«Влаштувався офіціантом, а вже за місяць став за барну стійку», — інтерв'ю з барменом

м иртт тль
фото: з відкритих джерел

Професія бармена потребує не тільки вміння швидко та смачно готувати коктейлі. Людина за барною стійкою має також допомагати клієнту з вибором напою та загалом підтримувати дружню атмосферу в закладі.

Про свої робочі будні ІА Дивись.Info розповів бармен Тарас.

фото, надане редакції співрозмовником

– Для початку, розкажіть кілька слів про себе.

Народився я в Одесі, все своє життя прожив у місті Коломия. Працювати почав у доволі ранньому віці, у 17 років. Тож період підліткового максималізму та безвідповідальних вчинків фактично пропустив.

А три роки тому я приїхав до Львова.

 Як потрапили у професію?

Оскільки Коломия — невелике місто, новини про відкриття різних закладів чули всі. У 2011 році там з'явився нічний клуб. Я на той момент навчався у коледжі за спеціальністю «Фінанси і кредит». Обрав цю спеціальність не з великого бажання, а тому що пройшов на державну форму навчання. Мені потрібен був підробіток, до того ж, я завжди хотів бути причетним до готельно-ресторанної справи. Відтак, влаштувався спочатку туди офіціантом, а вже за місяць став за барну стійку.

 Що було найскладнішим під час освоєння професії?

Найскладнішим було вивчити і взагалі зрозуміти той весь алкоголь, який у нас був. Я до того не міг собі дозволити прийти у якийсь заклад і спробувати там популярні напої, тому все було для мене новим. Плюс асортимент алкоголю в Україні був не таким широким. І доводилося після роботи ввечері або вночі сидіти і вивчати кожен алкоголь.

Крім того, це був клуб високого рівня й вимоги до мене були відповідними. Там я пропрацював три роки.

 Де працюєте зараз?

У Львові я працюю в декількох барах. В одному із закладів я виконую роль бар-менеджера та стою за стійкою. Останнє є невід'ємною частиною мене. Напевне, якщо ходити не зможу, тільки тоді не буду виходити за бар. Водночас працюю в інших чотирьох закладах. Усі вони трохи відрізняються.

 Як вдається поєднувати роботу у п'ятьох закладах?

Це круто. Круто, тому що я змінюю постійно обстановку, працюю з різними людьми, готую різні напої та зустрічаю різних гостей. І таким чином не вигораю.

До прикладу, зараз я фокусуюся саме на «Культурі відпочинку», бо він новий. Я несу відповідальність за бар і зацікавлений у тому, щоб людям тут подобалося. Як тільки робота тут більш-менш стабілізується, я повернуся до роботи в інших барах.

 Опишіть свій робочий день.

Усе залежить від того, де я сьогодні працюю і за що відповідаю. Перед початком робочого дня я можу поїхати кудись «на закупи». Загалом же зранку мені треба привести бар до порядку: прибрати усі поверхні, підготувати посуд та заготовки. Тобто треба зробити усе, щоб не виникло «запари».

Коли вже приходять люди, ми починаємо поступово входити в роботу. А ввечері людей більшає і змінюється атмосфера закладу в цілому. За цим приємно спостерігати і в цьому приємно працювати.

 Що для Вас означає «запара»?

«Запара» в голові. Немає такого поняття насправді як «запара». Є поняття «погано підготовлене робоче місце». Тим більше, практично все життя я працював у клубах, у яких була якась дика кількість людей: по 700-800 людей на трьох барменів. На тлі такого досвіду мені складно розгубитися під час роботи.

 Наскільки робота бармена залежить від роботи інших працівників закладу?

Усі працівники взаємопов'язані, особливо коли йдеться про великий заклад із кухнею. Весь механізм має працювати чітко. Припустимо, якщо офіціант не прибрав з мийки посуд, то вже відбувається збій у роботі: посуд немає куди складати на кухні і в мене на барі немає посуду.

 Як підібрати коктейль для клієнта?

Треба дізнатися про смакові вподобання та звузити вибір, бо коктейлів є дуже багато. Комусь подобається солодке, комусь кисле, комусь гірке або пряне. А вже після цього можна щось підібрати.

 Чи виникають конфлікти з клієнтами напідпитку?

Таке буває, але досить рідко. Адекватні працівники розуміють, що частково несуть за це відповідальність. Тобто якщо у мене людина сидить на барі, і я бачу, що їй уже досить, то прямо про це скажу. Я бачу ту межу, на якій бажно зупинятися. Тоді пропоную попити водички і прийти до тями. Коли людина намагається створити конфлікт, я пропоную їй покинути заклад. Бували випадки, що доводилося викликати охорону.

 А доводилося застосовувати фізичну силу?

Так, деколи доводилося реагувати дуже швидко, без охорони. Але це переважно бувало в клубах. Бо коли у приміщенні 800 людей та всього два охоронці, треба допомагати. Деколи й «прилітало».

 Хто платить за розбитий посуд?

Тут, знову ж таки, залежить від політики закладу та ситуації. У деяких закладах харчування гість не платить за битий посуд. Здебільшого зараз усі переходять на цей формат і, я думаю, це приємно для людей. Але коли цей посуд був розбитий цілеспрямовано, тоді політика закладу може змінитися.

 Флірт - частина роботи бармена?

Доволі часто зі мною фліртують. Я тоді у відповідь посміхаюся, а не відсторонююсь. Це моя робота, від мого настрою залежить настрій гостей. Фактично, я завжди підіграю: жартом відповідаю на жарт, фліртом — на флірт. Звичайно, я не зобов'язаний, але мені це подобається. Якби не подобалося, то не працював би у цій сфері. Люди різні бувають. Деколи звичайна розмова перетворюється на класну історію, яку через кілька років можна комусь розказати і посміятися.

 Чи доводиться виконувати роль психолога за барною стійкою?

Це більше стереотип з фільмів. Але таке дійсно буває. В такому разі все залежить від гостя та як на нього вплинув алкоголь: якщо йому щось зайде в голову і він захоче виговоритися, то робитиме це довго і постійно. Ясна річ, я не зможу виділити йому достатньо часу. Тоді є два варіанти: або культурно уникнути цієї розмови, або перевести його монолог у наш з ним діалог.

 Якими характеристиками має бути наділений бармен?

Що цікаво, йдеться більше не про професійні, а про особисті якості. Однозначно бармену потрібна комунікабельність, відкритість, щирість та почуття гумору. Бонусом є ще харизма. Ясна річ, потрібно ще вміти схоплювати усе на льоту та мати стресостійкість. Це не така проста професія, як може здатися. З людьми взагалі працювати складно.

 Як стати барменом?

Можна почати з барбека. Це помічник бармена. Багато барів зараз шукають людей. Не треба соромитися. Приходьте у бар, кажіть, що хочете повчитися. Так, ви отримаєте мінімальну ставку, але це є безкоштовне навчання та практика. Це найпростіший шлях. Так починали, напевне, 90% барменів.

фото з особистого архіву Тараса

Дисклеймер: надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: