ООН заявила про зменшення кількості українських біженців, які хочуть повернутися додому

роилто
фото: з відкритих джерел

Більшість українських біженців і внутрішньо переміщених осіб (65% і 72% відповідно) все ще мають намір повернутися додому, однак їхня кількість зменшилася в порівнянні з минулим роком.

Про це свідчать результати дослідження, яке провело Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

За даними аналізу, частка біженців, які планують або сподіваються повернутися в Україну в майбутньому, зменшилася проти показників минулого року (з 77 до 65%), натомість зросла частка тих, хто не визначився щодо повернення (з 18 до 24%), а також тих, хто не має надії повернутися (з 5 до 11%). Аналогічна тенденція спостерігається і серед внутрішньо переміщених осіб.

Звіт УВКБ ООН ґрунтується на інтерв’ю, проведених у січні та лютому цього року, з майже 9 900 українськими біженцями та внутрішньо переміщеними особами. Опитані переселенці переважно називали небезпеку в Україні основним чинником, що гальмує їхнє повернення, тоді як іншими проблемами були брак економічних можливостей та житла.

Значна частка опитаних українських біженців (близько 59%) вказали, що їм доведеться повернутися додому, якщо вони й надалі стикатимуться з проблемами в країнах перебування, повʼязаними здебільшого з можливостями роботи та юридичним статусом.

ООН звертає увагу на той факт, що дедалі більше біженців час від часу приїжджають в Україну — майже 50% проти 39% минулого року, насамперед для відвідування членів сім’ї, але також щоб перевірити свою власність. В ООН вважають, що такі візити зрештою можуть сприяти повністю обґрунтованим рішенням про довгострокове повернення, коли цьому сприятимуть умови.

Наразі майже 6,5 мільйона біженців з України шукають притулку по всьому світу і майже 3,7 мільйона людей залишаються вимушено переміщеними всередині країни, заявили в Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: