Останній день революції: перемовини, промова Парасюка і втеча Януковича

9_main
Володимир Парасюк виступив із промовою на Майдані 21 лютого 2014 року. Її вважають переломною у межах Революції Гідності

Десять років тому зі сцени Майдану під час прощання із загиблими на Революції Гідності виступив Володимир Парасюк із вимогою відправити у відставку тодішнього президента України Віктора Януковича, інакше — буде штурм зі зброєю.

Це був вечір п'ятниці, 21 лютого. На той час революція тривала понад два місяці, днем раніше силовики розстріляли на Майдані 47 активістів, з початку протистоянь загинули 107 майданівців, які увійшли в історію як «Небесна сотня». 

Зранку у Києві запрацювало метро, що зупинилось вдень 18 лютого.

21 лютого в Адміністрації Президента тривали перемовини щодо майбутнього четвертого глави держави Віктора Януковича. Домовились про те, що в Україну повертають Конституцію 2004 року упродовж двох діб, згідно із якою обмежуються можливості президента, а також про те, що дострокові вибори можуть відбутися щонайменше у грудні 2014-го.

Фото: Reuters

В угоді про врегулювання кризи в Україні, підписаній між Віктором Януковичем, лідерами опозиції — Арсенієм Яценюком, що тоді очолював фракцію ВО «Батьківщина» у Верховній Раді, нардепом Віталієм Кличком та свободівцем Олегом Тягнибоком, – а також міністрами закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром, Польщі Радославом Сікорсьм та очільником департаменту контенентальної Європи відомства Франції Еріком Фурньє, йшлося також про пункти Конституційної реформи та недопущення уведення надзвичайного стану в Україні.

ВРУ пізніше ухвалила закон про відновлення дії окремих положень Конституції України, а також було проголосовано законопроєкт щодо заборони переслідувань учасників Революції Гідності.

«Ми звичайний народ України, який приїхав сюди відстоювати права, ми просто бойова сотня. Ми, прості люди, кажемо до наших політиків, які стоять за моєю спиною: «Ніякий Янукович не буде ще рік президентом. Завтра, до десятої (ранку - ред.), він має піти геть»! (Це) перша вимога мого побратима з Яворівщини, якого застрелили: у нього залишилася дружина та маленька дитина, а наші лідери тиснуть убивці руки», – виголосив Парасюк зі сцени на Майдані, перервавши на «жалобному вічі» виступ Кличка.

Фото: Reuters

І додав, що не буде «розводити дурних розмов, як це роблять політики, яким українці дали шанс стати міністрами чи президентами, вже два з половиною місяці». Єдина умова, яку вони повинні виконати — «відправити зека у відставку».

«Я не вірю в ці важкі політичні процеси, про які вони говорять: 77 людей поклали голову, а вони домовляються... Якщо ви завтра до десятої години не виступите із заявою про те, щоб Янукович пішов, ми йдемо на штурм зі зброєю», - закінчив виступ Парасюк.

Пізно увечері цього ж дня Янукович утік зі своєї резиденції у Межигір'ї та вилетів до Харкова разом зі спікером парламенту Володимиром Рибаком та тогочасним очільником Адміністрації Президента Андрієм Клюєвим.

На відео із камер відеостережень видно, що до втечі тепер вже експрезидент України Янукович готувався ще 19 лютого: у той час, коли ще тривали перемовини щодо відставки. Його представники за кілька днів збирали та вивозили антикваріат та інших речей з помешкання. Остання вантажівка з цінностями відправилась з Межигір'я о четвертій вдосвіта у суботу, 22 лютого.

Янукович відлетів до Харкова під приводом участі у зустріч. Того ж дня у МВС України заявили, що прикордонники затримали літак з президентською охороною, з якого вийшов Віктор Янукович, пересів у авто та поїхав. Далі він планував поїхати у Донецьк, а звідти — до Росії.

У суботу, 22 лютого, Верховна Рада проголосувала за самоусунення президента України від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів Президента України. За це проголосували 328 нардепів. Згідно із постановою, Янукович самоусунувся від виконання ним конституційних обов'язків глави держави, а за сьомим пунктом частини першої частини 85 статті Конституції України оголосили про проведення позачергових президентських виборів 25 травня 2014 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: