Як не дати шахраям ошукати себе та зберегти кошти на картці, — правила від львівських поліцейських

шахраї
фото з відкритих джерел

Правоохоронці зазначають, що зловмисники постійно вдосконалюють схему для того, щоб заволодіти коштами з банківських карток людей. Зазвичай, шахраї вигадуючи різні способи увійти в довіру чи залякати людей з метою отримати доступ до реквізитів банківської картки.

Так, у поліції Львівщини дали нагадали кілька правил, які допоможуть не стати жертвою зловмисників та зберегти кошти.

Правила, які допоможуть вберегтися від шахраїв

У поліції зазначають, зловмисники можуть представлятись працівниками банку, співробітниками податкової інспекції та будь-ким іншим і пропонувати вам уточнити особисті дані, оновити їх, удосконалити співпрацю з банківською установою, вирішити інші питання, «дарувати» подарунки, бонуси чи додаткові послуги або навпаки – погрожувати штрафами, блокуванням карки та іншими неприємностями. Все це вони застосовують – аби отримати доступ до грошей людини.

Правоохоронці кажуть, що так званих «легенд» у шахраїв багато, тому варто пам'ятати наступне:

  • Розмовляючи з незнайомцем, завжди спершу з’ясуйте з ким ви маєте справу – місце роботи, посаду, прізвище та ім’я людини, після чого, якщо сумніви залишаються, припиніть розмову, зателефонуйте в установу, де працює ваш співрозмовник та з’ясуйте чи дійсно те, що він повідомив, є правдою.
  • Не повідомляйте стороннім особам дані, за допомогою яких шахраї можуть отримати доступ до вашого особистого банківського рахунку, а саме: реквізити банківської картки, термін дії, коди та паролі. Ніхто не має права вимагати у вас код до вашої картки чи особисті дані, особливо у телефонній розмові.
  • Не надавайте стороннім особам інформацію, що може дати шахраям доступ до вашої телефонної СІМ-карти, зокрема ту інформацію, якою цікавляться у сервісних центрах мобільних операторів при заміні втрачених чи пошкоджених СІМ-карт. Отримавши дублікат вашої СІМ-карти зловмисники іноді можуть отримати доступ до вашого банківського рахунку.
  • Якщо сторонні особи вимагають у вас конфіденційну інформацію, зателефонуйте у центр обслуговування клієнтів банківської установи.
  • Ніколи не передавайте незнайомцям свою банківську карту, паспорт та інші документи, які містять конфіденційну інформацію.
  • Якщо ви стали жертвою шахрая, негайно повідомляйте про це у поліцію, а також у банківську установу з вимогою заблокувати операції з вашою карткою.

Читайте також Безпека в Інтернеті: які правила ми порушуємо найчастіше

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: