Як турбуватись про щитоподібну залозу — орган, який впливає на всі клітини організму

women with thyroid gland problem
Фото: depositphotos.com.ua

Щитоподібна залоза впливає на кожну клітину людського організму. Її гормони регулюють метаболічні функції, стимулюючи майже всі тканини до виробництва білків, і збільшуючи кількість кисню.

ІА Дивись.info поспілкувалась із ендокринологами про те, як піклуватись про здоров'я цього органу, на які симптоми варто зважати, аби запобігти недугам.

На Львівщині досить поширеними є захворювання щитоподібної залози як у чоловіків, а особливо у жінок. Є кілька «дзвіночків» або симптомів, на які важливо звертати увагу і які можуть свідчити про проблеми з щитоподібною залозою, розповідає нам лікар-ендокринолог вищої категорії Ольга Здолини.

Симптоми хвороб щитоподібної залози

З її слів, якщо ви помічаєте наступне, важливо якнайшвидше консультуватися з лікарем:

  • Зміни ваги без відомих причин: Різке збільшення або зменшення ваги може бути ознакою дисфункції щитоподібної залози.
  • Втомленість та слабкість: Постійна втомленість, незалежно від кількості сну, може бути пов'язана з проблемами щитоподібної залози.
  • Проблеми з концентрацією та пам'яттю: Розсіяність, погіршення концентрації та забування можуть вказувати на проблеми з щитоподібною залозою.
  • Зміни в шкірі та волоссі: Сухість шкіри, ламкість волосся чи його втрата можуть бути пов'язані з розладами щитоподібної залози.
  • Зміни настрою: Депресія, роздратованість чи тривога можуть бути пов'язані з дисфункцією щитоподібної залози.
  • Збільшення або зменшення шийки: Якщо ви помітили збільшення або видозмінення щитоподібної залози на шиї, це може бути ознакою проблем.
  • Нерегулярності в менструальному циклі: У жінок проблеми з щитоподібною залозою можуть впливати на менструаційний цикл.

«Якщо ви помітили один чи кілька з цих симптомів, важливо звернутися до лікаря для детального обстеження та консультації. Вчасна діагностика та лікування можуть допомогти керувати проблемами щитоподібної залози», — пояснює лікарка.

Ендокринна хірургиня та лікарка ультразвукової діагностики Анастасія Сергієва додає, що не варто недооцінювати профілактичні огляди.

«Людям, у яких немає спадковості щодо захворювань щитоподібної залози, в яких немає ніяких скарг (контури шиї не змінені, їх нічого не турбує ні в загальному вигляді, ні при диханні, ні при ковтанні вони не відмічають ніяких деформацій передніх контурів шиї, не відчувають кволість,  млявість, не скаржаться на випадіння волосся, набряки обличчя, збільшення ваги або ж навпаки різке схуднення, сухість шкіри, тремтіння кінцівок, порушення сну тощо) профілактично треба проходити УЗД щитоподібною залози 1 раз на 3 роки та здавати один-єдиний аналіз – ТТГ. ТТГ – це аналіз з венозної крові, що здається ранком натще, саме він – основний показник, який демонструє, як щитоподібна залоза працює і чи справляється зі своєю функцією забезпечення гормонами організму», — пояснює вона.

Якщо ж будуть відмінності в отриманих значеннях або будуть певні структурні зміни на щитоподібній залозі, тоді додатково буде вирішено, які треба пройти дообстеження – лабораторні або ж інструментальні, і як часто потім проводити контроль, додає наша співрозмовниця.

«В тих пацієнтів, які мають гормональний дисбаланс, їм призначається лікування або гормонозамісна терапія, або навпаки тиреостатики, частоту лабораторного обстеження визначає лікар-куратор. У пацієнтів, у яких в нормі гормональний стан, і є непідозрілі за сонографічними характеристиками вузлики, достатньо проходити УЗД контроль раз на пів року», — каже Анастасія.

Окрім цього, якщо пацієнт мав операції на щитоподібній залозі, зокрема, якщо йдеться про онкологічні недуги, то частоту діагностики та контроль певних гормонів призначає лікар. Це роблять, аби контролювати ремісію захворювання.

Як турбуватись про здоров'я щитовидки

Анастасія Сергієва каже, що насамперед потрібно харчуватись збалансовано. Вживати овочі, морепродукти та додавати до страв йодовану сіль. З її слів, це корисно всім пацієнтам, крім тих, у кого діагностували гіпертиреоз — ендокринне порушення.

«Також важливо відмовитися від шкідливих звичок. Ці прості правила – перший крок на шляху до здоров'я не тільки щитоподібної залози, але й організму в цілому. Ніяка спеціальна дієта при захворюваннях навіть щитоподібної залози не обов'язкова – достатньо повноцінного збалансованого харчування. Вживання БАДів для здоров'я або підтримки щитоподібної залози, що містять водорості, може бути навіть небезпечним, бо вони можуть містити в сотні разів більшу за денну норму концентрацію йоду в одній дозі (а це може спричинити порушення балансу тироїдних гормонів)», — пояснює ендокринна хірургиня.

Як лікують хвороби щитоподібної залози

Лікування захворювань щитоподібної залози може включати прийом ліків, що містять гормони, хірургічні втручання або радіойодотерапію. Вибір методу залежить від типу та важкості захворювання, яке може бути гіпо- чи гіперфункцією залози чи пухлиною, відповідає Ольга Здолини.

«На мою думку, тут головне обійтись без самолікування і "порад друзів". Пацієнти, які відсувають та помічають симптоми, повинні здійснити відвідини на консультацію та огляд лікаря-ендокринолога. Передовсім аналізи, контроль та підбір вірної системи лікування», — зазначає наша співрозмовниця.


*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Головне фото: depositphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: