Біографія письменника Юрія Липи, на честь якого перейменували вулицю на Львівщині

76ку
фото: Юрій Липа, вікіпедія

Юрій Липа – видатний український публіцист і філософ, діяч визвольного руху, автор геополітичної Чорноморської доктрини.

А у 2022 році на його честь перейменували вулицю у Рудному, що на Львівщині. Тож  ІА Дивись. info розповідає його історію.

Дитинство Юрія Липи

Юрій Іванович з’явився на світ 5 травня 1900 року в містечку Старі Санжари Полтавського повіту однойменної губернії (зараз це село Новосанжарського району Полтавської області) у родині Івана Липи – відомого українського громадсько-політичного діяча, письменника, учасника «Братства тарасівців». Такою є офіційна версія його народження. Однак нещодавно дослідники з’ясували, що насправді хлопчик народився у родині священника Андрія Геращенка та після смерті матері був усиновлений Іваном Липою.

Від 1909 року Юрій мешкав у родині Лип під Одесою. Освіту здобув у четвертій гімназії Одеси, після чого вступив на юридичний факультет місцевого університету. З початком Української революції 1917-1921 років його названий батько Іван Липа став комісаром Одеси від Української Центральної Ради, а потім міністром культів (віросповідань) та міністром здоров’я. Він належав до Української партії соціалістів-самостійників.

фото: Юрій Липа, вікіпедія

Творчість та громадська діяльність Юрія Липи

Безперечно, під впливом Івана Липи Юрій сформувався як палкий патріот незалежної, соборної України. Уже наприкінці 1917-го юнак вступив до Гайдамацької дивізії, брав участь у боях із більшовиками на вулицях Одеси. Був членом одеської патріотичної організації «Січ», писав оповідання й репортажі, редагував українські періодичні видання. Пізніше приєднався до куреня Морської піхоти Української Народної Республіки, разом із яким брав участь у війні за незалежність аж до вимушеного відступу за Збруч та інтернування в Польщі.

Міжвоєнний період біографії Юрія Липи був нерозривно пов’язаний з життям української політичної еміграції в Польщі. Тісно співпрацював з поетом Євгеном Маланюком, професором Іваном Шовгенівим – батьком Олени Теліги. Спочатку він прагнув реалізувати себе як поет, прозаїк, літературознавець і критик. Опублікував поетичні збірки «Світлість», «Суворість», «Вірую», три томи новел, роман «Козаки в Московії». Загалом з-під його пера вийшли понад дві сотні різноманітних творів.

Але головною працею всього життя для Юрія Липи стала філософсько-політологічна трилогія “Призначення України” (1938), «Чорноморська доктрина» (1940) і «Розподіл Росії» (1941). У ній він сформулював геополітичну доктрину про необхідність створення Антиросійського блоку причорноморських країн – України, Туреччини, Грузії, Болгарії, Румунії, Дону, Кубані. Лідером такого об’єднання, на думку автора, мала стати Україна, враховуючи велику площу її території, чисельність і працьовитість населення.

Розвиваючи свої ідеї, Юрій Липа запропонував створити Балтійсько-Чорноморську вісь, долучивши до цього союзницького блоку такі країни, як Білорусь, Польщу, Литву, Латвію, Естонію. Усі вони зацікавлені в тому, щоб успішно протистояти російській експансії на захід. Балтійсько-Чорноморська вісь у такий спосіб повторювала б середньовічний шлях «із варягів у греки», надійно відокремлювала Центральну й Західну Европу з її цивілізаційними цінностями від «російської азійщини», забезпечувала збереження незалежності й сталий економічний розвиток країн-учасниць союзу.

фото: Праця Юрія Липи, вікіпедія

Ідеї Юрія Липи

Слід зазначити, що вже у новітні часи, 1997 року була створена міжнародна організація ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова), яка є альтернативою проросійській Співдружності Незалежних Держав (СНД) і покликана обмежити економічний вплив Росії на інші пострадянські країни. Перспективи поглиблення співпраці України з Польщею і країнами Балтії також є предметом постійних обговорень. Отже, ідеї Юрія Липи продовжують зберігати актуальність навіть у XXI столітті.

Юрій Липа був одружений з художницею Галиною-Оленою Захаріясевич (1910-1968). У шлюбі народилася донька Марта (1943-2001), яка надалі стала активною громадсько-політичною діячкою. Під час Другої світової війни Юрій служив інструктором першої старшинської школи Української повстанської армії в Карпатах, категорично відмовившись евакуюватися перед наступом Червоної Армії.

«Мій обов’язок – бути з пораненими воїнами. Краще вмерти на своїй землі гідно у боротьбі!» – казав він.

фото: Пам’ятник Юрію Липі в селі Іваники на Львівщині

19 серпня 1944 року Юрія Липу схопив підрозділ НКВС. Наступного дня його понівечене тіло було знайдене у селі Шутова Яворівського району Львівщини. Поховали Юрія в селі Бунів того ж району. Посмертно Липі присвоїли звання полковника УПА. Вулиці, названі на його честь, тепер існують у Києві, Одесі, Львові, Сумах, Кропивницькому, Конотопі, Стрию, Яворові й інших містах нашої країни. Проводяться щодворічні Липівські читання, перевидаються твори, осмислюється творча спадщина видатного українця.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Крім того, в межах проєкту «Декомунізація Львова» ІА Дивись.info розповідає містянам про видатних українців, на чию честь перейменували вулиці, що колись носили «радянські назви». Про це детальніше читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: