В Україні боржникам знову відключатимуть газ, світло й воду: пояснення від аналітиків

газмяс
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Боржники можуть залишитися без світла, газу й водопостачання, оскільки уряд дозволив відключати комунальні послуги споживачам, які за них не платять. Крім того, стягувати борги за комуналку зможуть через суд.

Детальніше про це ІА Дивись.info  розповіли в ГО «Центр спільних дій».

Там зазначили, що за невчасну оплату послуг українців чекатимуть штрафи й пеня, хоча впродовж майже двох років на все це діяв мораторій.

Аналітики «Центру спільних дій» пояснюють, що відключати комунальні послуги заборонили 5 березня 2022 року, тобто на початку широкомасштабного вторгнення Росії. Тоді мільйонам українців довелося екстрено покидати домівки. Крім того, багато людей раптово втратити прибуток. У такій ситуації оплата комунальних не була пріоритетом.

В компанії-постачальнику електрики й газу Yasno скаржаться, що за майже два роки мораторієм почали зловживати. За даними компанії, лише в Києві та Дніпропетровській області загальний борг за світло перевищує 1,246 млрд гривень. Через накопичені борги відключити електрику можуть більш як сімдесятьом тисячам абонентів.

«Рішення про скасування мораторію – не з приємних, адже через війну багато людей опинилися в скрутному становищі. Разом із тим, вода, світло, газ та інфраструктура, яка їх доставляє до наших осель, не беруться з повітря. Служби, які над цим працюють, зазнають дедалі більших збитків. А їхнім працівникам треба платити зарплатню», кажуть в «Центрі спільних дій».

Аналітики Центру також підкреслюють, що найдисциплінованіше за комуналку платили люди на субсидіях та пенсіонери. А ті, хто реально може оплачувати рахунки, почали їх ігнорувати.

Там також зауважують: якщо ваше житло пошкоджене або ж знаходиться на тимчасово окупованих територіях чи на лінії зіткнення – боргів, штрафів чи пені вам нараховувати не будуть. Перелік таких громад затверджує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«Дуже важливо, що борги й штрафи перестають нараховувати не автоматично, а лише за особистим зверненням. Наприклад, якщо громадянин пішов на фронт чи навчається за кордоном і відсутній вдома понад 30 днів, він може повідомити про це свого надавача послуг. І тоді штрафів чи боргів не буде. Що для цього треба? Подати заяву надавачу комунальних послуг. Можна як в електронній, так і паперовій формі. До неї додати довідки з місця тимчасового проживання, роботи, служби чи лікування – будь-що, що підтвердить вашу відсутність. Підійдуть і довідки з іншої держави. Надати все це і після того, як ви повернулися. Тоді оплату за комунальні перерахують», – зазначають в «Центрі спільних дій».

Детальніше пояснення аналітиків у відео:

Читайте також Львів'ян закликають вчасно подати показники лічильників води: способи, як це зробити

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: