Трамп заявив, що заохочуватиме Росію атакувати союзників по НАТО, які мало платять

3215191
Фото: Getty Images

Колишній президент Дональд Трамп заявив, що під час свого очільництва у США погрожував лідерам країн НАТО, що "заохочуватиме Росію робити все, що їй заманеться" з державами, які заборгували Альянсу гроші.

Про це пише The Guardian.

У Білому домі назвали ці заяви "жахливими та безглуздими". Трамп зробив цю заяву в суботу під час передвиборчого мітингу в Конвеї, штат Південна Кароліна, напередодні праймеріз республіканських кандидатів у президенти, що відбудуться 24 лютого.

Так, Трамп висловив побоювання щодо допомоги Україні, а також щодо існування НАТО, альянсу 31 країни, який США зобов'язалися захищати в разі потреби.

У суботу Трамп заявив, що під час якоїсь зустрічі в НАТО він сказав іншому главі держави, що США під його керівництвом не будуть захищати жодну країну, яка є "злочинцем".

"Один з президентів великої країни встав і сказав: "Ну, сер, якщо ми не заплатимо, і на нас нападе Росія, ви нас захистите?" "Я сказав: "Ви не заплатили, ви порушники? Ні, я б вас не захищав. Насправді, я б заохочував їх робити все, що вони, чорт забирай, хочуть. Ви повинні платити. Ви повинні оплатити свої рахунки", - заявив Дональд Трамп.

Речник Білого дому Ендрю Бейтс, відповідаючи на запитання про коментарі Трампа, сказав: "Заохочувати вторгнення в країни наших найближчих союзників з боку кривавих режимів - це жахливо і ненормально, і це ставить під загрозу американську національну безпеку, глобальну стабільність і нашу економіку всередині країни".

У 2014 році, після анексії Росією українського Кримського півострова, країни НАТО домовилися припинити скорочення витрат, які вони здійснили після холодної війни, і перейти до виділення 2% свого ВВП на оборону до 2024 року.

Під час своєї передвиборчої кампанії 2016 року Трамп занепокоїв західних союзників, попередивши, що Сполучені Штати під його керівництвом можуть відмовитися від своїх договірних зобов'язань перед НАТО і стануть на захист лише тих країн, які виконають встановлений альянсом показник у 2%.

Станом на 2022 рік, за даними НАТО, сім з 31 країни-члена Альянсу виконували це зобов'язання - порівняно з трьома у 2014 році. Вторгнення Росії в Україну у 2022 році призвело до збільшення військових витрат деяких членів НАТО.

"Звучить так, ніби Трамп заохочує Росію атакувати наших союзників по НАТО", — сказав Девід Корн, аналітик MSNBC.

Тим часом консервативний політичний оглядач Алісса Фара Гріффін заявила, що коментарі Трампа були "музикою" для вух російського президента-диктатора Володимира Путіна.

Раніше Трамп вже заявляв, що підтримка НАТО є надто обтяжливою для США. Альянс, на його думку, виснажує американські фінансові та військові ресурси. 

Також Дональд Трамп заявив, що війна між Україною та Росією має бути закінчена, та закликав не надсилати допомогу Україні та Ізраїлю.

"Ми повинні врегулювати цю війну, і я її врегулюю", — сказав Трамп.

Він висловив свою незгоду з ініціативою Сенату щодо надання додаткової фінансової допомоги Україні та Ізраїлю.

Крім того, він назвав президента України Володимира Зеленського "найвидатнішим комівояжером в історії" і спробував припустити, що США можуть "залишитися без сотень мільярдів доларів", якщо Україна укладе угоду з Росією, яка вторглася до країни два роки тому.

Читайте також: У США «просунули» питання фінансування для України: Сенат проголосував за розгляд законопроекту

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: