Помер перекладач та доцент Львівського університету Віктор Дмитрук

photo1707755706
Віктор Дмитрук. Джерело фото: інстаграм-сторінка УІК

10 лютого у віці 78 років помер український перекладач та літературознавець, доцент кафедри світової літератури ЛНУ ім. Івана Франка Віктор Дмитрук.

Про це повідомили на сторінці катедри слов’янської філології імені професора Іларіона Свєнціцького на фейсбуці.

Зокрема, за словами львівського поета та перекладача Остапа Сливинського, Віктор Дмитрук, перекладав твори Токарчук, Заґаєвського, Герберта, Мак'юена, Зонтаґ.

«Він для мене був перекладачем-титаном. Я не маю такої впертості, методичності, послідовності. Я не зміг би, наприклад, роками перекладати архискладний роман Потоцького "Рукопис, знайдений у Сараґосі" - текст із далекого 18 століття, містичний, незавершений, геніально-дивний, без виразної перспективи публікації - просто через внутрішню потребу і усвідомлення своєї місії. Вже за один цей переклад варто перед ним зняти капелюха. А скільки ще було всього», — пише про свого вчителя та колегу Віктора Дмитрука Остап Сливинський на своїй сторінці у фейсбуці.

Прощання з Віктором Петровичем відбудеться у вівторок з 12:00 до 13:00 год у Ритуальному залі (вул. Пекарська, 52), як повідомила дружина перекладача Алла Татаренко на своїй сторінці у фейсбуці.

Що відомо про Віктора Дмитрука

Віктор Дмитрук — український перекладач, літературознавець, кандидат філологічних наук.  Викладав історію світової літератури й англійську філологію у Львівському національному університеті ім. Івана Франка та Національному університеті «Львівська політехніка».

У 1970 році закінчив факультет іноземних мов Львівського національного університету ім. Івана Франка.

У 1984 році захистив кандидатську дисертація на тему «Творчість Курта Воннегута: соціально-критичні тенденції, жанр, поетика». У 1992 році отримав вчення звання доцента.

У середині 1990-х роках почав займатися художніми й науковими перекладами з англійської та польської мов.

Був одружений з перекладачкою, літературознавицею та професоркою Львівського національного університету ім. Івана Франка Аллою Татаренко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: