Столтенберг: Протистояння з Росією на десятиліття 

3213066
Фото: Getty Images

Єнс Столтенберг закликав союзників й далі підтримувати Україну та інвестувати у військовий потенціал, бо Володимир Путін вже готує економіку Росії до тривалої війни.

Країни НАТО повинні готуватися до протистояння з Росією, яке може тривати десятиліттями. Про це сказав генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг в інтерв’ю Welt am Sonntag, яке цитує портал n-tv у суботу, 10 лютого, пише Кореспондент.

"НАТО не шукає війни з Росією. Але ми повинні підготуватися до протистояння, яке може тривати десятиліттями", – заявив він.

За словами Столтенберга, у разі перемоги Володимира Путіна в Україні немає жодної гарантії, що російська агресія не пошириться на інші країни.

"Стримування працює, лише якщо воно викликає довіру", – підкреслив генсек НАТО і заликав союзників й далі підтримувати Україну та інвестувати у військовий потенціал, бо Путін вже готує економіку Росії до тривалої війни.

Столтенберг нагадав, що у країнах з ринковою економікою виробникам зброї потрібні підписані контракти, щоб вони могли нарощувати виробництво.

"Це означає перехід від повільного виробництва в мирний час до швидкого, як це необхідно під час конфлікту", – резюмував генсек.

Як нагадує сайт Гордон, 12 липня 2023 року німецьке видання Bild оприлюднило деталі 4400-сторінкового оборонного плану НАТО на випадок нападу Росії. У плані детально визначено, які військові можливості мають продемонструвати 32 держави-члени. Важлива роль в оборонному плані належить Німеччині – вона має стати найважливішим логістичним вузлом для Альянсу.

На саміті Європейської політичної спільноти у Гранаді 5 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність перемоги в Україні, щоб президент країни-окупанта РФ Володимир Путін не зміг "масштабувати агресію". "Я впевнений: ніхто з вас не хоче відчувати, а як це буде, якщо, не дай боже, НАТО доведеться заступитися за когось із вас. Ми повинні перемогти в Україні, щоб Путін не зміг масштабувати цю агресію на когось іншого. І це реалістично", – сказав він.

27 жовтня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що країни НАТО мають бути готовими до агресії з боку Росії.

14 січня 2024 року Bild із посиланням на секретний документ поінформував, що в НАТО готуються до ймовірного нападу країни-агресора Росії на східний фланг. У документі "тільки для службового користування" міноборони Німеччини докладно описує ймовірний "шлях до конфлікту" між РФ і НАТО, кульмінацією якого буде розміщення сотень тисяч солдатів Альянсу й неминучий початок війни влітку 2025 року. У НАТО, коментуючи публікацію Bild, заявили, що документ є навчальним сценарієм, який "завжди є уявною ситуацією для перевірки військового потенціалу в тій чи іншій сфері".

18 січня у НАТО заявили, що готові до ймовірного нападу Росії.

20 січня колишні військові начальники та експерти з безпеки розповіли британському виданню Daily Mail, як російський напад на Європу може розгорнутися до 2044 року. За їхніми прогнозами, наступний великий міжнародний конфлікт розпочнеться, найімовірніше, з масштабної кібератаки.

Читайте також: У США «просунули» питання фінансування для України: Сенат проголосував за розгляд законопроекту

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: