру й зміцнили її стовбуровими клітинами. Процес нарощування тривав три місяці. Після цього дитина знову стала на ноги та почала ходити. А ще за два місяці – бігати.

Однак новоутворена шкіра була дуже чутливою.  Тому коли він більш активно нею рухав, то на стопі утворювались ділянки тиску, які призводили до попрілостей та нових ран. Таким чином львівські медики вирішили застосувати регенеративну медицину – вживити у травмовану частину ноги стовбурові клітини.Операцію виконали спільно з італійським колегою – хірургом Роберто Брамбілло. 

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

«Ми забирали з живота дитини жирову тканину. Через спеціальний фільтр з неї отримували мезенхімальні стовбурові клітини та вводили їх в ті ділянки мʼяких тканин, де ми хотіли отримати покращення локальної ситуації», – розповідає завідувачка відділення ортопедії і травматології Галина Гачкевич.

За словами медиків, операція тривала годину. А вже наступного дня Микола повернувся додому.

Читайте також У Львові допомогли жінці, яка живе з четвертою стадією раку вісім років

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: