У Львові медики врятували трьох немовлят із півкілограмовими пухлинами

віапкерноглоьрпа

У пологовому відділенні Дитячої Лікарні Святого Миколая у Львові одразу троє малюків із півкілограмовими пухлинами з’явилися на світ. В усіх трьох — крижово-куприкові тератоми. У перші ж дні життя крихіток спеціалісти успішно видалили вроджені утворення.

Про це повідомляє Перше медичне об'єднання Львова.

Один із трьох малюків — Матвій із Харкова. Хлопчик народився трішки більше місяця тому з вагою 3470 г, 470 з яких важила крижово-куприкова тератома.

Це пухлина, що розвивається у малят, коли вони ще перебувають в материнській утробі. 

«Ми на 20 тижні вагітності прийшли на плановий скринінг у Харкові, де й діагностували тератому. Нам порадили перервати вагітність. Матвій був нашою довгоочікуваною дитиною, тож ми почали шукати можливості скорегувати ваду при народженні», — розповіла Євгенія, мама Матвійчика. 

За порятунком свого ще ненародженого сина Євгенія звернулась до спеціалістів Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Адже тут хірурги вже впродовж 10 років успішно оперують немовлят із такими пухлинами. 

Матвійко народився у пологовому відділенні Лікарні Святого Миколая і після кількох днів спостереження у реанімації його забрали в операційну.

Втручання проходило у кілька етапів: спершу — видалення пухлини, потім — пластика мʼяких тканин та аноректопластика. Тож лише завдяки одній операції лікарям вдалося повністю скорегувати вроджену ваду. 

Майже одночасно з Матвійчиком хірурги прооперували ще двох крихіток із великими крижово-куприковими тератомами — Яринку та Злату. В обидвох дівчаток операції з видалення пухлин теж минули вдало. 

Малюкам вже виповнився 1 місяць від народження, вони набралися сил та нарешті можуть роз’їхатися по своїх домівках. Такої кількості діток, які майже одномоментно з’явилися на світ із вродженим тератомами, в медзакладі ще не було. Звернень із цією патологією побільшало відколи при Дитячій Лікарні Святого Миколая відкрилося власне пологове відділення. 

Довідка

Тератоми — хоч і є рідкісною вадою розвитку у немовлят, проте піддаються хірургічній корекції і не є показом до переривання вагітності. Загалом, тератома — це новоутворення дизонтогенетичної природи, що складаються з тканин декількох типів, похідних одного, двох або трьох зародкових листків, присутність яких не властива тим органам та анатомічним ділянкам організму, де розвивається пухлина.

Тератоми – це широкий клас пухлинних захворювань з різноманітною локалізацією, що характеризуються однією важливою особливістю – вони в переважній більшості випадків доброякісні, вкрай рідко метастазують в регіональні лімфатичні вузли, печінку чи кістки. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: