Військовий рекрутинг до Сил оборони України на сайті з пошуку роботи, — перші підсумки

робота
Ілюстративне фото. Джерело: invak

У грудні 2023 року Work.ua запустив функціонал для залучення спеціалістів у Сили оборони України, де зібрано перелік підрозділів та їхні вакансії. Цей проєкт був реалізований завдяки меморандуму про співпрацю між Міністерством оборони України та Work.ua. У першому дослідженні військового рекрутингу зʼясували, чи є такий підхід ефективним і чи готові шукачі долучитися до захисту держави.

Детальніше про перші підсумки  ІА Дивись.info розповіли у пресслужбі Work.ua.

Співзасновник та СЕО Work.ua Артур Міхно підсумував, що головною метою військового рекрутингу є допомогти зробити так, щоб на кожній позиції в ЗСУ була максимально фахова і вмотивована людина. За його словами, коли шукач сам може обирати, де і ким служити, коли може застосувати свою професію за призначенням — він стає ефективним і корисним для війська.

« По-перше, конкуренція за вакансії від військових підрозділів не нижча за середню на ринку праці. Тобто українці готові активно долучатися до захисту держави й наближувати Перемогу. По-друге, тут наочно проявилася згуртованість людей. У відгуках — небачений баланс резюме від чоловіків і жінок, активність мешканців усіх регіонів України та будь-якого віку», — зазначив Артур Міхно.

Військовий рекрутинг — це 2% вакансій ринку праці

За даними, Work.ua в грудні 2023 року, тобто в перший місяць реалізації проєкту, 146 підрозділів розмістили 821 вакансію. Уже в січні 2024 року кількість підрозділів, що мали пропозиції роботи, сягнула 286 (+95% до грудня), а вакансій — 1 586 (+93%).

Інколи шукачі заявляють, що на Work.ua «майже всі вакансії — до армії». Однак статистика це спростовує: у січні на сайті було розміщено 91 021 пропозицію роботи. Тобто вакансії Сил оборони — це менш як 2% від загальної кількості.

Підрозділи, які мали найбільше пропозицій роботи: 

  • Морська піхота ЗСУ (93 вакансії), 
  • Військова частина А4085 (52), 
  • 104 ОБр Сил ТрО (45), 
  • Військова частина А4759 (39), 
  • Рекрутинговий центр Сил ТрО ЗСУ (38). 

Армії потрібні фахівці з різних професій

Так само, як і інші роботодавці, підрозділи розміщують пропозиції роботи в різних категоріях. Адже війську потрібні різні професії: і бойові, і небойові, як зазначають у Work.ua. У січні 2024 року найбільше вакансій було в таких категоріях ( одна вакансія може розміщуватися одразу в декількох категоріях):

  • 1206 — «Охорона, безпека»;
  • 250 — «Транспорт, автобізнес»;
  • 196 — «Телекомунікації та зв’язок»;
  • 180 — «Медицина, фармацевтика»;
  • 145 — «Робочі спеціальності, виробництво».

У Work.ua наголошують, що на сьогодні пропозиції роботи від Сил оборони України охоплюють практично всі категорії — 23 із 28 можливих. Наприклад, є робота для юристів, маркетологів та навіть режисерів.

Крім того, за підсумками Work.ua, протягом перших двох місяців реалізації військового рекрутингу кількість вакансій у різних категоріях змінюється дуже динамічно. Якщо це порівняти з груднем, то найбільше зросла кількість пропозицій роботи в 10 категоріях.

Безліч вакансій для людей без досвіду

Здебільшого на вакансії від Сил оборони можна відгукнутися кандидатам, що не мають досвіду роботи, як зазначають у Work.ua. Загалом таких пропозицій 73%. Відповідно, у 27% вакансій від шукачів очікують наявність досвіду. Така ситуація протилежна загальним тенденціям ринку праці, де 35% пропозицій роботи підхожі для новачків, а 65% — людям із досвідом роботи.

У Work.ua кажуть, як і інші роботодавці, військові підрозділи можуть додатково маркувати вакансії як такі, що вимагають знання англійської, є підхожими для людей з інвалідністю, пенсіонерам, студентам чи ветеранам. Так, у січні 21 пропозиція роботи вимагала знання англійської мови. На 177 вакансій готові взяти студентів (+108% до грудня). Також 60 пропозицій роботи відкриті для людей з інвалідністю (+186%), 252 — для ветеранів (+207%), 27 — для пенсіонерів (+350%).

Конкуренція за вакансії до Сил оборони не нижча, ніж на ринку праці в цілому

У січні на сайті Work.ua підрозділи Сил оборони отримали 20 519 відгуків від шукачів, що вдвічі більше, ніж у грудні. Так, у Work.ua підкреслюють, що українці зацікавлені у вакансіях у війську, адже конкуренція за ці посади не нижча, ніж у середньому на ринку праці.

Проте вона досить нерівномірна. Найчастіше шукачі відгукуються на вакансії в категоріях:

  • «Культура, музика, шоу-бізнес»;*
  • «Секретаріат, діловодство, АГВ»;
  • «Фінанси, банк»;
  • «Управління персоналом, HR»;
  • «Бухгалтерія, аудит».

*У категорії «Культура, музика, шоу-бізнес» було розміщено лише декілька вакансій, що спричинило найвищу конкуренцію саме за ці посади.

А от найнижча конкуренція, за даними Work.ua, в категоріях «Транспорт, автобізнес», «Медицина, фармацевтика», «Сільське господарство, агробізнес». Робітничі професії та лікарські спеціальності зараз є найбільш дефіцитними на ринку праці, як зауважують в Work.ua та додають, що така ситуація у військовому рекрутингу лише відображає загальну тенденцію.

Крім того, рекрутери Сил оборони також були проактивними й 1 815 разів запропонували вакансії шукачам.

У військовому рекрутингу — гендерна рівність

У Work.ua зазначають, що відгуки на вакансії Сил оборони надсилають різні шукачі, незалежно від статі, віку та місця проживання.

За даними онлайн-платформи з пошуку роботи, гендерний баланс у військовому рекрутингу дещо відрізняється від загальної ситуації на ринку праці, де частка чоловіків і жінок становить 40% і 60% відповідно. А от на вакансії сил оборони частки шукачів, які відгукуються, майже рівні: 51% чоловіків і 49% жінок.

«Між тим, серед усіх посад у межах військового рекрутингу є ті, на які відгукуються здебільшого жінки, і ті, де здебільшого відгуки маємо від чоловіків. Так, на вакансії медика, фельдшера, бухгалтера, діловода відгукуються переважно жінки. На такі посади як електрик, кінолог, гранатометник, сапер, капелан, командир відділення, інженер з ремонту дронів, водій частіше відгукуються чоловіки. Приблизно однакова кількість шукачів обох статей відгукується на вакансії вебдизайнера, військового кухаря, психолога, заступника начальник штабу», — зазначають в Work.ua.

Там також додають, якщо говорити про вік, то серед чоловіків і жінок найчастіше відгукуються люди віком від 35 до 44 років. Однак серед чоловіків є тенденція, що вагому частку кандидатів складають люди старше 45, тоді як у жінок бачимо більшу активність від молоді 18-24 років. За інформацією Work.ua, серед активних шукачів було кілька десятків людей молодших 18 років.

Дійсно єдина країна: мешканці всіх регіонів активні у військовому рекрутингу

Також на Work.ua проаналізували, чи є взаємозвʼязок між регіоном проживання шукачів та їхньою залученістю до військового рекрутингу.

Так, аналітика Work.ua показує: «Розподіл шукачів, які відгукнулися на військові професії, за регіонами проживання практично не відрізняється від аналогічного розподілу шукачів, які відгукувалися на будь-які вакансії на ринку праці. Ця різниця залишається у межах статистичної похибки — не перевищує 1%. Наприклад, мешканці Харківської області складають 5% від усіх шукачів, які були активними на ринку праці, а в межах військового рекрутингу — 4,5».

«Тож ніхто з українців не залишився осторонь військового рекрутингу: фіксуємо активність від чоловіків і жінок, молоді та людей старшого віку, мешканців усіх регіонів України», — підсумували в Work.ua

За посиланням можна ознайомитися з повною інформацією, як приєднатися до армії та знайти спеціальність і підрозділ, в якому можна служити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: