Кремль проводить спецоперацію з дискредитації Зеленського

3220192
Фото: РНБО

Російська Федерація готується запустити нову дискредитаційну кампанію проти української влади після власних президентських виборів. Вона буде націлена на дестабілізацію ситуації в Україні.

Про це у п'ятницю, 16 лютого, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов в інтерв'ю для Укрінформ.

"Росія не має фізичної спроможності перемогти Україну військовим шляхом, тому питання внутрішньої дестабілізації - номер один для Кремля", - сказав Данілов.

На його думку, кампанія буде направлена проти військово-політичного керівництва України, зокрема президента Володимира Зеленського.

"Ми знаємо назву цієї операції. Розуміємо, хто за нею стоїть", - підкреслив секретар РНБО.

Він же зазначив, що найбільш уразливим місцем для поширення кремлівської пропаганди та відвертої брехні залишаються соціальні мережі. 

"Дестабілізаційні наративи поширюються у тому числі через них. У цьому напрямі - нейтралізації загроз - активно працюють наші спецслужби", - заявив він.

The Washington Post із посиланням на кремлівські документи, надані спецслужбою однієї з країн Європи, пише, що перший заступник голови адміністрації президента РФ Сергєй Кирієнко з початку 2023 року організував кампанію з дискредитації президента Володимира Зеленського, намагаючись вплинути на військово-політичне керівництво України.

Кампанію з дезінформації Кирієнко почав розробляти після успішного наступу українських сил на Харківщині та Херсонщині. Вона діяла у двох напрямках: один був спрямований на Європу, інший – безпосередньо на дестабілізацію України.

Ключовими цілями кампанії, згідно з документами Кремля, були дискредитація військового і політичного керівництва Києва, розкол української еліти, деморалізація українських військ і "дезорієнтація українського населення". Для поширення інформації в Україні вирішили обрати соцмережі, насамперед Telegram, і уникати відверто проросійських наративів.

Передусім кремлівські стратеги прагнули знизити рейтинги членів команди Зеленського, уряду та командування Збройних Сил України, а також збільшити кількість відставок і конфліктів в українській владі. Також пропонувалось перебільшувати втрати українських сил.

Свій "прогрес" політтехнологи Кирієнка вимірювали охопленням своїх вкидів у соцмережах та власними опитуваннями в Україні, хоча незрозуміло, як вони їх здійснювали, зазначає WP. Приміром, в матеріалі згадується просування Кремлем дописів про те, що "Валерій Залужний може стати наступним президентом України", чи що "Зеленський тримається за владу".

"Європейський" напрямок кампанії був передусім спрямований на те, щоб статті західних ЗМІ потрапляли в Україну, свідчать документи. Частину цієї операції під назвою Doppleganger – у межах якої РФ створювала копії сайтів європейських урядів і ЗМІ – викрили ще минулого року.

Водночас, додає Washington Post, поки що навіть власні опитування Кремля не показали, що його кампанія досягла суттєвого ефекту: рейтинг Зеленського хоч і впав, але не обвалився.

Але співрозмовник у європейській розвідці сказав газеті, що "найважчий час ще попереду". "Росія вижила й готує нову кампанію, яка складається з трьох основних напрямків: по-перше, тиск на лінію фронту; по-друге, атаки на українську інфраструктуру; і, по-третє, ця кампанія з дестабілізації", – пояснив він.

Також джерело WP занепокоєне потенційним впливом дипфейків, які почали просувати в українському сегменті з початку року. Хоча наразі вони не мали значного впливу, є побоювання, що це була лише частина випробування Кремлем нової технології.

Читайте також: Американські аналітики проаналізували скандальне інтерв'ю Путіна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: