Університет у Дублянах, який пошкодила ракета РФ, накриють тимчасовим куполом

image - 2024-02-22T185337.925
Фото Романа Балука для Львівської міської ради

У четвер, 22 лютого, відбувся виїзний брифінг біля пошкодженого російською ракетою корпусу університету в Дублянах. На нього обговорили питання відновлення будівлі.

Про це повідомили в пресцентрі Львівської міської ради.

Там розповіли, що понад 100-річний корпус університету накриють тимчасовим куполом, який допоможу захистити будівлю від руйнувань.

Керівник львівського комунального підприємства «Рембуд» Олег Поліщук розповів, що загалом будівля університету зазнала значних пошкоджень: постраждав дах, перекриття центральної частини будівлі, пошкоджені вікна, сходові конструкції. За його словами, була загроза обвалу будівлі. Тому там проводять демонтажні протиаварійні роботи.

Так, працівники комунального підприємства демонтували аварійні елементи даху корпусу університету, пошкоджені конструкції перекриття, частину цегляної кладки верхнього оглядового майданчика тощо. Заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач, зазначив, що цю частину робіт профінансує місто.

Водночас пошкоджену будівлю накривають захисним покриття.  Там зараз закінчують монтувати каркас купола і розпочинатимуть накривати його брезентами.

За інформацією ЛМР, усі роботи планують виконати до кінця цього тижня.  

фото Романа Балука для Львівської міської ради

Олег Поліщук розповів, що захисну конструкцію привезли з Німеччини за кошти благодійників. Її в тимчасове користування надала компанія «Лайєр». В Україні конструкція використовується вперше, хоча в Європі вже має популярність. Після завершення відновлювальних та реставраційних робіт купол розберуть та повернуть власнику.

«Конструкцію компанія надала на термін до одного року. Це, з урахуванням знижки, коштує близько 1 млн грн. Всі витрати покриватимуть благодійні фонди. Вже зараз ми залучили понад 400 тис. грн», - зазначив Олег Поліщук.

За словами декана факультету будівництва та архітектури Львівського національного університету природокористування Андрія Мазурака, вже працюють над документацією, за якою відбуватиметься реставрація будівлі.

«Ми вже приступили до проєктних напрацювань. Думаю, в межах тижня-двох будемо мати проєктні пропозиції на відбудову та реставрацію цього цінного будинку. З усіма роботами нам допомагало місто. Зараз аварійна складова фактично розібрана. Нас місто підтримало, думаю, цей процес буде відбуватися і далі. Маємо надію, що допоможуть нам і благодійники, зокрема міжнародні організації. Будемо стукати в усі двері. Ми б дуже хотіли, щоб з нового навчального року сюди повернулися студенти. Але все буде залежати від ситуації в країні та від ресурсів», - сказав  Андрій Мазурак.

Керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Тетяна Балукова зазначила, що всі цінні елементи будівлі, що були демонтовані, в процесі реставрації будуть відновлені та повернуті на свої місця.  Тут, за її словами, йдеться про цінні металеві двері, вежу з годинником - всі цінні елементи мають бути повернуті.

фото Романа Балука для Львівської міської ради

Нагадаємо, що 1 січня 2024 року армія РФ атакувала Україну. Зокрема окупанти поцілили університет в Дублянах, де 100 років тому вчився Степан Бандера. Будівля зазнала пошкоджень. В той же день внаслідок ворожої атаки дронами-камікадзе повністю знищено музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: