Дев'ятий рік без друга: сьогодні українці згадують Кузьму Скрябіна

b4b6da2edca94c19a036728e05554c77

Другого лютого минає дев'ята річниця загибелі культового музиканта Андрія Кузьменка, лідера славнозвісного гурту «Скрябін». Пісні, написані Андрієм, багатьом відгукуються у серцях, та він не лише писав музику, а й книги, та займався волонтерством.

Пік кар'єри шоумена припав на початок нового століття. «Драйвовий, веселий, щирий», — так про нього відгукуються шанувальники та близькі.

Нинішнього року Андрій міг би відсвяткувати 55, та життя склалось по-іншому.

У день пам'яті про Кузьму ІА Дивись.info розповість кільканадцять несподіваних фактів з його життя. Чим жив, кого любив та ненавидів музикант.

Син учительки та інженера

Андрій Кузьменко народився у Самборі на Львівщині у серпні 1968 року. У дитинстві хлопець мріяв стати водієм сміттєвоза, бо вважав цю професію романтичною, а пізніше лікарем-неврологом.

Батьки Андрія. Фото Микити Печеника, зроблене 2016 року на концерті, присвяченому пам'яті Кузьми

У восьмому класі підліток починає займатися музикою за порадою мами. Якраз тоді родина переїжджає до Новояворівська. Тут Андрій почав відвідувати музичну школу, грав на фортепіано. Поміж цим, юнак займався спортом, був кандидатом у майстри спорту з біатлону.

На меломанію хлопця підштовхнула пісня The Beatles «Lady Madonna», зізнався він. Почув цю композицію маленький Андрій у десять років.

Батьки все ж наполягли і хлопець вступив на факультет стоматології. Служив у прикордонних військах та отримав звання лейтенанта медичної служби.

Польська акторка

Кузьма свого часу фанатів від польської акторки театру та кіно Барбари Брильської. Коли у нього з дружиною Світланою народилась донька, дівчинку назвали Марією-Барбарою, а сам Кузьма згадував, що його кохана також дуже подібна на його кумира дитинства. До речі, свою обраницю Андрій постійно приховував від журналістів. Вони побрались, коли обом було по 26 років, навчалися у паралельних класах.

Скрябін та уламки місцевих рок-гуртів

Славнозвісний гурт Скрябін виникає 1989 року у Новояворівську на уламках низки місцевих рок-гуртів, що об'єднувалися навколо студії «Sпати» (Студія Патологічної Тиші).

За два роки до того Андрій Кузьменко знайомиться з Володимиром Шкондою. У них обох були спільні музичні смаки. Спочатку вони слухали музику, але пізніше вирішили і самі її грати. Кузьменко грав на піаніно, а Володя — на гітарі.

За рік до початку існування музичного проєкту Андрій пише добре відомі пісні «І так то вже є», «Brother», «Lucky Now» (у ній підспівує троюрідний брат Андрія Кузьменка). 19-річний юнак грає в гурті «Ланцюгова реакція», виступаючи на шкільних дискотеках та проживає кращі з кращих роки свого життя.

Загалом Андрій до старту «Скрябіна» спробував себе у різноманітних музичних командах. На світанку музичної кар'єри хлопець грав танцювальну музику, водночас бере участь у таких гуртах, як «Асоціація джентельменів», «Уко», «Труна», «Death Time Boys», «Реанімація». Також у Андрія Кузьменка були власні сольні проєкти. У той період записані такі пісні, як «Душа і Плоть», «Love Me To Death», «Ліза (Олля)», «Texas Song».

Незабаром усі перелічені команди розпадаються і низка їхніх колишніх учасників утворює перший склад майбутнього «Скрябіна» — Андрій «Кузьма» Кузьменко (вокал, тексти, музика), Ростислав «Рой» Домішевський (бас-гітара, тексти, музика), Сергій «Шура» Гера (клавішні), Ігор Яцишин (ударні) і Олександр «Скряба» Скрябін (звукорежисура).

«Зібралися ми якось так спонтанно. Взагалі, весь цей Скрябін — це щось таке, може, навіть, мало-мало космічне, тобто воно ніколи не підкорялося ніяким правилам. Ми не робили це для чогось конкретно — ми просто це робили, тому що нам це було в кайф. А в якийсь момент ми зрозуміли, що із цього можна зробити щось нормальне», - згадував Андрій.

Концерт до Дня Незалежності (Львів, 2011). Фото: liushyk

Універсальний артист

Скрябін стає популярним, творча кар'єра Андрія стрімко йде вгору. Кузьменко стає більш ніж просто музикантом, а універсальним артистом, автором пісень, ведучим і продюсером. Андрій також допомагав іншим успішним музичним проєктам – таким як, наприклад, Dzidzio. Саме Кузьма написав пісню «Ялта». А також гурту «Пающие трусы».

Розчарування

Кузьма якось зізнався, що 2004 року агітував за експрезидента України Віктора Януковича. Свої вчинки він пояснив тим, що до цього змусило керівництво телеканалу, де він працював.

Згодом він скаже: «Ющенко для мене не був позитивним героєм ще тоді. Я знав набагато більше, аніж знали інші. І для мене він ще більший зрадник, аніж Янукович, адже він мав величезний набір довіри від людей».

Фото: Odnako.su

Коли розпочалась російсько-українська війна на Сході України, Андрій намагався допомагати бійцям. Ситуація сколихнула його творчість.

«Це ідіотська війна. Як тільки почався Майдан, у мене пропало бажання щось робити, але потім я зрозумів, що це не вихід. Потрібно їздити на концерти, заробляти гроші і допомагати армії. 80% людей не розуміють, що йде війна – вони живуть, як жили, витрачають гроші, ходять в клуби... Краще їздити на корпоративи, забирати у таких людей гроші та допомагати ними бійцям. Але ніколи в житті не скажу, скільки я туди передаю, тому що там, де починаються камери, благодійність закінчується», – говорив Кузьменко в одному зі своїх інтерв'ю незадовго до загибелі.

Наступного дня після концерту

Андрій Кузьменко загинув другого лютого 2015 року у Дніпропетровській області. Музикант потрапив в аварію неподалік села Лозуватка, коли повертався з концерту у Кривому Розі.

Чоловік за кермом позашляховика Toyota Sequoia, рухаючись слизькою від дощу дорогою, вилетів на зустрічну смугу й зіткнувся з молоковозом ГАЗ-53. У авто музиканта спрацювали подушки безпеки, та від отриманих травм Андрій помер на місці. Йому було 46.

Місце ДТП, у якій загинув Кузьма Скрябін. 2 лютого 2015 року.

За кілька днів до загибелі Андрій дав інтерв'ю, у якому звинуватив українську владу у бездіяльності щодо припинення війни на Сході України. Після цього з'явилося безліч чуток, буцімто аварія замовна.

https://www.youtube.com/watch?v=CeZShLjskQQ&ab_channel=%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D1%86%D1%8C%D0%BA%D0%B5%D0%93%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B5%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F

Водночас мама музиканта не вірить у версію вбивства. «Львівській хвилі» вона розповіла, що причина у крижаній брилі, що була посеред дороги.

«Не було жодної підстави, була чиста ДТП... Є свідок, людина, яка їхала з ним у машині. Поговорили з ним. Усе було начебто сухо, і посеред дороги була льодова брила. І на неї натрапив», – вважає жінка.

Поховали Андрія п'ятого лютого на Брюховицькому цвинтарі поблизу Львова.

20 травня в Києві відбувся концерт-триб'ют, присвячений пам'яті Кузьми. Послухати концерт і вшанувати пам'ять кумира прийшло понад десять тисяч людей. Палац спорту, в якому відбувся концерт, був переповненим.

Пісні гурту разом з музикантами «Скрябіна» виконали відомі представники шоу-бізнесу України.

Про що говорив Скрябін 

Андрій Кузьменко часто виголошував фрази, які ставали крилатими. Цитують також його пісні.

ІА Дивись.info зібрала десять найвлучніших висловів музиканта:

  • Планувати — то така невдячна справа. Треба сісти і зробити. А годувати людей обіцянками — то не в моєму стилі.

  • Патріотичні пісні треба писати весь час, а не тоді, коли їх писати треба. Бо до того, як в країні таке сталося, ніхто їх не писав, а зараз всі стали такими патріотами — понадівали собі вишиванки і поналіплювали їх на машини. Їх ще «вишиватниками» називають. Начепив вишиванку — і вже думаєш, шо все помінялося. Та вишиванка має бути десь глибше, зашита мамою і татом

  • Помітив, що для того, щоб зробити людину щасливою, не треба величезних просторів. Досить включити фантазію і облаштувати той мінімум, який маємо, щоб почувати себе краще.
  • Якщо немає націоналізму, немає нації, я так до цього ставлюся. Націоналізм має бути не агресивний, він повинен бути дипломатичний, інтелігентний, і тоді я його підтримую.
  • П’ятий раз поспіль ми щось думаємо, малюємо у своїй голові, приходить черговий чувак і все, що він говорить по телевізору можна перекласти трьома-чотирма словами, самі знаєте, якими.

  • Він не хотів брехати, а тим більше – говорити правду.
  • Чим більше хочеш взяти від життя — тим менше воно хоче тобі дати.
  • Якщо хтось плюнув тобі на плечі, є надія на те, що він просто не доплюнув на того, хто йшов перед тобою.
  • Яка різниця, скільки років твоїм кедам, якщо ти гуляєш у них Парижем.
  • Краще висушити одну дитячу сльозу, ніж пролити ріки крові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: