На «Теплий дім» у Львові виділять понад 11 млн грн: детальніше про програму

6776
фото: з відкритих джерел

У Львові продовжує діяти програма «Теплий дім». Місто компенсує до 30% тіла кредиту на проведення ремонтних робіт у будинках ОСББ та ЖБК. Цього року у міському бюджеті на цю програму передбачено 11,1 млн грн. Взяти кредит в межах міської програми «Теплий дім» можна у ВАТ "КБ "Глобус" під 16% річних.

Про це повідомляє міська рада.

Додатково отримати ще 40% відшкодування ОСББ можуть за умови участі у програмі «Енергодім», пакет “А” (Легкий)» та реалізації таких заходів:

  •  обов’язкові: встановлення обліку теплової енергії; встановлення ІТП – дозволено встановлювати не лише повноцінне ІТП (такі як встановлювали у житлових будинках на Сихові), але і так званий «вузол погодного регулювання» (без теплообмінників);
  •  додаткові: заміна, утеплення мереж центрального опалення та гарячого водопостачання; балансування системи центрального опалення; заміна вікон та зовнішніх дверей місць загального користування.

«Тут варто зазначити, що першим етапом участі у програмі «Енергодім» є енергоаудит будинку. При проведені енергоаудиту 70% вартості відшкодовує державний Фондом енергоефективності», - пояснюють у департаменті житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

Цьогоріч у бюджеті Львівської МТГ на реалізацію програми «Теплий дім» передбачено 11,1 млн грн.

Нагадаємо, з часу дії програми “Теплий дім”, а це 2015 рік, ОСББ та ЖБК Львова отримали 285 кредитів на загальну суму 248,5 млн грн на заходи з енергозбереження, реконструкції і модернізації у 217 будинках. Відшкодування з міського бюджету становило 43,2 млн грн. Зокрема, 5,7 млн грн виплатили у 2022 році та 1 млн грн у 2023 році.

Що таке програма «Теплий дім»

Ухвалою Львівської міської ради № 4413 від 19.03.2015  (зі змінами) затверджено Програму відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків у м. Львові на 2015-2025 роки (“Теплий дім“).

Відповідно до Програми здійснюється відшкодування частини кредитних коштів, залучених ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків, поліпшення комфорту мешканців міста та підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків.

Відшкодування частини кредиту з міського бюджету м. Львова надається ОСББ, ЖБК у розмірі до 30% від максимального розміру основної суми (тіла) кредиту, але не більше 1 млн. грн за одним кредитним договором.

Цілі кредитування, які забезпечують енергоощадність та підпадають під часткове відшкодування тіла кредиту:

  • Модернізація та утеплення стін фасаду
  • Модернізація, реконструкція, утеплення і ремонт покрівель, дахового перекриття, підвальних приміщень
  • Реконструкція, ремонт і модернізація всіх інженерних мереж і обладнання у будинку
  • Встановлення приладів погодного регулювання подачі теплоносія
  • Утеплення під`їздів (встановлення та заміна вікон, вхідних дверей)
  • Модернізація систем освітлення під’їздів
  • Модернізація систем вентиляції
  • Модернізація, капітальний ремонт та заміна ліфтів
  • Встановлення обладнання з використання альтернативних до газу джерел енергії для потреб будинку
  • Інші роботи з модернізації, ремонту і реконструкції багатоквартирного будинку.

Банки, які залучені до реалізації програми «Теплий дім»:

  • АТ «Ощадбанк»
  • АБ “Укргазбанк”
  • ПАТ «Кредобанк»
  • КБ «ПриватБанк»

Умови кредитування банків

фото: з відкритих джерел

Інші діючі програми для теплозбереження

У Львові діють дві міські програми енергозбереження: «Теплий дім» для ОСББ та ЖБК та «Енергоефективна оселя» для фізичних осіб.

Відповідно до програми «Теплий дім» ОСББ та ЖБК можуть отримати відшкодування з міського бюджету у розмірі до 30% від тіла кредиту, але не більше 1 млн грн за одним кредитним договором. Про неї ми вже розповідали.

Програма для фізичних осіб «Енергоефективна оселя» передбачає компенсації 15% тіла кредиту, але не більше 50 тис. грн за одним кредитним договором. Наприклад, якщо мешканці залучають кредит у розмірі 300 тис. грн, то 50 тис. грн їм може повернути місто.

Керівник відділу супроводу ОСББ Львівської міської ради Сергій Солтис розповідає, що з початком повномасштабної війни банки фактично припинили кредитування проектів з енергоефективності. Лише в середині листопада цього року наразі єдиний банк «Глобус» почав кредитувати ОСББ в межах програми «Теплий дім», і до нього вже звернулися більше десятка об’єднань співвласників багатоквартирних будинків по кредити.

Компенсацію з бюджету у межах програми «Енергоефективна оселя» мешканці можуть одержати при отриманні кредиту в банку «Львів». Цей банк наразі єдиний видає такі кредити.

Рішення про теплий кредит мешканцям ухвалюється впродовж тижня, а для юридичних осіб цей процес займає близько місяця. «Якщо документи якісно підготовлені, то зазвичай рішення приймаються до місяця. Усе залежить від того, наскільки активно працюють люди», – зауважує Сергій Солтис.

Окрім того, діє обласна Комплексна програма підвищення енергоефективності, енергозбереження та розвитку відновлюваної енергетики у Львівській області. Вона передбачає відшкодування мешканцям та ОСББ відсоткової ставки за кредитами, зокрема, за умови участі в у програмі «Енергодім» державного Фонду енергоефективності (для ОСББ), а також відшкодування тіла кредиту на встановлення альтернативних джерел енергії та вартості обладнання, що використовує відновлювальні джерела енергії і встановлене мешканцями власним коштом.

З 2019 року на рівні держави діє програма «Енергодім» Фонду енергоефективності. До повномасштабної війни фонд надавав гранти ОСББ від 40 до 70% вартості проектів для проведення часткової або комплексної термомодернізації будинків. У програмі взяли участь майже 65 000 домогосподарств, сума грантів становила понад 885 млн грн. Після початку великої війни прийом заявок для участі у цій програмі тимчасово призупинили.

фото: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: