На Львівщині зростає попит на «енергокредити»

Depositphotos_27789919_S
Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com.ua

Укладено 7 угод з органами місцевої влади про часткову компенсацію кредитів для ОСББ за програмою «Енергодім» від Фонду енергоефективності.

Про це повідомила перша заступниця голови правління ГЛОБУС БАНКУ Олена Дмітрієва на Міжнародній будівельній виставці KyivBuild Ukraine 2024, цитує ІА Дивись.info.

Банкір повідомила, що такі компенсаторні угоди укладені з Львівською та Рівненською обласними державними адміністраціями, Львівською, Рівненською, Миколаївською, Сумською та Одеською міськими державними адміністраціями. 

«Енергодім» на Львівщині

Вона розповіла, що укладені партнерські програми передбачають таку компенсацію за кредитами ОСББ:

  • Львівська область: компенсація відсотків за кредитами від 3% до 10% річних протягом перших 12-36 місяців
  • Львів: до 30% від суми кредиту, але не більше 1 млн грн.

Як працює програма

За даними експертки, згідно з умовами програми «Енергодім», ОСББ можуть отримати відшкодування на необхідні роботи з енергомодернізації будинків в розмірі від 50% до 70%. А завдяки кредитуванню та підтримці з місцевих бюджетів витрати ОСББ ще суттєво скоротяться.  

«Кількість заявок на енергокредити в регіонах, з якими укладені партнерські програми, складає понад 70% від загальної кількості ОСББ, що планують скористатися програмою “Енергодім”. А найбільший попит фіксується в західних областях України, зокрема у Львівській та Рівненській областях. Саме в цих регіонах заявки на енергокредити складають близько 40% від їхньої загальної кількості», — сказала Олена Дмітрієва.

За її словами, на найближчі 1-2 місяці триватиме робота з налагодження співпраці у питанні компенсації відсотків або частини кредиту для ОСББ з місцевими адміністраціями великих міст та обласних державних адміністрацій.

Вона нагадала, що умови кредитування за програмою «Енергодім» передбачають надання беззаставного кредиту на суму до 3 млн грн з нульовим першим внеском терміном до 5 років під 16% річних.

«Кредитні умови для ОСББ досить лояльні, але найголовніше - вони дають змогу взятися до роботи буквально наступного дня після схвалення позики. За нашими прогнозами, протягом 2024 року кількість ОСББ, що стануть учасниками пільгової програми з енергомодернізації та скористаються кредитуванням, може скласти понад 100 об’єднань співвласників будинків на загальну суму 200 млн грн», — наголосила фахівчиня.

Прогноз на 2024 рік

Банкір вважає, що 2024 року важливу роль в реалізації державних кредитних програм відіграватимуть органи місцевої влади, які мають змогу компенсувати частину кредитних витрат не лише за програмною «Енергодім», а також за іншими державними програмами підтримки малого та середнього бізнесу «5-7-9», «Доступний факторинг», «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» та програмою пільгової іпотеки «єОселя». 

«Уже є успішні приклади співпраці банків та органів місцевої влади за низкою державних програм, наприклад, "5-7-9" та "єОселя". Очікуємо, що у 2024 році більшість державних пільгових кредитних програм не лише активно розвиватимуться, а й отримають вагому підтримку місцевих органів влади», — зазначила Олена Дмітрієва. 

Головна світлина — depositphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: