У Львові біля коледжу імені Труша відреставрували історичну браму

Відреставрована дерев'яна брама. Фото: «Бюро спадщини»

У Львові реставратори відновили дерев'яну браму в будинку неподалік коледжу імені Івана Труша на вулиці Снопківська, 28.

Про це повідомили в львівському комунальному підприємстві «Бюро спадщини», яке координувало реставраційні роботи в межах програми співфінансування з мешканцями. 

Там розповіли, що, окрім столярних робіт, фахівці встановили відбійники, а також відновили засклення брами, яке раніше було забите фанерою. Такти чином, тепер у під’їзд будинку потрапляє природне освітлення.

«У відновлених дверях важко впізнати ті, які були тут донедавна. Дверне полотно було пошкоджене від затікання та механічного втручання, а засклення, захисні ґратки на віконцях та дверні ручки було втрачено. Нас чекало багато роботи», – розповідає Василь Гришканич, відповідальний за реставраційні роботи.

Фото: "Бюро спадщини"

Реставратор також додав, що було проведене дослідження, після чого виготовили нові ґратки та ручки, які за виглядом відповідають тому періоду та стали окрасою дверей.

Директор ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища Павло Богайчик зазначив, що загальна вартість реставрації становила 65  000 грн з яких місто оплатило 70%, а іншу частину – мешканці.

Двері до і після реставрації. Фото: "Бюро спадщини"

Довідка

Відповідно до Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках, при реставрації брам 70% вартості робіт фінансується з міського бюджету, а 30% – сплачують мешканці.

За інформацією «Бюро спадщини», цьогоріч місто планує продовжити реалізацію програми відновлення автентичних брам та вікон в будинках, які розташовані в історичній частині міста. Усі роботи проводять відомі місцеві реставратори по дереву та металу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: