Історії учасників «Ігри Нескорених»: у Львові презентували фільм «Повернення»

photo1706891615
Фото: ЛОВА

У п'ятницю, 2 лютого, презентували фільм «Повернення». У ньому розповідається про учасників міжнародних змагань серед ветеранів «Ігри Нескорених» та інших світових змагань серед людей з інвалідністю.

Про це повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації.

Там розповіли, що завдання стрічки популяризувати фізичну активність як інструмент реабілітації та самореалізації серед військових, ветеранів і усіх людей з інвалідністю. Так, героями фільму стали такі спортсмени, як-от: Павло Баль, Дмитро Козак, Павло Лучків, Володимир Гера та Віктор Легкодух.

За словами ЛОВА, фільм «Повернення» створили в межах «Ліги Нескорених»  – програми фізичної та ментальної реабілітації ветеранів війни та членів їхніх сімей. Її управління молоді та спорту Львівської ОВА впроваджує в області відповідно до розпорядження очільника області від серпня минулого року. Фільм профінансували в межах обласної програми розвитку фізичної культури та спорту Львівщини на 2021 – 2025 роки. Вартість  – 300 тис.грн.

Світлина з презентації фільму "Повернення". Фото: ЛОВА

Детальніше про героїв фільму

Павло Баль – Чемпіон світу з лижних перегонів (2022р.) серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату, учасник зимових Паралімпійських ігор 2022, у м. Пекін. Кандидат на участь у літніх  Паралімпійських іграх з велосипедного спорту, які відбудуться менше ніж за півроку у Парижі (Франція). Зараз перебуває в Італії на Кубку світу з лижних перегонів серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату, де 31 січня здобув золото.

«Повернення – це повернутись до життя, повернутись до рідних, знову почати жити, навчитись жити, прийняти себе таким, як ти є, змиритись з тим, що ти не зможеш змінити ситуацію, яка склалась, і тут є один вихід – реально повернутись, поставити собі цілі, почати працювати і досягати їх»,  – зазначив Павло Баль.

Дмитро Козак – військовослужбовець другої Галицької Бригади Національної Гвардії України. Двічі отримував вибухові поранення: у 2014 році на Майдані Незалежності у Києві та у листопаді 2022 року у Павлівці, що поблизу Вугледара Донецької області. Брав участь у Invictus Games 2023 у змаганнях з настільного тенісу.

«Я собі пригадую той момент, коли повернувся до Львова після війни і за той час, поки мене не було, моя молодша дитина перестала мене впізнавати. Повернення для мене  – це переусвідомлення сенсу життя, не опускати руки, використовувати час за призначенням і надалі допомагати, як можеш, іншим»,  – поділився Дмитро Козак.

Павло Лучків – ветеран Збройних сил України (24-та окрема механізована бригада). Осколкове поранення лівого передпліччя отримав у 2015 році, у селі Кримське Луганської області. Минулого року у Дюссельдорфі на Іграх Нескорених він виборов ЗОЛОТО у стрільбі з лука.

«Підтримка друзів і родичів завжди відчувається, навіть якщо вони просто вболівають за тебе, ця підтримка допомагає триматись. Я ще досі проживаю момент повернення, завдяки підтримці друзів, родичів і тим, хто просто вірить. Опорою стала віра в мене і те, що можна щось зробити. Звичайно, шлях  – нелегкий, багато розчарувань, але вони дають силу показати, що можна бути кращим»,  – зазначив Павло Лучків.

Кадр з фільму. Фото: ЛОВА

Володимир Гера – військовослужбовець Збройних сил України (24-та окрема механізована бригада), провідний науковий співробітник Національної академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного. Отримав поранення спинного мозку поблизу Луганського аеропорту. У Invictus Games 2023, що були у Дюссельдорфі став дворазовим срібним призером у дисциплінах легкої атлетики – штовханні ядра та метанні диску.

«Що стосується травми, інвалідності, поранення – то в моєму випадку і у випадку, мабуть, більшості хлопців, ми використали найбільший свій мінус в найбільший плюс: для мене це вивчення англійської, захист дисертації, вивчення програмування, участь у змаганнях. Поранення – це хрест, від нього нікуди не дінешся, але з ним треба жити і боротись. І жити можна активно, цікаво і класно», – поділився Володимир Гера.

Віктор Легкодух – амбасадор Ліги Нескорених, підполковник ЗСУ, офіцер Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Ветеран Збройних Сил України. Багаторазовий призер міжнародних ветеранських змагань «Invictus Games», «Warrior Games». Срібний призер чемпіонату світу з легкої атлетики зі штовхання ядра 2023р. м. Париж (Франція). Здобув ліцензію на участь у літніх  Паралімпійських іграх 2024р. Париж (Франція) з легкої атлетики (штовхання ядра).

Кадр з фільму. Фото: ЛОВА

«На другий день після виписки зі шпиталю я познайомився зі своєю дружиною і в мене не було часу на смуток і жаль. Спортом я любив займатись завжди, а після того як отримав поранення, став одержимим ним, адже він допоміг мені і відновитись. Я хотів би стати прикладом, щоб надихнути поранених військових, щоб вони також могли проявити себе у професійному спорті. Щоб ніхто не думав, що військові  – це ті, хто бере участь в на пів професійних змаганнях, вони можуть показувати високі результати і у професійному спорті»,  – зазначив Віктор Легкодух.   

Переглянути фільми можна за посиланням тут

Фото з презентації фільму "Повернення". Фото: ЛОВА

Довідка

У ЛОВА зазначають, проєкт «Ліга Нескорених» створили в межах реалізації Концепції підтримки Захисників та Захисниць України на Львівщині.

З моменту презентації проєкту вже провели 16 заходів, учасниками яких стали приблизно 200 ветеранів з інвалідністю та військових, що проходять відновлення та реабілітацію у закладах Львівщини. Заходи профінансовані в межах обласної програми  – Комплексна програма розвитку фізичної культури та спорту Львівщини на 2021 – 2025 роки, частину – обласний заклад (КЗ ЛРЦ ІНВАСПОРТ), частину  – власними силами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: