«Ми показали нашу єдність»: свято, оголошене за 10 днів до повномасштабного вторгнення рф

прапор
ілюстративне фото. Автор: Микита Печеник

2022 року у День всіх закоханих шпальти іноземних медіа рясніли заголовками про високу ймовірність повномашстабного вторгнення Росії в Україну саме 16 лютого. Це сталось, та трохи пізніше. Тоді президент України започаткував День єднання.

Що передувало?

Вже тоді існувала реальна загроза, попри те, що українська влада намагалась заспокоювати громадян та все ж сподівалась на мирне рішення.

За кілька днів перед встановленням свята міжнародні ЗМІ, посилаючись на заяви високопоставлених чиновників, заявили — ймовірність того, що Росія вторгнеться в Україну 15-16 лютого 2022 року є дуже високою.

Так, видання Politіco написало, що президент США Джо Байден повідомив союзникам — це станеться саме 16 лютого. Натомість журналісти додали, що за даними розвідки, ця дата є сирою, а не загальною оцінкою США.

Такий вигляд мав цей матеріал. Скрин-шот зі сайту видання

Водночас німецький журнал Der Spiegel опублікував новину про те, що ЦРУ та американські військові повідомили німецькому уряду й іншим країнам НАТО про побоювання - нове вторгнення може статися «вже наступної середи», 16 лютого.

Ця стаття має такий вигляд. Скрин-шот зі сайту видання

Раніше агентство Bloomberg із посиланням на джерела серед офіційних осіб США повідомило, що нова агресія РФ проти України може розпочатися 15 лютого.

За даними співрозмовників агентства, Росія може піти на провокацію на Донбасі або напад на Київ. Водночас, офіційні особи в США «не вірять, що Путін ухвалив остаточне рішення».

Усупереч всьому

«Нам кажуть, що 16 лютого стане днем нападу. Ми зробимо його днем єднання. Відповідний указ уже підписано», — сказав Зеленський у вечірньому відеозверненні 14 лютого.

І додав, що українці в цей день вивісять національні прапори, надягнуть синьо-жовті стрічки та покажуть всьому світові, якою є наша єдність.

Це була середа, коли вперше відзначили День єдності в Україні. Вранці глава держави привітав зі святом усіх громадян. Зазначив, що всіх українців об'єднує єдине бажання — жити у світі, жити щасливо, однією сім'єю, з дітьми з батьками.

Як цей день відзначали торік?

«На все це ми маємо повне право, тому що ми вдома, ми в Україні. І ніхто наш дім не любитиме так, як ми любимо. І тільки ми разом зможемо наш дім захистити» — сказав Зеленський у відеозверненні вранці 16 лютого.

Синьо-жовті стяги замайоріли у всіх куточках України. Сам президент був присутнім у Борисполі на Київщині, де урочисто підняли державний прапор.

Фото: Офіс президента. 16 лютого 2022 рік.

Після церемонії президент вилетів до Рівного, а звідти — у Маріуполь.

Україна до всього готова

Тодішній міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що українські захисники повністю готові виконувати свої завдання.

«Упевнений, що розвідка ворога про це чудово знає. Також у кремлі знають, що цілодобово розгортаються сили територіальної оборони. Ми одночасно створюємо 176 військових частин», — сказав Резніков.

Поміж цим, він додав, що щодня змінюють територію України, втім не планують жодних агресивних дій ні на сході, ні щодо Криму та на інших напрямках.

«Жодних провокацій з боку України не буде, але на спроби провокувати нас буде жорстка відповідь», — заявив тоді очільник оборонного відомства.

Зона ООС та зустріч із військовими

Того дня Зеленський у Рівному відвідав військові навчання, а на Донеччині ознайомився із оперативною ситуацією у зоні проведення Операції Об'єднаних сил.

На полігоні у Рівненській області глава української держави заявив, що не спостерігається відведення ворожих військ від кордонів, як про це казали у кремлі.

Зеленський та Залужний на полігоні у Рівненській області. 16 лютого 2022 рік. Фото: ОПУ

Тим часом на стадіоні «Олімпійський» в столиці розгорнули 200-метровий прапор України. У цьому заході взяли участь близько трьохсот людей.

Фото: Укрінформ.

З Рахова до Маріуполя

Пообіді в Мінінфраструктури заявили, що «Потяг єднання» везе прапор України з Рахова до Маріуполя через 12 областей країни. Це найдовший залізничний маршрут в країні, який ставить 1806 кілометрів.

А у Харкові на найбільшому флагштоку Європи підняли прапор України.

Азовсталь

Місце, яке через рік стало трагічною сторінкою в історії України. Тут 16 лютого 2022 року виступав олігарх Рінат Ахметов та заявляв, що Донбас може бути щасливим «тільки в єдиній та щасливій Україні». Пізніше увечері до Маріуполя прибув президент.

«Ми будемо себе захищати і 16 лютого, і 17-го. І березень, і квітень, і вересень, і грудень. День і місяць неважливі. Це 2022 рік, а не 2014-й: це важлива різниця… Війна йде 10 років — ми стали у стільки ж разів сильнішими», — сказав тоді Зеленський. Його виступ транслювали українські телеканали.

Український прапор

Пізно ввечері на будівлях у великих українських містах підсвітили державний прапор.

Так було у Сумській області:

16 лютого 2022 рік. Фото: Сумська ОДА

А так у Херсоні:

Херсон. 16 лютого 2022 рік. Фото: ОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: