Україна отримає від Канади багатоцільові всепогодні дрони

аспмрио
фото: SkyRanger R70, вікіпедія

Україна отримає від Канади 800 безпілотників SkyRanger R70 у межах пакета військової допомоги. Їх загальна вартість сягає 95 млн канадських доларів.

Про це повідомляє Міністерство національної оборони Канади.

Ці безпілотники є частиною канадського пакета допомоги на суму 500 млн канадських доларів, про який прем’єр-міністр країни Джастін Трюдо заявляв ще в червні 2023 року. Там зазначили, що надані безпілотники мають автоматизовані та автономні навігаційні системи. Це дозволяє їм нести різні системи камер і корисне навантаження для виявлення та ідентифікації цілей. Так, оператори зможуть розпізнавати різні цілі на великій відстані у будь-яку пору доби та за будь-якої погоди. Також SkyRanger R70 здатні нести різноманітне навантаження вагою до 3,5 кг, включно з боєприпасами.

«Сьогоднішнє оголошення гарантує, що Україна отримає безпілотники, необхідні для виявлення та ідентифікації цілей, які є критично важливими для боротьби України, яка продовжується. Канада буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно», — заявив міністр оборони Канади Білл Блер.

Допомога Україні від Канади

Від початку повномасштабної війни Канада виділила Україні понад 9,7 млрд канадських доларів фінансової допомоги, включно з 2,4 млрд доларів військової підтримки.

Зокрема, Канада передала бойові танки Leopard 2, броньовані машини бойової підтримки, протитанкові засоби, стрілецьку зброю, гаубиці M777 та боєприпаси до них, камери з високою роздільною здатністю для дронів, зимовий одяг та багато іншого. Окрім цього, Канада підготувала понад 40 тисяч військовослужбовців Сил оборони.

фото: з відкритих джерел

Україна-Канада: які відносини між країнами

27 січня 1992 року було офіційно встановлено дипломатичні відносини між країнами.

Демографія

За даними канадського перепису населення 1991 року, при загальному населенні у трохи менше 27 млн, українське походження мали 406 645 жителів країни. Перепис населення 2016-го року показав вже 1 359 655 канадських українців при загальному населенні країни 34 460 065 осіб. Тобто пропорційно кількість українців зросла з 1,5% до майже 4% від загального населення. Звісно, причина такого суттєвого зростання не лише міграція, а й визнання самими канадцями свого українського походження. Однак незаперечним залишається те, що українців у Канаді стало більше.

З плином часу лише зміцнів заснований у 1940 році Конгрес українців Канади, який об’єднав більшість українських організацій Канади та вже понад 80 років залишається рупором впливової української громади. Керівництво Конгресу намагається йти в ногу із часом та максимально залучати до своєї діяльності молодих діаспорян.

фото: з відкритих джерел

Міграційна політика

Після обговорення демографії неможливо не згадати про візові аспекти. Україна скасувала візи для громадян Канади ще у 2005 році, однак Канада досі не пішла на взаємне скасування візових вимог. Все ж канадський візовий режим поступово стає все більш ліберальним. Зараз охочі приїхати до Канади за туристичною візою українці отримують її до кінця дії паспорта, а при повторному поданні протягом десяти років з часу завершення дії попередньої – навіть не мають надавати фінансових документів. Хоча канадська віза залишається досить дорогою (близько 150 доларів США), візовий режим не можна назвати суворим.

Водночас слід згадати, що попри достатньо ліберальні вимоги, майже кожен третій заявник отримує відмову. У канадському МЗС відмовчуються щодо такої великої кількості відмов, але регулярно наголошують на тому, що всі документи повинні бути достовірними.

Україна докладає зусиль, аби домогтися справжнього безвізу, але для досягнення цього необхідні ще роки наполегливої роботи. Кроком у правильному напрямі стало підписання меморандуму про намір відновити дію програми мобільності молоді. Після завершення всіх формальних процедур, що досі тривають, молоді українці зможуть на законних умовах рік працювати, вчитися й подорожувати в Канаді, аби отримати цінний життєвий досвід.

Окрім цього, між Києвом і Торонто в 2018 році було відновлено пряме авіасполучення. Хоча пандемія COVID-19 змусила МАУ тимчасово скоротити цей напрямок, цього літа ним мають знову початися регулярні рейси.

фото: з відкритих джерел

Дипломатія

За часи незалежності також суттєво розширилася наша взаємна дипломатична присутність. Окрім посольства в Києві, Канада тепер також має генеральне консульство у Львові. Натомість інтереси України в Канаді представляє посольство в Оттаві й два генконсульства: у Торонто та Едмонтоні. Цінну роботу виконують й почесні консули України у Ванкувері та Монреалі.

Важливо зазначити, що великий внесок до розбудови мережі українських дипломатичних установ у Канаді зробила місцева діаспора. Так, перше приміщення посольства України в Канаді (яке тоді служило й консульством й резиденцією посла) придбав канадський меценат українського походження Ераст Гуцуляк. Згодом діаспора зібрала гроші й на резиденцію посла, яка розташована у престижному районі Оттави поруч із помешканням посла Мексики. Чинне приміщення посольства України в Канаді теж було придбане за фінансової підтримки фонду Конгресу українців Канади.

фото: з відкритих джерел

Фінансова допомога

Починаючи з 2014 року, Канада виділила Україні близько півмільярда доларів пільгових кредитних коштів. Ще понад 200 млн доларів США отримала Україна з Канади у формі грантів для проведення реформ й розвитку громадянського суспільства. Лише минулого тижня Канада оголосила про виділення 120 млн канадських доларів на “підтримку економічної стійкості та реформи урядування”. Відповідно до пріоритетів своєї зовнішньої політики, Канада зосереджує допомогу в Україні на таких аспектах, як інклюзивне урядування, посилення ролі жінок, встановлення миру та всеохопне економічне зростання.

Канада також допомагає реформуванню українського правоохоронного сектору. Окрім значних фінансових вливань, кілька десятків канадських поліцейських діляться своїм досвідом із українськими колегами. 

фото: з відкритих джерел

Торгівля

Помітне зближення наших країн і в торговельно-економічній сфері. У 2018 році товарообіг між нашими країнами наблизився до рекордних 300 млн доларів США. Цьому дуже посприяла угода про вільну торгівлю, що набула чинності у 2017-му. Відтоді Україна та Канада вже провели серію перемовин про розширення дії угоди на сферу послуг та інвестицій. Оскільки Канада є важливим ринком збуту послуг українських ІТ-компаній, ці зміни мали б дуже стати їм у пригоді. Деталі майбутньої угоди поки невідомі, але чинна угода передбачає повне скасування Канадою імпортних мит на більшість українських товарів.

Цікаво, що Україна є одним із найбільших споживачів канадських морепродуктів, натомість близько чверті усього яблучного соку, проданого в Канаді, було вироблено в Україні. Це наштовхує на думку, що найбільш вигідні сфери міждержавної торгівлі ще треба знайти.

фото: з відкритих джерел

Культура

Незважаючи на мовний бар’єр, культурний обмін між нашими країнами постійно набирає обертів. Уже кілька років Україна регулярно бере участь у Міжнародному кінофестивалі у Торонто, а позаминулого року набула чинності Угода про спільне аудіовізуальне виробництво. Тепер українські кінопродюсери можуть використовувати канадські податкові знижки та інші преференції.

У Канаді діє кілька присвячених Україні та українцям музеїв, а фестивалі української культури проходять влітку чи не в усіх великих містах. До пандемії COVID-19 у Канаді регулярно виступали українські гурти, а в Україну щороку приїздив канадський скрипаль-віртуоз Василь Попадюк.

фото: з відкритих джерел

Санкції проти Росії

Від початку російської агресії проти України Канада наклала санкції на близько півтисячі пов’язаних із нею російських та українських фізичних й юридичних осіб. Канада також ухвалила так званий “акт Магнітського”, який дає змогу накладати санкції на порушників прав людини по всьому світу. До нього вже потрапили тридцятеро росіян. Таким чином, канадський санкційний список, пов’язаний із російської агресією, – один із найдовших у світі. 

Загалом тема підтримки України завжди отримує всепартійну підтримку в сесійному залі канадського парламенту. Яскравим прикладом цього є визнання на державному рівні Голодомору геноцидом, що відбулося у 2008 році. Відтоді щороку у листопаді канадці згадують загиблих жертв тієї трагедії.

Ще одним показником значної уваги Канади до України є величезна кількість взаємних офіційних візитів різного рівня, що не піддаються підрахунку. Промовистим є те, що для Леоніда Кучми саме подорож до Канади стала першою після перемоги на виборах, а Леонід Кравчук, тоді ще голова Верховної Ради України, побував з візитом у Канаді менш, ніж за місяць після проголошення незалежності. 

фото: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: