VІ Всеукраїнський Театральний Фестиваль-Премія «ГРА»: прийом заявок відкрито

432

Прийом заявок на VІ Всеукраїнський театральний Фестиваль-Премію ГРА відкрито.

«Ми продовжуємо жити, працювати і ГРАти в умовах війни, яка триває вже 10 років. Це можливо тільки завдяки нашим відважним Збройним силам України, відчайдушним волонтерам та численній кількості українців та іноземців, яким не байдуже майбутнє України. Міжнародне журі V Фестивалю-Премії «ГРА» («GRA» («GreatRealArt»)), яке не побоялося торік приїхати в Україну, було вражене високим професіоналізмом українських театральних колективів, технічністю, емоційною потужністю та талантом наших акторів і режисерів, художників і драматургів, як мужньо українці працюють в умовах тяжкої війни. Та найбільше їх здивувало, що український театр нині як ніколи є важливим для глядача», - зазначають організатори фестивалю.

Головна мета Фестивалю-Премії – формування та зміцнення єдиного українського театрального ком’юніті, визначення провідних тенденцій українського театру. А в умовах повномасштабної війни «GRA» – це не тільки відзначення вистав та їхніх творців, це ще й свідчення того, що український театр, незважаючи на всі перепони, продовжує розвиватися і плідно працювати.

Тож Національна спілка театральних діячів України (НСТДУ), яка є засновником і організатором Фестивалю-Премії, оголосила про старт VI «GRA» за підсумками минулого календарного року (прем’єри, які вийшли у період з 1 січня по 31 грудня 2023 р.).

Подавати заявки на участь можуть професійні театральні колективи усіх без винятку форм власності (державні, комунальні, приватні тощо), а також громадські організації, статутна діяльність яких пов’язана з театральним мистецтвом. Кожний заявник має право висунути на здобуття премії лише одну з прем’єр, які вийшли протягом року, за власним вибором згідно з принципом: «один заявник – одна заявка».

Зважаючи на російську військову агресію і те, що офіційна російська культура є донором цієї агресії, не приймаються заявки, якими до участі у Фестивалі-Премії висуваються вистави, створені мовою та за творами авторів країни-агресора, а також до складу творчих груп яких входять представники країни-агресора та/або громадяни інших країн, які не висловили публічно свою позицію щодо російсько-української війни.

Переможці будуть визначатися у семи загальних номінаціях: За найкращу драматичну виставу; За найкращу виставу для дітей; За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу; За найкращу танцювальну виставу і виставу фізичного театру; За найкращу камерну виставу (до 150 глядачів); За найкращу виставу на перетині театральних жанрів, мистецького синтезу і перформативних форм та За найкращу виставу-рефлексію на події російсько-української війни. Та у шести індивідуальних номінаціях: За найкращу жіночу роль; За найкращу чоловічу роль; За найкращу режисерську роботу; За найкращу сценографію; За найкраще хореографічне рішення вистави; За найкраще музичне рішення вистави.

Прийом заявок триватиме до 15 березня 2024 року (зразок) на мейл [email protected]. Відбір учасників буде здійснюватися у декілька етапів:

  • І етап – на основі поданих від театрів заявок Експертною радою формується лонгліст учасників. Термін формування лонгліста у 2024 р. – до 27 березня.
  • ІІ етап – після перегляду Експертною Радою наживо вистав з лонгліста формується шортліст з 14 вистав. Термін формування шортліста у 2024 р. – перша половина липня.
  • ІІІ етап – показ вистав у місті (містах), обраному (-их) Оргкомітетом Фестивалю-Премії, та визначення переможців міжнародним журі. Термін проведення підсумкового показу Фестивалю-Премії у 2024 р. – друга половина листопада.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: