У Львові обговорили розвиток психосоціальної підтримки

обкла
фото: форум «Психосоціальні послуги» у Львові, 9 лютого 2024 року, Дивись.info

Вчора, 9 лютого, у Львові відбувся Форум «Психосоціальні послуги: виклики сьогодення, пропозиції рішень, система координації, доступність для людини». Захід організовано для об’єднання партнерів – надавачів психосоціальних послуг та обговорення проблеми, які виникають при наданні послуг в координаційних центрах і громадах.

Про це повідомляє журналістка IA Дивись.info.

Форум є важливою платформою для об’єднання представників влади, тих, хто надає психологічні послуги, та партнерів з різних секторів для спільного розгляду стратегічних питань у сфері психосоціальної допомоги.

Під час панельних дискусій обговорили проблеми залежностей, роль сім’ї та освітнього середовища на формування безпеки та підтримки, юридичні аспекти супроводу родин військовослужбовців, ветеранів і вимушених переселенців.

фото: форум «Психосоціальні послуги» у Львові, 9 лютого 2024 року, Дивись.info

У вітальному слові віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук подякувала Львівщині за лідерство в підтримці українців, які потребували прихистку з початку повномасштабного вторгнення рф.

«Два роки тому в лютому ви взяли на себе тягар відповідальності. Сотні тисяч жінок, дітей, осіб з інвалідністю, людей похилого віку, всі ті, хто потребував допомоги, отримали її на Львівщині. Львівщина впорались і весь свій досвід перекувала в проєкти і програми, рішення, закони і постанови, в усе, що зараз формує нашу політику щодо внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та членів їх сімей», – наголосила Ірина Верещук.

За її словами, на державному рівні є чітке розуміння, що людям, постраждалим від війни, необхідно допомагати не тільки матеріально, але й психологічно.

«Найбільше психологічної підтримки потребують ветерани війни та члени їх сімей. Для надання якісної психосоціальної послуги нам зараз не вистачає професійних психологів, тому необхідно налагодити систему навчання і перенавчання професії психолога. У цьому питанні ми розраховуємо на Львівщину як пілотну область», - зауважила посадовиця.

фото: форум «Психосоціальні послуги» у Львові, 9 лютого 2024 року, Дивись.info

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький закликав профільні міністерства систематизувати роботу з підтримки військових, ветеранів та їхніх сімей, а не сподіватись лише на волонтерські та благодійні ініціативи.

«Дуже багато ініціатив стартувало з сімей, громад, від волонтерів, які далі підтримувалися ОВА. Але дуже нам за ці два роки не вистачало державної політики у соціальній та ветеранській сферах… Ініціативи - це звичайно добре: ми розвинули центри координаційної підтримки, які підхопили благодійники, волонтери, міжнародні партнери, церкви, а далі міністерство - і ця робота почала масштабуватися на всю Україну. Тепер ми маємо скоординовану діяльність роботи центрів. Тепер маємо зрозуміти, що таке ТЦК та СП та до чого тут соціальна підтримка, коли в основному мова йде лише про мобілізацію. Ми готові стати пілотною областю, щоб при центрах комплектування нарешті запрацювала соціальна послуга. Давайте подумаємо, яка система в нас уже існує - ТЦК та СП, Центри зайнятості, ЦНАПи тощо, і нарешті зрозуміємо, чи ветеранська політика є частиною соціальної, чи, може, окремою», - сказав він.

фото: форум «Психосоціальні послуги» у Львові, 9 лютого 2024 року, Дивись.info

Натомість міський голова Львова Андрій Садовий наголосив, що Львів ніколи не чекав вказівок від держави, а навпаки стимулював до прийняття рішень на урядовому рівні, самостійно заручаючись підтримкою міжнародних партнерів.

«Українці мають всередині те, що змушує рухатися і робити роботу. Бо згадуючи лютий 2022 року, коли була атака, і люди приїздили до Львова, не було вказівок з Києва чи міністерств, а була велика самоорганізація людей, і це шокувало багатьох іноземців. Модульні містечка, гуманітарні склади, перші поранені, лікування і протезування, реабілітаційні зали і ментальні центри, відновлення зруйнованих росіянами будинків, житло для поранених, залучення багатьох міжнародних ініціатив і мережа незламних міст - це все у Львові, і ми не зупиняємося, ми продовжуємо робити свою роботу. Сьогодні не буде великих команд і вказівок – ми повинні самі працювати в кожній громаді», - зазначив мер.

фото: форум «Психосоціальні послуги» у Львові, 9 лютого 2024 року, Дивись.info

За підсумками форуму напрацюють пропозиції у галузі надання психосоціальних послуг для реалізації їх на державному рівні.

фото: форум «Психосоціальні послуги» у Львові, 9 лютого 2024 року, Дивись.info

Учасники форуму: Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, представники Міністерства соціальної політики України, Міністерства оборони України, Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства освіти і науки України, начальник Львівської ОВА Максим Козицький, депутат Львівської обласної ради, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області Тарас Подвірний, надавачі психосоціальних послуг комунального, приватного сектору та міжнародні партнери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: